Σάλος με την «πράσινη» μετάβαση: 3 εκατ. ακίνητα μένουν εκτός αγοράς – Οδηγούν σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες

Έλληνες  08/12/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Βόμβα» στην αγορά ακινήτων αναμένεται να βάλει ο κλιματικός νόμος και η πράσινη μετάβαση, καθώς εκατομμύρια ακίνητα αναμένεται να κριθούν ακατάλληλα εάν εφαρμοστεί η νέα κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων και να τεθούν εκτός αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από διαρροή μέρους της ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας για την πράσινη μετάβαση προς τις εμπλεκόμενες επαγγελματικές ενώσεις, θεωρείται πολύ πιθανόν μέσα στα επόμενα χρόνια περί τα 3 εκατομμύρια ακίνητα κατηγορίας Ε-Η να κριθούν «ενεργειακά ακατάλληλα» αν οι ιδιοκτήτες τους δεν προβούν οπωσδήποτε στις απαραίτητες αναβαθμίσεις.

Και οι εν λόγω εργασίες μόνο φθηνές και απλές δεν είναι. Επί παραδείγματι, για ένα ακίνητο χαμηλής ενεργειακής κλάσης το κόστος θα είναι τεράστιο και φυσικά στην καλύτερη περίπτωση ένα ελάχιστο μέρος αυτού θα καλύπτεται από το κράτος. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ( UIPI), Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είναι απαισιόδοξος:

«Για να υλοποιηθούν πλήρως τα όσα σχεδιάζονται να υλοποιηθούν από την κοινοτική οδηγία, για μια μεσαία κατοικία από 80 έως 100 τ.μ. απαιτείται ένα ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Και εδώ δεν μιλάμε για απλές αλλαγές κουφωμάτων αλλά για ολιστικές παρεμβάσεις, όπως θερμοπρόσοψη κελύφους, αντλίες θερμότητας, υποδαπέδια θέρμανση, ηλιακά και φωτοβολταϊκά συστήματα κ.ά.». Ωστόσο τα κακά νέα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους ενοικιαστές, δεν τελειώνουν εδώ. Εφόσον οι «πράσινες προϋποθέσεις» που θα προβλέπει η κοινοτική οδηγία δεν τηρηθούν στον χρόνο τους (με τα σημερινά στοιχεία μέχρι το 2027), τότε τα «κόκκινα» ακίνητα δεν θα μπορούν ούτε να πουληθούν, ούτε να ενοικιαστούν! Αυτό θα οδηγήσει χιλιάδες και ίσως εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να πουλήσουν πριν τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε μαζικά σε τιμές εξευτελιστικές τις ίδιες τους τις ιδιοκτησίες προκειμένου να μην τους… μείνουν στα χέρια! Αξίζει να σημειωθεί πως -σύμφωνα με την απογραφή του 2011- το 71,5% των δηλωμένων κατοικιών (περί τα 3 εκατομμύρια) ανήκουν σε ενεργειακή κατηγορία στην οποία θα καθίσταται απαγορευτική η αγοραπωλησία τους. Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό και θα οδηγήσει σε μαζικό «κανόνι» την ήδη καταπονημένη αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας κάνει επάγγελμα τις επικύψεις στους ευρωπαίους τοκογλύφους θα οδηγήσει σε νέα απόγνωση τους Έλληνες πολίτες!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης