Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση προέβη πριν από λίγες μέρες το αλβανικό κράτος, θέτοντας για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο τον Βορειοηπειρώτη Μόντη Κολίλα με καταγωγή από τη Χιμάρα.
Να τονίσουμε ότι ο Μόντη είναι σύζυγος της αδερφής του Αριστοτέλη Γκούμα και έχει επανειλημμένα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις προς τιμήν του αείμνηστου Ήρωος της Βορείου Ηπείρου, Αριστοτέλη.
Το Δικαστήριο Αργυροκάστρου τον κατηγορεί ερήμην του για προσβολή των εθνικών συμβόλων της Αλβανίας κατά την 12η Μαΐου 2018 σε εκδήλωση που έγινε στους Βουλιαράτες της Δρόπολης (το χωριό του Κωνσταντίνου Κατσίφα δηλαδή) προς τιμήν της επετείου της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας το 1914.
Οι έρευνες σχετικά με τον Μ. Κολίλα (σύμφωνα με την Εισαγγελία Αργυροκάστρου) ξεκίνησαν από το 2018, ενώ η απόφαση που ελήφθη στις 11 Φεβρουαρίου 2021, είναι 8 έτη και 6 μήνες φυλάκισης, κατόπιν κηρύξεως της συγκέντρωσης στην οποία παρευρίσκονταν και άλλοι Βορειοηπειρώτες, ως αντισυνταγματικής. Το επίσημο κατηγορητήριο κάνει λόγω για «διανομή αντισυνταγματικών φυλλαδίων» και «διοργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεων παράνομων εκδηλώσεων».
Σαν να μην αρκούσε αυτή η τραγελαφική απόφαση, τα στοιχεία του Μ. Κολίλα, η φωτογραφία του καθώς και το κατηγορητήριο κάνουν το γύρο του αλβανικού διαδικτύου.
Η πλήρης απόφαση του Δικαστηρίου Αργυροκάστρου
"Στις 12.05.2018 περίπου στις 17.30 στο χωριό Βουλιαράτες, Δήμος Δρόπολης, στην περιοχή Αργυροκάστρου, κοντά στο γυμνάσιο αυτού του χωριού, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση για την επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας και της αυτονομίας της Βόρειας Ηπείρου, υπέρ των μαχητών που έπεσαν το 1914, από τον σύλλογο Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου. Σε αυτήν τη συγκέντρωση παρευρίσκονταν περίπου 30 άτομα, όπου τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονταν από την Ελλάδα και μέλη της κοινότητας των χωριών του Δήμου Δρόπολης, κυρίως του χωριού των Βουλιαρατών.
Η εναρκτήρια ομιλία εκφωνήθηκε από τον διοργανωτή αυτού του αγώνα, τον πολίτη Μόντη Κολίλα, πρόεδρο του Κινήματος για την Αναβίωση της Βόρειας Ηπείρου. Σε αυτήν τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε σχέση με το λεγόμενο ζήτημα της Ηπείρου και για τα ελληνικά βιβλία που παρουσίαζαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις ιστορικές συγκυρίες και γεγονότα που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα, που υποκινούν μίσος ή διαμάχη μεταξύ των φυλετικών και θρησκευτικών εθνικοτήτων.
Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δύο ελληνικές σημαίες με την επιγραφή του 1914 (σημαίες της Βόρειας Ηπείρου), οι οποίες αφαιρέθηκαν μετά το τέλος αυτής της δραστηριότητας, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Η τοπική αστυνομία δεν ενημερώθηκε για την εκδήλωση. Αυτή η συγκέντρωση έχει καλυφθεί ως είδηση από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές σελίδες αλβανικών εφημερίδων.
Η Αντιτρομοκρατική Διεύθυνση παρέπεμψε στην Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αργυροκάστρου, αποδεικτικό υλικό σχετικό με αυτήν την εκδήλωση. Με βάση αυτό το υλικό, η Εισαγγελία της Δικαστικής Περιφέρειας Αργυροκάστρου κατέγραψε την ποινική δίωξη υπ’ αριθ. 509, έτος 2018 εναντίον του πολίτη Μόντη Νίκου Κολίλα, γεννηθείς στις 07/04/1963, γεννήθηκε και ζει στη Χιμάρα, παντρεμένος, με Αλβανική ιθαγένεια, Ελληνική εθνικότητα, για τα ποινικά αδικήματα «Υποκίνηση μίσους ή διαμάχες», «Διανομή αντισυνταγματικών κειμένων» και «Διοργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεις παράνομων εκδηλώσεων», που προβλέπονται στα άρθρα 265, 225 και 262/1 του Ποινικού Κώδικα. Η έρευνα σχετικά με αυτήν την εγκληματική ενέργεια διεξήχθη από τις δικαστικές αστυνομικές υπηρεσίες της Αντιτρομοκρατικής Διεύθυνσης των Τιράνων υπό τη Διεύθυνση της Εισαγγελίας του Πρωτοδικείο της Αργυροκάστρου.
Από τη δίκη που διεξήχθη σε σχέση με αυτό το γεγονός από το Πρωτοδικείο Αργυροκάστρου, η ποινική δίωξη κατά του κατηγορούμενου Μόντη Νίκου Κολίλα, ως διοργανωτή αυτής της εκδήλωσης έχει αποδειχθεί και στις 11.02.2021, το Πρωτοδικείο Αργυροκάστρου τον ανακήρυξε ένοχο και τον καταδίκασε σε 8 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση για τα ποινικά αδικήματα «Υποκίνηση μίσους ή διαμάχης», «Διανομή αντισυνταγματικών εντύπων» και «Διοργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεις παράνομων εκδηλώσεων», που προβλέπονται στα άρθρα 265, 225 και 262/1 του Ποινικού Κώδικα".
Όλα τα παραπάνω, τα οποία φυσικά είναι νομικώς ανυπόστατα, αναφέρονται στην απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου.
Από την πλευρά μας, να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των τοπικών αρχών του Δήμου Δρόπολης και της Κοινότητας Βουλιαρατών, ενώ νομικά καλυπτόταν από το Άρθρο 7 της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων σύμφωνα με το οποίο:
«Τα Μέρη θα επιληφθούν να εξασφαλίσουν σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα το σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και στην ελευθερία του συνεταιρισμού, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας».
Το θέμα είναι ότι η Αλβανία διώκει ανηλεώς τους Βορειοηπειρώτες και δεν υπάρχει καμιά στήριξη από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Πριν από λίγες εβδομάδες, Μητσοτάκης και Δένδιας γευμάτιζαν σε φιλικό κλίμα παρέα με τον Έντι Ράμα, με θέα την Ακρόπολη.
Οι Βορειοηπειρώτες όμως, βιώνουν το δικό τους δράμα:
Αριστοτέλης Γκούμας, Κωνσταντίνος Κατσίφας και ο κατάλογος συνεχίζεται...
Οχτώμιση χρόνια φυλακή στον Μόντη επειδή αναφέρθηκε σε μία διεθνή σύμβαση (Πρωτόκολλο Κερκύρας) που έχει υπογραφεί και από την Αλβανία και η οποία κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών.
Και παρόλα αυτά, η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ συνεχίζεται κανονικά, με την Νέα Δημοκρατία να δηλώνει ότι "στηρίζει την ένταξη των χωρών των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση"...
με πληροφορίες από himara.gr
και northernepirusmovement.blogspot.com