Όχι δεν είναι ειρωνικός ο τίτλος, αλλά πραγματικός. Γιατί, για κάθε δημοσιογράφο αποτελεί σίγουρα προσωπική επιτυχία μια συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της χώρας. Άρα ο Αντώνης Σρόιτερ χάρηκε με τη συνέντευξη που του παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά χάρηκε μόνο αυτός. Ο ελληνικός λαός, όσοι τουλάχιστον παρακολούθησαν την συνέντευξη, είναι σίγουρο ότι έμειναν παγερά αδιάφοροι με το αποτέλεσμα και τα λεγόμενα του πρωθυπουργού. Ήταν μία στημένη συνέντευξη, στην οποία φάνηκε ο δημοσιογράφος να του κάνει «σκληρές» ερωτήσεις, τις οποίες φυσικά πολλοί θα ήθελαν να ακούσουν. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι σε τέτοιες συνεντεύξεις ο ερωτώμενος έχει συμφωνήσει από πριν και έχει δει τις ερωτήσεις, άρα είναι προετοιμασμένος. Πάμε, όμως, στην ουσία.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για την μία ώρα που κράτησε αυτή η συνέντευξη. Όλα λίγο – πολύ τα έχουμε θίξει σε παλαιότερα κείμενά μας και είναι γνωστά. Η παράνοια στην οποία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε και προχθές, αλλάζοντας μέσα σε 2 μόλις λεπτά 3 φορές άποψη, σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους υγειονομικούς. «Δεν θέλω να θέσω τώρα το θέμα αυτό σε δημόσιο διάλογο, το θέτω, δεν το θέτω ακόμα αλλά από Σεπτέμβριο θα ήταν καλύτερα», είπε μέσα σε μόλις δύο λεπτά. Ας σταθούμε, όμως, σε δύο βασικά σημεία που μας έκαναν εντύπωση και που δείχνουν και τη μελλοντική πολιτική της κυβέρνησης.
Μάσκες και μετά την πανδημία
Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε την μονιμοποίηση των μασκών από όλους τους πολίτες, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο, είτε όχι, οι οποίοι πρόκειται να εισέλθουν και να κινηθούν σε νοσοκομείο, κλινικές, κέντρα υγείας και πάσης φύσεως υγειονομικές μονάδες. Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξή του η μάσκα θα είναι μόνιμη ακόμα και μετά την πανδημία σε όλους τους πολίτες που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και πρέπει να επισκεφτούν κέντρο υγειονομικό υπηρεσιών, ιδιωτικό ή κρατικό, σίγουρα και κρατικά ιατρεία, αλλά και κέντρα ομορφιάς με επεμβατικό χαρακτήρα κτλ. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόταν στ' ότι θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες να γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας είπε: «Είμαι σίγουρος ότι και όταν ο Covid φύγει από τη ζωή μας κάποια μέτρα ατομικής προστασίας θα παραμείνουν. Και ενδεχομένως να παραμείνουν για το καλό μας. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι θα ξαναμπούν στα νοσοκομεία, ας πούμε, χωρίς να φορούν προληπτικά τη μάσκα τους». Και για όσους γνωρίζουν μόνο τυχαία ή καταλάθος δεν το είπε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η οικονομία πάει καλά»
«Θα έχουμε ισχυρή ανάκαμψη μετά από την πανδημία (μόνο αυτός το ισχυρίζεται απέναντι σε όλες τις μελέτες και τις εκθέσεις των ξένων οίκων και κυρίως της Τράπεζας της Ελλάδας).
θα πάρουμε μέτρα στήριξης όπως με την εστίαση, και για τους άλλους κλάδους που έχουν πληγεί. Με τα μέτρα στήριξης, επενδύσαμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Βιώσιμο το χρέος της χώρας. Αλλιώς κανείς δεν θα μας δάνειζε. Δεν έχω καμία ανησυχία για το ύψος του δημοσίου χρέους (όσο μας εγγυάται τα ομόλογα η ΕΚΤ, ναι. Αν έπαυε να τα εγγυάται όπως έκανε το 2015, δεν θα βρίσκαμε ούτε τουρκική λίρα να μας δανείσουν)». Είναι έτσι; Στα ύψη βρίσκεται το χρέος της Ελλάδας, εξαιτίας των πολύμηνων lockdown και της πολιτικής των απαγορεύσεων και των «λουκέτων» που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την «αντιμετώπιση» του κορωνοϊού. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «βόμβα» καθώς το κρατικό και ιδιωτικό χρέος ξεπέρασε τα 552 δισεκατομμύρια ευρώ! Συγκεκριμένα το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2020 εκτιμάται στα 341δισ. ευρώ, ενώ όπως είχε γίνει γνωστό προ λίγων ημερών το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 242,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ΕΛ.ΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το 2020, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το περσινό έτος, σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό τρόπο υπολογισμού, ESA 2010, εκτιμάται στα 16,1 δισ. ευρώ ή στο 9,7% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική οικονομία κατέγραψε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 11,18 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 7,6 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Η έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποτυπώνει τις τεράστιες συνέπειες της πανδημίας στα δημόσια οικονομικά, καθώς τα τεράστια ελλείμματα και οι πολύ σημαντικές ανάγκες για άμεση ρευστότητα μέσω δανεισμού από τις διεθνείς αγορές οδήγησαν σε εκτόξευση του χρέους. Το ακαθάριστο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2020 εκτιμάται στα 341 δισ. ευρώ, στο 205,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όταν η χώρα μπήκε στην υγειονομική κρίση με χρέος κοντά στο 176% του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 είχε κλείσει με χρέος κοντά στο 180,5% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτους αριθμούς άγγιζε τα 331,07 δις. ευρώ.
Το ότι πάμε καλά τόσο με την εξέλιξη της πανδημίας όσο και με την οικονομία της χώρας, υπάρχει μόνο στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εμείς θα είμαστε εδώ για να τονίζουμε συνεχώς πόσο επικίνδυνος είναι για το τιμόνι της χώρας. Αν και όπως μαθαίνουμε δεν είμαστε οι μόνοι, καθώς έχουν αρχίσει να γελάνε μαζί του και οι… δικοί του!
X.M.