Οι Ταλιμπάν έχουν σχεδόν φθάσει προ των πυλών της Καμπούλ, συνεχίζοντας την ταχύτατη προέλασή τους στο Αφγανιστάν. Μετά την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες την Πουλ-ι-Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, και στα χέρια τους βρίσκονται πλέον οι μισές και πλέον πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν· έπεσαν όλες μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες.
Μάλιστα, βίντεο των τελευταίων ωρών, δείχνουν τις προφυλακές των Ταλιμπάν, να έχουν φθάσει στην πόλη Μαϊντάν Σαρ, μία πόλη που βρίσκεται στα περίχωρα της Καμπούλ και απέχει μόλις 15-20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα!
Είχαν προηγουμένως πάρει τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, και τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ.
Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας έχει πλέον καταληφθεί από τους Ταλιμπάν.
Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.
Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.
Η αποχώρηση είχε ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρώνονταν στις 11 Σεπτεμβρίου. Τελικά όμως, αναμένεται να έχει αποπερατωθεί αρκετά νωρίτερα, ήτοι την 31η Αυγούστου. Ο Τζο Μπάιντεν στο μεταξύ διαβεβαίωσε πως δεν μετανιώνει για την απόφαση αυτή, παρά την ταχύτητα με την οποία ο αφγανικός στρατός αποσυντίθεται, προς κατάπληξη αρκετών, καθώς η Ουάσινγκτον δαπάνησε κάπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για να τον εκπαιδεύσει και να τον εξοπλίσει.
Οι Ταλιμπάν εμφανίζονται τώρα κατά πολύ ισχυρότεροι στρατιωτικά, καθώς η άτακτη υποχώρηση του αφγανικού στρατού, επέτρεψε να περιέλθουν στην κατοχή τους τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού αμερικανικής -κυρίως- προέλευσης, μεταξύ των οποίων και άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα κλπ.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν περίτρανα ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι πριμοδότες των ισλαμιστών από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο Ομπάμα με την Αραβική Άνοιξη έστρωσε το δρόμο για την δημιουργία και γιγάντωση του ISIS. Τώρα, ο Μπάιντεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι Ταλιμπάν να γίνουν εκ νέου κυρίαρχοι στο Αφγανιστάν.
Η πολιτική των ΗΠΑ είναι καταστροφική. Επεμβαίνουν απροκάλυπτα στα εσωτερικά ξένων χωρών, προχωρούν σε πολυαίμακτες στρατιωτικές επεμβάσεις (οι οποίες διαλύουν εντελώς τα κράτη αυτή), υποδαυλίζουν τα πάθη ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές και στο τέλος αποχωρούν αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια.
Το σίγουρο είναι ότι τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής θα τις αισθανθεί πολύ έντονα η Ευρώπη και ιδίως η πατρίδα μας, η Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά γράφει το Politico:
"Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ένα νέο προσφυγικό κύμα φαίνεται πλέον αναπόφευκτο. Και παρόλο που οι Αφγανοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα σε μεγάλους αριθμούς ήδη από το 2015, αυτή τη φορά δεν θα έχουν άλλη επιλογή… Οδηγώντας σε όλη την πόλη, μπορεί κανείς να δει εσωτερικούς πρόσφυγες να στήνουν σκηνές στα πάρκα της Καμπούλ ή να φτάνουν στην πρωτεύουσα με όλα τα υπάρχοντά τους δεμένα στις αυλακώσεις των αυτοκινήτων τους. Φεύγουν από τις πόλεις στο βορρά που μόλις έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν. Όταν φτάσει η σειρά της Καμπούλ, δεν θα έχουν πουθενά για να ξεφύγουν… Μπορεί κανείς να δει πού οδηγεί αναπόφευκτα αυτή η κρίση. Η ταλαιπωρημένη πομπή που φεύγει από το Αφγανιστάν δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες δεν έχουν κάνει τίποτα για να τους σώσουν από τον εφιάλτη που εξελίσσεται στο εσωτερικό τους και συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Όλα όσα συμβαίνουν στην Καμπούλ θα μπορούσαν εξίσου να συμβαίνουν στο φεγγάρι."
Σε περίπτωση που τα κράτη-μέλη της ΕΕ έρθουν αντιμέτωπα με ένα νέο μεγάλο κύμα λαθρομετανάστευσης, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Όπως παρατηρεί στο ίδιο άρθρο του το Politico:
"Ένας δεύτερος διπλωμάτης, με μεγάλη γνώση όλων των αριθμών και των γεγονότων που φθάνουν από τα σύνορα με το Ιράν, προσθέτει δραματικά: «Αυτό τελικά θα πάρει τον δρόμο για την Ευρώπη. Και τότε μπορεί να δούμε μια κυβέρνηση να πέφτει, και μετά μια άλλη, και μια άλλη ». Ίσως να πρόκειται για μια δραματοποιημένη περιγραφή, αλλά έχει απόλυτο δίκιο σε ένα σημείο: Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η προσφυγική κρίση του 2015 θεωρήθηκε ως ένα εξαιρετικό περιστατικό, που δεν επαναλήφθηκε ποτέ. Έτσι δικαιολογήθηκαν τα γεγονότα στο ευρωπαϊκό κοινό. Ήταν μια εσφαλμένη παραδοχή, η οποία τώρα θα τεθεί σε δοκιμασία. Υπάρχει χρόνος για να σταματήσει η τραγωδία; Αυτό μένει να το δούμε. Αλλά για την Ευρώπη, θα ήταν μοιραίο λάθος να απορρίψουμε την παρούσα στιγμή ως πρόβλημα κάποιου άλλου. Η πτώση της Καμπούλ εγείρει ερωτήματα για τη δική της πολιτική επιβίωση.
Οι επιλογές της κυβέρνησης Μπάιντεν λοιπόν, φαίνεται ότι εγείρουν θανάσιμους κινδύνους για την Ευρώπη και ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτές τις επιλογές έχει στηρίξει εις το ακέραιον ο Μητσοτάκης και συνολικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που, επιπλέον, με κάθε ευκαιρία δηλώνουν οπαδοί της παγκοσμιοποίησης, της πολυπολιτισμικότητας και του μπολιάσματος της ελληνικής κοινωνίας με λαθρομετανάστες.
Το δικό μας σύνθημα είναι: Στήριξη στους ΕΛΛΗΝΕΣ και τον ιδρυτή τους Ηλία Κασιδιάρη, για να σώσουμε την Πατρίδα μας! Καλή Παναγιά!