Ανακοίνωση – «καταπέλτης» Παμμακεδονικών Οργανώσεων κατά Μητσοτάκη

Έλληνες  18/05/2021

Την απογοήτευση και την βαθιά λύπη τους για την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να  κυρώσει τα μνημόνια αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων εκφράζουν οι ανά τον κόσμο Μακεδόνες, με ανοικτή επιστολή που απέστειλε η συντονίστρια Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αντίθεση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου οφείλεται στην κατάφωρη παραβίαση των όρων της λεγόμενης «Συμφωνίας των Πρεσπών» εκ μέρους των Σκοπίων και στην έλλειψη οποιασδήποτε ελληνικής αντίδρασης που στηρίζεται τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στην ίδια την «Συμφωνία».

Την επιστολή, η οποία κοινοποιείται σε όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στα ΜΜΕ,  υπογράφουν οι Πρόεδροι Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Δημήτρης Φιλιππίδης, Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας Γεώργιος Κοσμίδης, Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά Χρήστος Καράτζιος, Παμμακεδονικής Ένωσης Αφρικής Αμύντας Παπαθανασίου, Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Οντάριο (Καναδά) Γεώργιος Παπαδάκης, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (Ελλάδα) Δημήτριος Γιουματζίδης και Παμμακεδονικής Ένωσης Γερμανίας Γιάννης Γκέγκας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

17 Μαΐου 2021

Προς κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

Κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους των μελών των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά τον κόσμο, σας μεταφέρουμε την απογοήτευσή μας και την βαθιά λύπη μας για τον χειρισμό της κυβέρνησής σας στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πλειονότητα των Ελλήνων που σας εξέλεξαν περίμεναν από εσάς αυτό που της είχατε υποσχεθεί, δηλαδή μία σειρά συνεχόμενων βέτο κατά την πορεία των Σκοπίων για ένταξή τους στην Ε.Ε. ελπίζοντας πως τα αλλεπάλληλα βέτο δεν σημαίνει υποχρεωτικά ευνοϊκή κατάληξη της όλης «Συμφωνίας»! Προεκλογικά δηλώσατε πως δεν θα διαιρέσετε τους Έλληνες για να ενώσετε τους Σκοπιανούς. Αναρωτιόμαστε πώς ενώσατε τον ελληνισμό που συμμετείχε στα πολυπληθή και ιστορικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και σε δεκάδες άλλες πόλεις των πέντε ηπείρων;

Οι καταγραμμένες παραβιάσεις των γειτόνων μας ανέρχονται σε εκατοντάδες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις παρακολουθεί παθητικά και επιμένει στην μονομερή εκ μέρους της Ελλάδος τήρηση της «Συμφωνίας». Όμως οι μονομερείς παραβιάσεις των Σκοπίων ακυρώνουν την «Συμφωνία» με βάση το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Αλλά και η στάση της κυβέρνησής σας ακυρώνει την «Συμφωνία» διότι ενώ έπρεπε να καταγγείλετε αυτές τις παραβιάσεις, δεν το κάνατε.

Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι έθεσε θέμα δικαιωμάτων «Μακεδονικής» Μειονότητας στην Ελλάδα και μάλιστα υπαινίχθηκε ότι η χώρα του θα βοηθήσει όλους όσοι θέλουν να προσφύγουν κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…κι ενώ αυτές οι δηλώσεις είναι παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνησή σας διατήρησε σιγή ιχθύος. Στο ίδιο ατόπημα υπέπεσε και ο Πρόεδρος Ζάεφ όταν προανάγγειλε στην εφημερίδα «Αυγή» ότι η Ελλάδα θα κυρώσει τα μνημόνια αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και της χώρας του.

Ας εξετάσουμε τι θα αναγκαστούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν:

Τα σχολικά τους βιβλία παραμένουν επεκτατικά. Η κυβέρνησή σας αντικατέστησε τον πανεπιστημιακό κ. Σφέτα που γνώριζε άριστα την γλώσσα των Σκοπίων με πρόσωπα που γνωρίζουν την Σερβική…Τα βιβλία ακόμη αναθεωρούνται και εσείς θα ψηφίσετε μνημόνιο πάνω σ’ αυτό το θέμα; Νομίζετε πως οι ακαδημαϊκοί της γειτονικής χώρας θα αποδεχτούν την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, ή την ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων; Θα κατακουτσουρέψουμε την ιστορία της Μακεδονίας μας και επιπλέον θα επιτελεστεί μια άθλια επιβεβαίωση της ονομασίας «Μακεδονική» για την γλώσσα και την εθνότητα ενός σλαβικού πληθυσμού, κάτι που και η Βουλγαρία αρνείται σθεναρά;

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα καλεστούν να κυρώσουν το μνημόνιο της αμυντικής συνεργασίας. Όλοι μας γνωρίζουμε πως οι Τούρκοι έχουν διεισδύσει στο στρατό της γείτονος, ο δε Πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων έχει επισκεφθεί την Άγκυρα πρόσφατα. Ποια κοινά στρατιωτικά μυστικά μπορεί η Ελλάδα να ανταλλάξει με τους γείτονες; Μήπως η αμείλικτη επιθετικότητα της Τουρκίας βασίζεται στην διαρκώς υποχωρητική στάση της κυβέρνησή σας; Επιπλέον από ποια εχθρική χώρα η Ελλάδα πρέπει να διαθέσει την εθνική της αεροπορία για την εναέρια αστυνόμευση του FIR της γειτονικής χώρας; Απ’ ότι γνωρίζουμε όλες οι γειτονικές χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Ο μόνος υπαρκτός κίνδυνος γι’ αυτούς είναι η Αλβανική μειονότητα της χώρας τους.

Όσο για την εμπορική συνεργασία δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τι συμβαίνει στην Μακεδονία μας και ιδιαίτερα στην Δυτική Μακεδονία όπου μετά την βιαστική απολιγνιτοποίηση έχει ρημάξει ο τόπος λόγω ανεργίας και του δημογραφικού.

Μας απογοητεύετε οικτρά κ. Πρόεδρε με την υπόσχεσή σας στον κ. Ζάεφ, τον οποίο δεχτήκατε τώρα τελευταία στο Μέγαρο Μαξίμου, πως «θα ψηφίσετε τα τρία μνημόνια». Πώς καλείτε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να κυρώσει άρον-άρον μια τέτοια συμφωνία όταν οι γείτονές μας την έχουν παραβιάσει αλλεπάλληλες φορές και όταν αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για την χώρα;

Σημαντικό είναι να δούμε ποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν αυτά τα μνημόνια…εδώ είμαστε και περιμένουμε.

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ

Πρόεδρος: Δημήτρης Φιλιππίδης

Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας

Πρόεδρος: Γεώργιος Κοσμίδης