11 χρόνια από τον εμπρησμό της Marfin και δεν βρέθηκε ούτε ένας ένοχος

Έλληνες  07/05/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ήταν 5 Μαΐου του 2010, πριν από ακριβώς 11 χρόνια, όταν γράφτηκε η μαύρη σελίδα μιας ανείπωτης τραγωδίας στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και σε μία αγέννητη ελληνική ψυχή.

Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν 4 μηνών έγκυος, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης, και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο, στις 5 Μαΐου 2010, όταν εγκλωβίστηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους μέσα στο φλεγόμενο υποκατάστημα της Marfin. Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στο υποκατάστημα ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη επίθεση και στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Χαραγμένες στην μνήμες όλων εξακολουθούν να είναι οι εικόνες τρόμου με τους εργαζόμενους να καλούν σε βοήθεια από τα μικρά μπαλκόνια που είχε η τράπεζα καθώς δεν μπορούσαν να διαφύγουν από το κλειδωμένο, φλεγόμενο, κτίριο. Η πυροσβεστική, που έσπευσε στην οδό Σταδίου, κατάφερε μετά από λίγη ώρα να σβήσει τη φωτιά η οποία άφησε πίσω της νεκρούς από ασφυξία τους τρεις εργαζόμενους. Μια ανώνυμη επιστολή στην οποία αποδιδόταν πρωταγωνιστικός ρόλος για την τραγωδία σε συγκεκριμένα πρόσωπα άλλαξε την πορεία της δικαστικής έρευνας.

Ωστόσο, περίπου έξι χρόνια μετά την μοιραία ημέρα, τον Οκτώβριο του 2016, η δικαιοσύνη αθώωσε τους κατηγορούμενους για βαρύτατα αδικήματα. Αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα να παραμένουν άγνωστοι και ατιμώρητοι οι δράστες της φονικής επίθεσης.

Για την βάρβαρη αυτή επίθεση της άκρας αριστεράς, που άφησε πίσω της 4 νεκρούς, πρέπει – έστω και τώρα – να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Είναι λαϊκή απαίτηση!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης