ΑΝΑΛΥΣΗ: Γαλλικά οπλικά συστήματα, 12 ναυτικά μίλια και ο ενδοτισμός της ΝΔ

Έλληνες  01/09/2020  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Για να κρίνουμε την προαναγγελθείσα αγορά αεροσκαφών Rafale και φρεγατών Belhara, πρέπει να λάβουμε γνώση του συνολικού αντιτίμου και – κυρίως – των οπλικών συστημάτων που θα αποδεσμεύσει η Γαλλία. Στρατηγικά όπλα όπως οι πύραυλοι (cruise) SCALP NAVAL με εμβέλεια 1000 χιλιόμετρα, ασφαλώς και θα ενισχύσουν σημαντικά το ελληνικό οπλοστάσιο, αν προχωρήσει η προμήθειά τους. Οι σχετικές συζητήσεις που έλαβαν χώρα τον μήνα Μάιο δημιούργησαν έντονο σκεπτικισμό καθώς το κόστος των δύο υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων (χωρίς τα οπλικά τους συστήματα) αποτελούσε τροχοπέδη για την συνέχιση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Κυρίως πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας το εξής: Κανένα οπλικό σύστημα δεν αποτελεί πανάκεια, αν απουσιάζει η πολιτική βούληση. Όταν οι τούρκοι ξεσαλώνουν μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με τα ερευνητικά τους και ο Μητσοτάκης απαντά με... "θόρυβο από προπέλες", ακόμα και τα πλέον προηγμένα οπλικά συστήματα είναι άχρηστα!

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ για την Πατρίδα υποστηρίζουμε με φανατισμό την ρήτρα συμπαραγωγής, δηλαδή την υποχρέωση του κράτους που προμηθεύει οπλικά συστήματα την Ελλάδα, να δημιουργήσει σχετική γραμμή παραγωγής στην χώρα μας. Φυσικά, έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι το δόγμα μας ξεφεύγει από την προμήθεια πανάκριβων φορέων (φρεγάτες, αεροσκάφη) για τα ελληνικά όπλα και προβλέπει την χρήση των νήσων και νησίδων του Αρχιπελάγους ως βάσεις για τεράστιο αριθμό πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, αλλά και drone αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων. Με βάση αυτό το σχέδιο η χώρα μας θα μπορεί – με χαμηλό κόστος – να προκαλεί ανά πάσα στιγμή ανεπανόρθωτα πλήγματα στον εχθρό σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, αλλά κυρίως εντός της τουρκικής ενδοχώρας.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Ακολουθεί κείμενο του Ναύαρχου Παναγιωτόπουλου για τα 12 Ναυτικά Μίλια:

12 Ναυτικά Μίλια σε όλη την Ελληνική Ακτογραμμή και όχι τμηματικά

Την προηγούμενη Τετάρτη 26 Αυγούστου, ο Κυρικάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Βουλή, ότι άμεσα με νομοσχέδιο που θα προωθήσει για κύρωση η κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, από τις βόρειες νήσους του Ιονίου, τα Διαπόντια νησιά βορείως της Κέρκυρας, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο (περιοχή Μάνης) της Πελοποννήσου. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με αυτά που θεωρεί η παρούσα κυβέρνηση, προσδίδει στην Ελλάδα μεγαλύτερη έκταση και εντάσσεται στο πλαίσιο της «αρχής της αμοιβαιότητας» του Διεθνούς Δικαίου, εφόσον η Ιταλία και η Αλβανία (στο τμήμα που αντικρίζει τους Οθωνούς) έχουν ήδη επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη τους στα 12 νμ.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει αναγνωρισθεί ως αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. Η Ελλάδα κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας προέβη σε δήλωση σύμφωνα με την οποία «ο χρόνος και ο τόπος άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων (…) είναι ένα ζήτημα που απορρέει από την εθνική της στρατηγική». Επιπλέον το άρθρο 2 του Ν.2321/1995, κυρωτικού της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπει ότι «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρουμένης Συμβάσεως να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ν. μιλίων».

Ουσιαστικά όμως αυτή η επέκταση δεν έχει καμία θετική επίδραση ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα (αλιεία, εξορύξεις κ.λπ.) στην περιοχή,καθόσον η ΑΟΖ καλύπτει μεγαλύτερη έκταση. Ειδικά στα θέματα της αλιείας τα ζητήματα έχουν ρυθμιστεί με τη διαπραγμάτευση για τη χάραξη της ΑΟΖ.

Αναφέρθηκε ο κος Μητσοτάκης και στις συμφωνίες για οριοθέτηση των ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο «επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας και περιθωριοποιούν αυθαίρετες μονομερείς πρακτικές και αποδεικνύουν ότι η συνεργασία έχει τρόπο να αποκτά αυστηρό νομικό πρόσημο, ώστε να γίνεται ανάχωμα και στις πιο βίαιες συμπεριφορές». Αυτό, μόνο πλάνη οικτρά μπορεί να είναι. Όλα τώρα είναι στον αέρα και έχουν ανοίξει τα παράθυρα για νέες τουρκικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις.

Με τις ελλιπείς και τμηματικές συμφωνίες που θα ολοκληρωθούν σε μελλοντική φάση (όπως η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο) και με την άκρως υποχωρητική μας στάση απέναντι στην έμπρακτη καταπάτηση της κυριαρχίας μας, σπάσαμε τις όποιες «κόκκινες γραμμές» είχαμε μέχρι τώρα θέσει σαν χώρα. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ συνέχεια τον όριο προδοσία, αλλά με τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτό μου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο.

