Γράφει ο Χριστόφορος Τσάγκας
Πολύ συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για το τι αφορούν οι διερευνητικές, τι ακριβώς συζητούν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των διπλωματικών συνομιλιών.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατείνεται ότι παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της και συζητάει μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Η αλήθεια όμως είναι ότι για το ζήτημα αυτό έχει μιλήσει δημόσια εδώ και χρόνια, «διαφωτίζοντάς» μας, ο ίδιος ο πρωταγωνιστής τους Πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης.
Ο κ. Αποστολίδης, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές από το 2010 μέχρι σήμερα, είχε παραχωρήσει συνέντευξη τον Μάιο του 2017 στην εκπομπή «ΙΣΤΟΡΙΕΣ» του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΙ, όπου επίσης ήταν καλεσμένοι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της ΝΔ (επί Κώστα Καραμανλή) και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Βαληνάκης και ο καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής (και ήδη Υπουργός της ΝΔ) Άγγελος Συρίγος.
Το θέμα της εκπομπής ήταν «Συζήτηση για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα την κατάσταση στο Αιγαίο».
Εκεί λοιπόν, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από το σχετικό βίντεο, ο Αποστολίδης δήλωσε επί λέξει:
«Οι διερευνητικές δεν αφορούν την διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας όπως νομίζουνε πολλοί. Αφορούν τα προκαταρκτικά θέματα. Και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων.
Επομένως επί αυτού έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες. Κάθε πλευρά έχει κάνει τα δικά της χαρτιά. Δεν έχει καταλήξει το πράγμα. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Χάθηκε μια ευκαιρία μετά το 2003 όταν ήταν ζεστά τα πράγματα. Η Τουρκία ήθελε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ... όταν τραβάνε τέτοιες συνομιλίες επί πολλά χρόνια μετά όλοι αρχίζουν να αμφιβάλουν αν ποτέ θα καταλήξουν...».
Άρα, από τα λεγόμενα του επικεφαλής της ελληνικής πλευράς (ο οποίος ως διπλωμάτης γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική και νομική βαρύτητα κάθε λέξης που χρησιμοποιεί) προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
1ον Οι διερευνητικές δεν αφορούν απλή ανταλλαγή απόψεων, αλλά «διαπραγμάτευση» όπως ρητά την χαρακτηρίζει ο Αποστολίδης.
2ον Το κύριο ζήτημα το οποίο συζητείται είναι το εύρος των χωρικών υδάτων. Δηλαδή η Ελλάδα θέτει σε διαπραγμάτευση κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτο. Θέτει προς συζήτηση το δικαίωμά της, που είναι κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια!
3ον Οι συνομιλίες δεν είναι άτυπες, αλλά συνοδεύονται από έγγραφη αποτύπωση των θέσεων των δύο χωρών («κάθε πλευρά έχει κάνει τα δικά της χαρτιά»).
Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι οι διερευνητικές επαφές δεν θωρακίζουν το συμφέρον της Ελλάδος, αλλά αντιθέτως αποτελούν μια διαδικασία που θέτει εν κινδύνω την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και διευκολύνουν την Τουρκία να προωθήσει τις ποικίλες παράνομες διεκδικήσεις της σε βάρος της Πατρίδος μας.
Επομένως, ας αγωνιστούμε με τους ΕΛΛΗΝΕΣ για την Πατρίδα, ώστε να αποτρέψουμε το ξεπούλημα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου!