Πάει καιρός που το «Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ» ανακοίνωσε το Κυβερνητικό του Πρόγραμμα για την Εξωτερική Πολιτική. Σε αυτό το πρόγραμμα αναφέρεται σαφώς ότι: «Η ανάπτυξη νέων συμμαχιών με τις περιφερειακές και πλανητικές δυνάμεις, βασισμένων στις διμερείς σχέσεις και όχι απλώς στα πλαίσια ευρύτερων συμμαχιών τύπου ΝΑΤΟ (οι οποίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την ασφάλεια της χώρας μας), είναι μία αναγκαιότητα. Οι νέες συμμαχίες θα πρέπει να διαμορφωθούν με γνώμονα το κοινό καλό και με προτεραιότητα την διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Κατά κανόνα οι συμμαχίες τείνουν να γίνονται ισχυρότερες όταν είναι αμοιβαία επωφελείς, πολυεπίπεδες και εκτείνονται σε πολλούς τομείς (ενιαίο αμυντικό δόγμα, εμπορικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις)».
Πρόσφατα λοιπόν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν την τριμερή τους αμυντική συμφωνία (AUKUS). Η συμφωνία μάλιστα προβλέπει για την Αυστραλία την προμήθεια της 8 πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων από την Μ. Βρετανία.
Σκοπός αυτής της συμφωνίας είναι η ανάσχεση της οικονομικής και γεωστρατηγικής επέκτασης του κινεζικού κολοσσού, μέσω της δημιουργίας ενός θαλάσσιου «rimland» το οποίο θα ξεκινά από τις ακτές των ΗΠΑ θα περνάει σε Μ. Βρετανία, Μεσόγειο θάλασσα, Αραβική Χερσόνησο και θα καταλήγει στην Αυστραλία όπου και θα συνδέεται ξανά με τις ΗΠΑ. Αυτός ο θαλάσσιος αναχωματικός δακτύλιος φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον χερσαίο δακτύλιο που οραματιζόταν ο μεγάλος θεωρητικός Nicholas John Spykman στις αρχές της δεκαετίας του 1940, με απώτερο σκοπό την ανάσχεση της Σοβιετικής Ένωσης. Για άλλη μια φορά λοιπόν, ο Αγγλοσαξονικός άξονας εφαρμόζοντας την ίδια πρακτική προσπαθεί να αναχαιτίσει την κινεζική οικονομική επέκταση, αυτή την φορά χρησιμοποιώντας μια τριμερή αμυντική συμφωνία και όχι μια διακρατική συμμαχία τύπου ΝΑΤΟ, η οποία αποδεικνύεται ανεπαρκής να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών κυρίως λόγο της βραδύτητας στην λήψη αποφάσεων και της ετερογένειας των σκοπών και των στόχων των συμμαχικών χωρών.
Το επιτελείο των διεθνολόγων του κινήματός μας λοιπόν απεδείχθη «προφητικό», στο ότι τις εξελίξεις σύντομα θα τις δρομολογούν διμερείς και τριμερείς αμυντικές συμφωνίες.
AUGUS – Γαλλία και η διπλωματική ευκαιρία για την Ελλάδα!
Η αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας όπως προαναφέραμε προβλέπει για την Αυστραλία την προμήθεια 8 νέων πυρηνικών υποβρυχίων, στο πλαίσιο αυτό ακυρώθηκε μία ιστορική συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας για την προμήθεια 12 συμβατικών υποβρυχίων ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που εξόργισε τους Γάλλους σε σημείο να ανακαλέσει τους πρέσβεις της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μία απόφαση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Το πλήγμα εκτός από οικονομικό είναι και γεωπολιτικό αλλά και γοήτρου για την Γαλλική Δημοκρατία.
Είναι δεδομένο πως η εξοργισμένη Γαλλία θα περάσει στην αντεπίθεση προσπαθώντας να αξιοποιήσει τις βάσεις της στον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό σε μια προσπάθεια να αναστήσει το πληγωμένο γόητρό της, και να αναβαθμίσει τον ρόλο της στον παγκόσμιο χάρτη. Παράλληλα θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει τον ρόλο της σε ένα άλλο σημείο του «θαλάσσιου Rimland» στην Ανατολική Μεσόγειο, και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η χώρα μας. Τα συμφέροντά μας ταυτίζονται απόλυτα με τις γαλλικές βλέψεις στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό η Γαλλία ακολουθώντας τις εξελίξεις θα προσπαθήσει να φτιάξει μια αντίστοιχη διμερή ή και τριμερή αμυντική συμφωνία με κράτη που βρίσκονται στην περιοχή.
Δίνεται λοιπόν στην χώρα μας μια ιστορική ευκαιρία να αναβαθμίσει τον ρόλο της και να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράφοντας μια αμυντική συμφωνία με τους Γάλλους η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις φρεγάτες Belhara αλλά και την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην επικείμενη γαλλική βάση στην Κύπρο.
Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να συμπεριλάβει και την Κύπρο αλλά και την Αίγυπτο, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση ανακόπτονται τα σχέδια της Τουρκίας για την δημιουργία ενός ισλαμικού τόξου που θα ξεκινάει από το Μαρόκο και θα καταλήγει στον Καύκασο και στην Μέση Ανατολή, ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα. Παρά τα πολλαπλά οφέλη η ελλαδική κυβέρνηση είναι είτε αδύναμη είτε απρόθυμη να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να συνάψει ΑΥΡΙΟ μια αμυντική συμφωνία με την Γαλλία.
Στον αντίποδα το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ είναι μπροστά από τις εξελίξεις καθώς είχε προβλέψει και αυτήν την απαιτούμενη σύγκλιση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Κυβερνητικό μας Πρόγραμμα για την εξωτερική πολιτική:
«Οι ΕΛΛΗΝΕΣ θέτουν ως ύψιστη προτεραιότητα την σύναψη μιας αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία και σε αυτό τον άξονα θα κινηθούν από τις πρώτες μέρες διακυβέρνηση τους. Η αμυντική συμφωνία θα επικυρωθεί με κοινά γυμνάσια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ελληνικών και γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Μια τέτοιου είδους συμφωνία θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος για την ελληνική επιρροή στην περιοχή. Παράλληλα θα επιχειρήσουν την σύναψη συμφωνιών στην οικονομία, το εμπόριο, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό».
Το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ διαθέτει ΠΛΗΡΕΣ Κυβερνητικό Πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιήσει μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.