Σίγουρα σε υψηλό πολιτικό αλλά και γεωστρατηγικό επίπεδο, στο οποίο υποτίθεται ότι σχεδιάζει και ενεργεί η κυβέρνηση της χώρας μας με βάσει τα εθνικά συμφέροντα και τις εθνικές επιδιώξεις, η κάθε κίνησή μας πρέπει να εμπεριέχει και την αναμενόμενη αντίδραση των εκ Μογγολίας καταγομένων γειτόνων μας και την θέση μας απέναντί τους. Η θέση των γειτόνων μας είναι αναμενόμενη και ξεκάθαρη: ελάτε να τα βρούμε σαν γείτονες, με διμερείς συνομιλίες (που δεν βασίζονται απαραίτητα στο διεθνές δίκαιο) αλλιώς θα σας πολεμήσουμε και νομίζουμε ότι θα σας νικήσουμε.Ελάτε δηλαδή να μας δώσετε αυτά που ζητάμε, αλλιώς θα σας πολεμήσουμε.

Και εμείς απαντάμε με απαράδεκτη ανοχή στις προκλήσεις τους, με τμηματικές συμφωνίες που μόνο περισσότερα παράθυρα για διεκδικήσεις αφήνουν στους γείτονες και ουσιαστικά δεν μας προσδίδουν πραγματικά οφέλη, με επίκληση των συμμάχων και των ετέρων μας, οι οποίοι εκτιμώ ότι προσδοκούν κυρίως το δικό τους όφελος και την όποια ευκαιρία προς εκμετάλλευση και δεν περιμένω στην παρούσα φάση κάποια δυναμική και ουσιαστική παρεμβολή από μέρους τους. Στην συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια, όταν πριν 2 χρόνια το 2018 το είχε προαναγγείλει ο τότε ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Τσίπρα, Κοτζιάς, υπήρχε μεγάλη διαμαρτυρία από πλευράς της τότε αντιπολίτευσης Μητσοτάκη.

Αυτή η στάση της κυβέρνησης, μπορεί να ερμηνευθεί:

α. Σαν προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτικής της δύναμης στο εσωτερικό, με την χρήση παραπληροφόρησης από τα συστημικά ΜΜΕ των κατ’ ελάχιστον 20 εκατ. ευρώ, μετά από την αποτυχία της στο χειρισμό των λαθρομεταναστών και στην κατάφορα έκδηλη απόπειρα ισλαμοποίησης της πατρίδας μας.

β. Σαν προσπάθεια εσωτερικού αποπροσανατολισμού από τις δυσχερείς ημέρες που έρχονται με τα μέτρα κατά του κορωνοιού και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχει επιφέρει η στάση της κυβέρνησης απέναντί του.

γ. Σαν προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ηττοπάθειας και προετοιμασία αποδοχής συνομιλιών με τους γείτονες,αφού συνεχώς στρουθοκαμηλίζουμε, με σκοπό μεγάλες παραχωρήσεις από μέρους μας σε ότι αφορά το Αιγαίο, το Καστελόριζο και την Κύπρο, παραχωρήσεις που ίσως ήδη να προετοιμάζουμε. Τα οφέλη από αυτό είναι μόνο προσωπικά για τους ολίγους

Από την πλευρά μας οι Έλληνες για την Πατρίδα έχουμε Ξεκάθαρη και Εθνικά Πατριωτική στάση!

Μόνο εμείς απαιτούμε την άμεση επέκταση ΟΛΩΝ των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια! Με την εφαρμογή τους στη Κρήτη, αμέσως κατακρημνίζεται η άκυρη ψευτοτουρκολυβική συμφωνία για ΑΟΖ. Μόνο εμείς ζητάμε να παταχθεί πάραυτα η τουρκική προκλητικότητα και να εφαρμοστεί τώρα το Διεθνές Δίκαιο! Το Αιγαίο δεν είναι γκρίζα ζώνη, είναι ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ! Είναι Αρχιπέλαγος γεμάτο από Ελληνικά νησιά, επίσημα αλλά και αλύτρωτα όπως η Ίμβρος και η Τένεδος, που δεν είναι δυνατόν να αποκοπούν από το χερσαίο τμήμα της πατρίδας μας.

Μόνο εμείς ζητάμε την άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδος - Κύπρου, ώστε να διασφαλισθεί η θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρχίσει η πολυπόθητη ένωση με την Κύπρο. Είναι καιρός να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τεχνικά, φοβισμένα και γραφειοκρατικά. Να σταματήσουμε να μιλάμε και να συμφωνούμε για τμηματικές εφαρμογές και μειωμένες επήρειες δικαιωμάτων μας. Να σταματήσουμε να παραχωρούμε χωρίς αιτία και όφελος, τμήματα της πατρίδας μας (στις συμφωνίες ΑΟΖ παραχωρήσαμε και στις 2 φορές 5%).Να σταματήσουμε να δείχνουμε ότι φοβόμαστε τις τουρκικές απειλές. Είναι καιρός να σκεφτόμαστε υπερήφανα, θετικά και κυρίως ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ. Είναι ο καιρός των Ελλήνων για την Πατρίδα.

Αντιναύαρχος ε.α. Μ. Παναγιωτόπουλος ΠΝ


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης