Με ορόσημο την έκθεση Agrotica, οι Έλληνες Αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Εκατοντάδες τρακτέρ από τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας παρατάχθηκαν έξω από την ΔΕΘ. «Να υπερασπιστούμε την πρωτογενή παραγωγή», φωνάζουν οι Αγρότες και ενώνουν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ευρώπη, που προειδοποιούν πως «χωρίς Αγρότες, δεν υπάρχει τροφή».
Τα αιτήματα των αγροτικών συλλόγων αφορούν, μεταξύ άλλων, την μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου και ρεύματος που ανεβάζει το κόστος παραγωγής, τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ που καθυστερούν, τον έλεγχο των τιμών των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι που διογκώνεται από την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων και τον έλεγχο των εισαγωγών σε φτηνά αγροκτοκτηνοτροφικά προϊόντα που συμπιέζει τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, οι Αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν τολμηρά μέτρα στήριξης για όσους υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειες και τα μηχανήματα εξαιτίας των πλημμυρών, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχει συνολικά για την Χώρα η ερήμωση και ο μαρασμός του θεσσαλικού κάμπου.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιστρατεύσει την γνωστή επικοινωνιακή μηχανή για να προλάβει το ενδεχόμενο οι αγροτικές κινητοποιήσεις να προκαλέσουν μεγαλύτερες πιέσεις. Από την μια ο πρωθυπουργός δηλώνει πως «κατανοεί τα προβλήματα των αγροτών», υποσχόμενος πως μόνο αυτός μπορεί να εγγυηθεί την επίλυσή τους, ενώ από την άλλη τα ΜΜΕ προετοιμάζουν το κλίμα για τον κοινωνικό αυτοματισμό ενάντια στα μπλόκα, τους κλειστούς δρόμους και την ταλαιπωρία. Την ίδια στιγμή, ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ προσπαθεί να συγκρατήσει τους «γαλάζιους» αγρότες, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, ολόκληρο το φάσμα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει διατεθειμένο ή ικανό να βαθύνει το ρήγμα, αξιοποιώντας τα αιτήματα και τις προειδοποιήσεις για να αναμετρηθεί συνολικά με το κυβερνητικό αφήγημα σταθερότητας και εκσυγχρονισμού.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αυτό κύμα αγροτικών κινητοποιήσεων εμφανίζει κάποια νέα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:
α) Οι Αγρότες δεν μένουν στα ειδικά οικονομικά αιτήματα. Βλέπουν την παραγωγή ως στήριγμα για την Πατρίδα και την επιβίωση του Λαού. Ζητούν να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή, η περιφέρεια και τα χωριά ενάντια σε έναν αδιέξοδο υδροκεφαλισμό που ντύνεται τον μανδύα του εκσυγχρονισμού. Απευθύνεται στην Ελληνική Κοινωνία και την καλούν να πάρει στα χέρια της τον Αγώνα για να υπερασπιστεί την τροφή της, την δυνατότητα σε αυτάρκεια κ.ο.κ.
β) Μια νέα γενιά Αγροτών κάνει αισθητή την παρουσία της στα μπλόκα και στις κινητοποιήσεις. Μια νέα γενιά που δεν μπορεί να κατηγορηθεί πως «έφαγε»» τις επιδοτήσεις σε καγιέν και μπουζούκια. Μια νέα γενιά που, ενάντια στο ρεύμα, επιλέγει να ασχοληθεί με παραγωγικές δραστηριότητες, εκσυγχρονίζοντας μεθόδους παραγωγής, πηγαίνοντας αντίθετα σε παθογένειες του παρελθόντος. Μια νέα γενιά που δεν έχει τις κομματικές και συνδικαλιστικές «δεσμεύσεις» των παλαιών αγροτών και καλείται να «περπατήσει» και να «οργώσει» τον δικό της δρόμο συγκρότησης και διεκδίκησης.
γ) Για πρώτη φορά οι κινητοποιήσεις φαίνεται να συντονίζονται άτυπα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και να στοχεύουν τον πραγματικό υπαίτιο για τα προβλήματα των Αγροτών. Οι κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στις χώρες της ΕΕ, οι εντολές της παγκοσμιοποίησης ενάντια στην πρωτογενή παραγωγή, η πλήρης παράδοση των πολιτικών στις ορέξεις των πολυεθνικών, η οριστική απαξίωση της περιφέρειας, όλα αυτά ενοποιούν τους αγροτικούς πληθυσμούς σε όλη την Ευρώπη. Μια νέα ενότητα των «πλειβιακών» τάξεων, όχι σαφώς πολιτικά προσδιορισμένη, αλλά σίγουρα απορριπτόμενη από το σύστημα και τις πολιτικές του, ψάχνει τρόπους αντίδρασης και υπεράσπισης της Ζωής και της Αξιοπρέπειάς της.
Ο Αγώνας των Αγροτών είναι Αγώνας Εθνικός, επομένως η Συμπαράσταση κάθε Εθνικιστή και Πατριώτη πρέπει να είναι Δεδομένη και Εμπεριστατωμένη.
Γιώργος Μάστορας