Η κυβέρνηση, όσο και αν πασχίζει να μας πείσει για την καλή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μοιράζοντας επιδόματα και pass, δυστυχώς αδυνατεί να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε αυξάνοντας διαρκώς και ανεξέλεγκτα το δημόσιο χρέος.
Είναι γεγονός ότι όλη η προβαλλόμενη «ευμάρεια» προέρχεται από τα δανεικά!
Το υπουργείο οικονομικών κατέγραψε υπέρβαση 11,49 δις ευρώ στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος την τελευταία χρονιά λόγω του νέου δανεισμού που ήταν υψηλότερος απ’ τις εξοφλήσεις τίτλων.
Πιο αναλυτικά, το δημόσιο χρέος πριν από τα Μνημόνια ήταν περίπου 270 δις ευρώ και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 126,8% ενώ σήμερα έχει εκτιναχθεί στα 406,5 δις ευρώ. Κι επειδή ο στόχος να διαμορφωθεί στα 357 δις ευρώ για την προηγούμενη χρονιά δεν επιτεύχθηκε, θα ξεπεράσει και ως ποσοστό του ΑΕΠ το 160,3%.
Επισήμως, μετρούν το χρέος σε σχέση με το ποσοστό ΑΕΠ και όχι με απόλυτους αριθμούς. Από τη στιγμή που η χώρα παρουσιάζει ανάπτυξη, π.χ. 2%, αυτομάτως ανεβαίνει το ΑΕΠ και μειώνεται το ποσοστό επί του χρέους, ακόμα και αν έχει αυξηθεί το χρέος σε πραγματικούς όρους.
Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ της ακολουθώντας την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους το συνολικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε πάνω από 6 δις ευρώ μέσα σε διάστημα ενός μόνο έτους (από το 2022 στο 2023)
Αν αναλογιστούμε ότι σε μερικά χρόνια λήγει και η περίοδος χάριτος, τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο ασύμφορα. Το 2032, δηλαδή σε 8 χρόνια από σήμερα, θα συνυπολογιστούν στο χρέος 25 δις ευρώ από τόκους που τελούν σε αναβολή.
Συμπερασματικά, η καλή οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια κυβερνητική προπαγάνδα αφού δεν τεκμηριώνεται και οι θυσίες του ελληνικού λαού παραμένουν ανώφελες!
Παναγιώτης Ιωαννίδης
Οικονομολόγος, PhD MBA