Ο Βενιζέλος ως «λαγός» για το ξεπούλημα του Αιγαίου

Έλληνες  03/04/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, νέες διεργασίες παρατηρούνται στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Μετά τα «ήρεμα νερά» του περσινού καλοκαιριού, περνάμε σήμερα στην «στενή συνεργασία» στα πλαίσια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, παίζοντας ενεργό ρόλο στην επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας. Το σήμα για την «εξισορρόπηση» των Ελληνοτουρκικών σχέσεων το έδωσαν από την αρχή της κρίσης οι ΗΠΑ, το επιβεβαίωσαν οι αρχηγοί των δυο κρατών με την «εγκάρδια συνάντηση» Μητσοτάκη-Ερντογάν, ενώ το συγκεκριμένο περιεχόμενο πρόσφερε η τουρκοισραηλινή επαναπροσέγγιση με επίκεντρο τους νέους ενεργειακούς δρόμους και την συνεργασία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο ως εργαλείο απεξάρτησης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Μέσα στο «πανηγυρικό» αυτό κλίμα, το «κόμμα της Χάγης» στην Χώρα μας, οι υποστηριχτές δηλαδή του «ρεαλισμού» της «συνεκμετάλλευσης» του Αιγαίου με την Τουρκία, ξανάρχονται στο προσκήνιο επιδιώκοντας να διαμορφώσουν την (αντ)εθνική στρατηγική.

Χαρακτηριστικές επί του θέματος είναι οι πρόσφατες τοποθετήσεις του πρώην ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, με δυο βασικούς πυλώνες: α) η Ευρώπη είναι πολύ μικρή για να αντέξει στη νέα σύγκρουση «της δημοκρατικής Δύσης εναντίων των αυταρχικών καθεστώτων», επομένως έχει ανάγκη -λόγω και του πυρηνικού κινδύνου- την «ομπρέλα προστασίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

β) «Οι περιφερειακές συγκρούσεις περνάνε σε δεύτερο πλάνο». Πρέπει λοιπόν, στα πλαίσια της συνεργασίας μας στο ΝΑΤΟ, να «επιλύσουμε άμεσα με την Τουρκία το θέμα των θαλάσσιων ζωνών σε μια λογική win-win».

Στα πλαίσια αυτά, ο Βενιζέλος τόνισε την σημαντική γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, δικαιολογώντας πολλές από τις αιτιάσεις της, ενώ επανέλαβε την γνωστή εθνομηδενιστική θέση για το «Αιγαίο που δεν είναι Ελληνική λίμνη», υιοθετώντας επί της ουσίας την επιχειρηματολογία Ακάρ για ιστορικά δικαιώματα στην «Γαλάζια Πατρίδα», ακόμα και σε βάρος της κυριαρχίας των Ελληνικών νησιών.

Η έντονη ενδοτική δραστηριότητα που εμφανίζουν οι εθνομηδενιστικοί αυτοί κύκλοι μόνο ανησυχία και προβληματισμό μπορεί να προκαλεί, ειδικά αν αναλογιστούμε πως διαχρονικά αντανακλά τόσο τις έξωθεν πιέσεις και επιθυμίες κύκλων των ελίτ της παγκοσμιοποίησης όσο και τις εσωτερικές διεργασίες που τέμνουν οριζόντια ολόκληρο το εγχώριο πολιτικό σύστημα του «συνταγματικού τόξου».

Κάθε συνειδητοποιημένος Έλληνας οφείλει να βρίσκεται σε Εθνική Εγρήγορση για το νέο ξεπούλημα που επιχειρείται (και) στο Αιγαίο.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης