Η δραματική επιδείνωση του πληθωρισμού

Έλληνες  17/12/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η αναδιανομή, όχι μόνο του εισοδήματος, αλλά και των περιουσιών, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, μέσω των μνημονιακών πολιτικών που συνεχίζουν να εφαρμόζονται, στην παρούσα περίοδο περνά σε νέα φάση με τον πληθωρισμό. Με την άνοδο του πληθωρισμού, καθημερινά μειώνεται αναλογικά το διαθέσιμο εισόδημα και φυσικά το βιοτικό επίπεδο. Κοινώς, μεγαλώνει η φτώχεια για πολύ μεγάλη μερίδα του Ελληνικού Λαού.

Ενώ αυξάνονται οι τιμές, τα εισοδήματα μένουν στα χαμηλότερα επίπεδα σύμφωνα με τις μνημονιακές ρυθμίσεις. Κάνοντας έναν απλό έλεγχο, στο τι πληρώνει ο καταναλωτής και από που μπορεί να προέρχεται η αύξηση, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσουμε ότι τελικά ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών δεν δικαιολογείται από τις γενικότερες ανατιμήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Η αύξηση αυτή, που δεν δικαιολογείται από τους παράγοντες κόστους, όταν μάλιστα το «εργατικό κόστος» παραμένει σε ακραία χαμηλά επίπεδα, είναι ξεκάθαρα τεχνητή και οφείλεται ξεκάθαρα στην κεφαλαιοκρατική κερδοσκοπική απληστία. Η κατάσταση αυτή, αν και απόλυτα γνωστή σε όλους τους αρμόδιους, δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να λάβει σοβαρά μέτρα. Όταν ξεκίνησε η αύξηση των τιμών, οι «αρμόδιοι» σε παγκόσμιο επίπεδο προσπάθησαν να μας καθησυχάσουν ότι το φαινόμενο είναι συγκυριακό-προσωρινό και συνδέεται με την ξαφνική αναθέρμανση της οικονομίας μετά το «λοκντάουν». Όμως, όσο προχωρά ο χρόνος και τα στοιχεία δείχνουν δραματική επιδείνωση, παγιώνεται σταδιακά η πεποίθηση ότι η αύξηση των τιμών δεν είναι παροδική, αλλά θα μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι συνθήκες, λοιπόν, χειροτερεύουν και στον τομέα των τιμών, κάνοντας την επιβίωση ακόμα πιο προβληματική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει αμέριμνη την πολιτική των «απελευθερώσεων», ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να συμμορφωθεί πλήρως με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, μετά την λήξη της «χαλάρωσης» των δημοσιονομικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού.

 Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης