21 Μαρτίου 1821: Η απελευθέρωση των Καλαβρύτων

Έλληνες  21/03/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Σταύρος Μπιτσικόλης,

υποψήφιος βουλευτής και στέλεχος για την Αχαΐα 

Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους οπλαρχηγούς Ζαΐμη, Χαραλάμπη, Πετμεζά, Θεοχαρόπουλο, μετά την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία στην Αγία Λαύρα την 17ην Μαρτίου 1821, κατέβηκαν στα Καλάβρυτα και πολιόρκησαν τους Τούρκους στους Πύργους.

Στις 21 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα και η πρώτη πολεμική επιχείρηση του αγώνα είναι γεγονός.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, τα Καλάβρυτα ήταν η μεγαλύτερη πόλη του Μοριά και αριθμούσε 40.000 κατοίκους. Οι Τούρκοι έμεναν γύρω από το σημερινό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, όπου είχαν χτίσει δύο τζαμιά.

Το πρωινό της 21ης Μαρτίου, 600 ένοπλοι αγωνιστές ορκίστηκαν κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του μοναστηριού της Αγίας Λαύρας «να μην μείνει Τούρκος στον Μοριά, μηδέ στον κόσμο όλον». Είχε προηγηθεί σύσκεψη, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κάλεσε τους Έλληνες σε επανάσταση και ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης, ένα παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του Ναού της Αγίας Λαύρας, στο οποίο εικονιζόταν η Κοίμηση της Θεοτόκου. Σήμερα φυλάσσεται στη μονή της Αγίας Λαύρας.

Η μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται σε έναν λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά σε υψόμετρο 933 μέτρων. Στο μεταξύ, τα νέα είχαν διαδοθεί και οι αγωνιστές του Έθνους προετοιμάζονταν κατάλληλα , φτιάχνοντας βόλια και κάνοντας προμήθειες σε όπλα και μπαρούτι. Αρχές Μαρτίου είχαν αρχίσει να στήνουν ενέδρες στους Τούρκους, που ταξίδευαν προς την Τριπολιτσά. Στις 21 Μαρτίου οι Έλληνες οπλαρχηγοί με επικεφαλής τους Σωτήρη Χαραλάμπη, Ασημάκη Φωτήλα, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Νικόλαο Σολιώτη και Νικόλαο Πετμεζά, πήραν ένα μικρό κανόνι από τη Μονή της Αγίας Λαύρας και πολιόρκησαν το φρούριο της πόλης. Οι Τούρκοι υπό τη διοίκηση του Ιμπραήμ πασά Αρναούτογλου οχυρώθηκαν σε τρεις πύργους και περίμεναν στρατιωτική βοήθεια από την Τριπολιτσά. Λίγες ημέρες αργότερα, η αντίσταση τους κάμφθηκε και οι Οθωμανοί παραδόθηκαν. Στις 25 Μαρτίου τα Καλάβρυτα ήταν πλέον ελεύθερα. Κάθε χρόνο τα Καλάβρυτα τιμούν την απελευθέρωση της πόλης με εορταστικές εκδηλώσεις. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής δεν ξαναείδαν Τούρκο να περιφέρεται στα μέρη τους. Στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη μπήκαν στην Καλαμάτα και ολόκληρη η Πελοπόννησος ξεσηκώθηκε. Γρήγορα το μήνυμα της επανάστασης διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Έλληνες με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» εξεγέρθηκαν κατά του δυνάστη τους και ξεκίνησαν έναν γενναίο αγώνα για την ελευθερία.

Όλη η δόξα, όλη η χάρη
Όλη δόξα όλη η χάρη
άγια μέρα ξημερώνει
και στη μνήμη σου το Έθνος
χαιρετά γονατιστό.
Στην Αγία Λαύρα πρώτα
Τις χρυσὲς ακτίνες χύνει
που λεβέντες πρωτανάψαν
του πολέμου τη φωτιά.
Γενναία παιδιά,
Καλαβρυτινά,
τρανοὶ αητοὶ
της λεβεντογενιάς!

Αιώνια σε σας
οφείλει η Ελλάς
δόξα, τιμή,
πατρίδα, λευτεριά.
Ελευθερία ή Θάνατος


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης