Ένα ακόμα δύσκολο έτος για τα ΑμεΑ

Έλληνες  12/12/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το 2021 οδεύει προς το τέλος του. Για τα άτομα με ειδικές δεξιότητες ήταν άλλο ένα δύσκολο έτος. Ίσως ακόμα δυσκολότερο εξαιτίας του covid-19.

Οι πόλεις της πατρίδας μας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μη προσβάσιμες για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Στην Αθήνα ο λεγόμενος "μεγάλος περίπατος" , το πολυδάπανο- μάλιστα εν καιρώ κρίσης- και ατελές έργο του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη δεν προσφέρεται και για τους Αθηναίους, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων εξαιτίας κατασκευαστικών λαθών. Αν και γκρεμίζεται και ξαναχτίζεται σαν το γεφύρι της Άρτας οι ατέλειες συνεχίζονται. Κάτι που είχε επισημάνει ο ιδρυτής του κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ και δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Κασιδιάρης πριν τον παράνομο και αντισυνταγματικό εγκλεισμό του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού.

Η επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμεΑ υπάρχει μόνο ως ρητορική στα στόματα πολιτικών και κρατικοδίαιτων φορέων. Ελάχιστες οι θέσεις εργασίας που προκηρύσσονται με τον ΑΣΕΠ. Άρνηση του ιδιωτικού τομέα να προσλάβει ως εργαζόμενους αυτήν την κατηγορία των συμπολιτών μας.

Τα ειδικά σχολεία λειτουργούν με ελάχιστους πόρους και με ελλείψεις σε εξιδεικευμένο προσωπικό. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αδυνατούν σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθούν στις πρακτικές ανάγκες φοίτησης των φοιτητών ΑΜΕΑ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλλειψης ειδικών υποδομών.

Το πενιχρό κρατικό βοήθημα για τα ΑΜΕΑ δεν αρκεί να καλύψει τις βιοποριστικές και ιατρικές ανάγκες τους. Σε πολλές περιπτώσεις είναι το μοναδικό οικογενειακό έσοδο όταν οι γονείς τους είναι άνεργοι.

Οι παρενέργειες από τους εμβολιασμούς για τον covid-19 έχουν κλονίσει την ήδη εύθραυστη υγεία σε πολλά ΑΜΕΑ. Ταυτόχρονα αρκετά εμβολιασμένα άτομα ζουν πλέον με τον φόβο πιθανών μελλοντικών παρενεργειών στην υγεία τους κάτι που καταβάλει ακόμα περισσότερο ψυχολογικά τον ήδη εύθραυστο ψυχικό κόσμο τους. Επίσης τα άτομα που ζουν σε ιδρύματα εμβολιάζονται είτε το επιθυμούν είτε όχι αφού εκεί μέσα άλλη επιλογή για αυτά δεν υπάρχει.

Το έτος 2021 το οποίο γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση βρήκε και αφήνει τα άτομα με αναπηρία λίγο ή πολύ σκλάβους.

Όσο το πολιτικό κατεστημένο παραμένει στην εξουσία. Όσο η ευρύτερη κοινωνία αδυνατεί ή αδιαφορεί να σκύψει κοντά στα προβλήματά τους, ο δύσκολος βίος τους θα συνεχίζεται. Μόνη λύση μια επανάσταση συνειδήσεων η οποία θα ανατρέψει το υπάρχον status quo.

Ιωάννης-Πολυκράτης Χρυσής

Υπεύθυνος τομέα ΑΜΕΑ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης