Το απύθμενο τουρκικό θράσος

Έλληνες  26/03/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Υπάρχει μια ρήση, η οποία αποδίδεται στον Μέγα Ναπολέοντα. Σύμφωνα με αυτήν, «Mε το θράσος μπορεί κανείς να κυριεύσει τα πάντα». Φαίνεται, λοιπόν, πως οι τούρκοι παίρνουν το περιεχόμενο αυτής της ρήσης και το εφαρμόζουν κατά γράμμα. Έτσι, η χώρα που έχει εισβάλει και κατέχει δια της βίας εδάφη ξένων κρατών (Κύπρος, Συρία, Ιράκ), και επεμβαίνει άμεσα ή έμμεσα σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου (από τα Βαλκάνια ως την Βόρεια Αφρική), θεώρησε σκόπιμο να εμφανιστεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ περίπου ως τιμητής των πάντων.

Χωρίς δικά μας σχόλια, αξίζει να μελετηθεί η ομιλία του εκπροσώπου της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν πρέσβη του ΟΗΕ. Αν μη τι άλλο, δίνει την πραγματική αξία και των υπολοίπων τουρκικών τοποθετήσεων:

«Η επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία είναι μια σαφής και βαριά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Μόνο ο Ουκρανικός λαός δικαιούται να αποφασίσει για το μέλλον του. Η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει τις αποκαλούμενες ¨δημοκρατίες¨ του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως καταδίκασε στο παρελθόν και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, και καλεί για την ακύρωση αυτής της απόφασης. Πολλές χώρες, περιλαμβανομένου και της δικής μου, επιδιώξαμε να διευκολύνουμε την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Όμως η Ρωσική Ομοσπονδία επέλεξε έναν άλλον δρόμο. Την καλούμε να εισακούσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του ίδιου της του λαού που διαδηλώνει στους δρόμους, και να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει, χωρίς καθυστέρηση, στον διάλογο και την διπλωματία. Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για να υιοθετηθεί το σωστό. Όσον αφορά τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορεί να μειωθεί στην παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών μετά την σύρραξη. Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ μπορούν και πρέπει να υπερασπίσουν τον Καταστατικό Χάρτη του. Οφείλουν να υπερασπιστούν τους λαούς τους οποίους δεσμεύτηκαν να υπηρετούν, και πρέπει να το κάνουν πιο αποτελεσματικά, από ό,τι το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η γενική συνέλευση έχει μια απλή επιλογή να κάνει. Θα επιλέξει το σωστό ή το λάθος; Θα επιλέξει την εφαρμογή της νομιμότητας ή το χάος; Εάν αποτύχουμε να αναλάβουμε δράση, οι αυξανόμενοι θάνατοι θα βαραίνουν την συνείδηση της ανθρωπότητας για δεκαετίες, και η Ιστορία δεν θα μας κρίνει με επιείκεια». 

Πρόκειται όντως για μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Εάν μάλιστα όπου «Ρωσική Ομοσπονδία» μπει «Τουρκία», όπου «Ουκρανία» μπει «Κύπρος» ή «Συρία», και όπου «αποκαλούμενες «δημοκρατίες» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ» μπει «κατοχικό ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου», θα μπορούσε να την κάνει με περιγραφική άνεση και ο εκπρόσωπος της Ελλάδος. Βεβαίως, δεν θα του το επέτρεπαν οι Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί κ.α. «σύμμαχοί» μας και πρωτίστως η οποιαδήποτε «ελληνική» κυβέρνηση του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου». Αυτό, όμως, είναι ένα άλλο ζήτημα… Επί του παρόντος επισημαίνουμε πως η «φιλειρηνική» Τουρκία, που ως γνωστόν …απεχθάνεται τις εισβολές και κατοχές σε τρίτες χώρες, υπερψήφισε την καταδίκη της ρωσικής επίθεσης!

Είναι να μην σου έρχεται στο νου μετά η ρήση του Μέγα Ναπολέοντα;

 Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης