Αδίστακτοι: Ευθυγράμμιση ΕΛΙΑΜΕΠ με την τουρκική ρητορική

Έλληνες  08/06/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Συνεχίζει το ΕΛΙΑΜΕΠ την «διαφήμιση» των τουρκικών θέσεων για το Αιγαίο, προετοιμάζοντας ενδεχομένως την κοινή γνώμη για παραχωρήσεις που ίσως γίνουν ή επιδιώκεται να γίνουν.

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, παρουσίασε προσφάτως, σε μία συνέντευξη που δεν έτυχε επαρκούς δημοσιότητας, τις… τουρκικές θέσεις του, για τα θέματα του Αιγαίου ως ιδανικές λύσεις για να μην εμπλακεί σε περιπέτειες η Ελλάδα με την Τουρκία και να ζήσουμε οι δυο λαοί ειρηνικά.

Έκανε αναφορά σε απεμπόληση των δικαιωμάτων μας, που προκύπτουν για τη χώρα μας από τους κανόνες για το δίκαιο της θάλασσας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που θα μετατρέψει το Αιγαίο κατά 70% σε Ελληνική Θάλασσα. «Το Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει Ελληνική θάλασσα», ισχυρίστηκε, λέγοντας ατυχώς πως κατά αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει πρόβλημα με την διέλευση πλοίων άλλων χωρών (δεν αρκεί η αβλαβής διέλευση, διατείνεται), ενώ το πρόβλημα θα το έχει ουσιαστικά μόνο η Τουρκία, επειδή δεν θα μπορεί πλέον να διεκδικεί, όλα όσα τώρα θέλει να «αρπάξει».
Για να πείσει μάλιστα τους Έλληνες να αποδεχτούν την μη επέκταση των χωρικών υδάτων, επικαλέστηκε το γνωστό ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με το οποίο προειδοποιεί την χώρα μας, πως μια τέτοια απόφαση της Ελλάδας θα ήταν casus belli (αιτία πολέμου) για την Τουρκία. Αυτό είναι το επιχείρημά του για να παραχωρήσουμε κάτι, όπως μας συμβουλεύει, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κατά τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Δεν μπορούμε να οχυρωνόμαστε πίσω από το νομικό δικαίωμα των 12 μιλίων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατρέψει το Αιγαίο σε θάλασσα Ελληνική. Η Τουρκία έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή», συμπλήρωσε, ενισχύοντας δημόσια -ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ- την τουρκική ρητορική.
Τέλος, εντελώς εναρμονισμένος με την τουρκική προπαγάνδα, έκανε λόγο για «ελληνική πατέντα», καθώς η χώρα «έχει 6 ν.μ. στο νερό και 10 ν.μ. στον αέρα» και κατέληξε:
«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και έντιμους συμβιβασμούς που θα μας επιτρέψουν να έχουμε μία ειρηνική συμβίωση με τους γείτονες».

Επιτέλους, ας μαζέψει κάποιους τους ανθέλληνες του ΕΛΙΑΜΕΠ. Μόνο στην βουλή της Τουρκίας πρέπει να ακούγονται τέτοιες θέσεις. Μας προετοιμάζουν για συνεκμετάλλευση με τον χειρότερο τρόπο. Η εναρμόνιση με πάγιες θέσεις της Τουρκίας συνιστά προδοσία.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης