Γράφουμε αυτό το άρθρο γιατί διάφοροι ιστορικοί, όπως ο Fallmerayer, υποστήριξαν ότι η ελληνική χερσόνησος κατελήφθη από Σλάβους, Βουλγάρους, Φράγκους, Αλβανούς και Τούρκους, άρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη ελληνική φυλή, η οποία να συνεχίσει την ίδια γραμμή αίματος από τους αρχαίους Έλληνες και τους κατοίκους του – κακώς – λεγόμενου Βυζαντίου, αλλά υποστηρίζουν ότι το έθνος έχει εξαφανιστεί.
Την απάντηση την δίνουν οι πηγές και όπως λέει στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο « και οι λίθοι κεκράξονται». Ακόμα και οι πέτρες θα φωνάξουν την αλήθεια. Κατά κυριολεξία, λοιπόν, τα μνημεία του ελλαδικού χώρου μιλούν, αλλά και των εδαφών που δεν ελευθερώθηκαν, όπως η Βόρειος Ήπειρος, η Μικρά Ασία, η Ανατολική Ρωμυλία και η Θράκη. Υπάρχουν όμως, όχι μόνο τα ιερά των αρχαίων θεών της Ελλάδος, αλλά και οι αρχαίοι χριστιανικοί ναοί, των χρόνων που ονομάστηκαν Βυζαντινοί και οι τοιχογραφίες. Όμως, και τα κείμενα των τελευταίων ελευθέρων Ελλήνων μιλούν, πριν την πτώση στους Τούρκους. Στον Ελεύθερο Μυστρά τόσο ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης, που αναμένει τον Έλληνα Βασιλιά, που θα ελευθερώσει μετά από χρόνια την σκλαβωμένη αυτοκρατορία, όσο και ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων, που προτείνει στους Μανουήλ Β’ και Ιωάννη Η’ Παλαιολόγο την στροφή στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, για τη σωτηρία του έθνους. Ακόμα, τους προτρέπει να μην περιμένουν βοήθεια από τη Δύση, αλλά να στηρίζουν στις δικές τους δυνάμεις οι Έλληνες. Μάλιστα, αντί για «Βασιλεύς Ρωμαίων» ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος προσφωνείται «Βασιλεύς Ελλήνων», λίγο πριν την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Ο μεσαιωνικός ελληνισμός είχε, λοιπόν, συναίσθηση της συνεχείας του από τον αρχαίο αφού και η Αναγέννηση στην Ιταλία από Έλληνες λογίους, Φιλοσόφους και καλλιτέχνες πήρε το έναυσμα του πολιτισμού αυτού από τον αρχαίο.
Επίσης, και οι άνθρωποι που έμειναν στον σκλαβωμένο ελλαδικό χώρο αγωνίστηκαν μέσω του ελληνικού διαφωτισμού. Διδάσκαλοι, κληρικοί και λαϊκοί διδάσκουν σε φανερά ή κρυφά σχολεία την συνέχεια του Γένους των Ελλήνων, τα ελληνικά γράμματα και την εθνική αυτοσυνειδησία. Υπήρχαν δάσκαλοι που προετοίμασαν τις ψυχές για τις επαναστάσεις που ακολούθησαν, όπως ο αγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης, αγ. Αθανάσιος ο Πάριος, ο Ρήγας Φεραίος, ο Ευγένιος ο Αιτωλός, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άνθιμος Γαζής και άλλοι πολλοί.
Έτσι, ούτε στην τουρκοκρατία χάθηκε η γλώσσα, ο πολιτισμός αλλά και η αυτοσυνειδησία του έθνους, από τους υπόδουλους Έλληνες. Βέβαια και εκτός των συνόρων της οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρχαν πολλοί Έλληνες που ίδρυσαν σχολές ή και δίδαξαν οι ίδιοι και έτσι καλλιεργήθηκε ο Φιλελληνισμός. Όμως, πέρα από τα γράμματα χρειάζονταν και χέρια για τα όπλα. Αυτά προετοιμάστηκαν από τους κλέφτες και τους αρματολούς. Αυτούς τους ήρωες – κακοχαρακτηρισμένους από μερικούς ιστορικούς – που θα απαντήσουμε με ιστορικά γεγονότα σε άλλο κείμενο.
Εν κατακλείδι, γιατί αυτοί οι άνθρωποι επαναστάτησαν, εάν δεν αισθάνονταν Έλληνες; Προφανώς η απάντηση στο ερώτημα αυτό, αποτελεί και την απάντηση σε όλους αυτούς τους εθνομηδενιστές που θέλουν με ψέματα να αποδομήσουν την ελληνική ιστορία και συνέχεια. Είναι το σύνθημα των αγωνιστών του '21: "Ελευθερία ή Θάνατος!"
Χ.Μ.