Αζέροι αιχμαλώτισαν Αρμένιους στρατιώτες στο Κεγαρκουνίκ - Επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή

Έλληνες  28/05/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, τα ξημερώματα της 27ης Μαΐου στην συνοριακή γραμμή του Κεραρκουνίκ και κατά την διάρκεια μηχανικών εργασιών, έξι Αρμένιοι στρατιώτες περικυκλώθηκαν και συνελήφθησαν από στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.  Σχετικές φωτογραφίες μάλιστα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Φαίνεται πως αυτή η κίνηση ήρθε ως απάντηση στην ένταση που προκλήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στρατιωτών σε υψίπεδο της περιφέρειας του Κεραρκούνικ όπου και έχουν εισέλθει από τα μέσα Μαΐου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με αρμενικές πηγές, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας αιφνιδίασαν Αζέρους στρατιώτες οι οποίοι στρατοπέδευαν στην περιοχή και τους εξεδίωξαν. Εν τω μεταξύ στην ίδια περιοχή δύο μέρες πριν έχασε την ζωή του ο 32χρονος Αρμένιος δεκανέας Κεβορκ Χουρσουντιάν, με την Αρμενία να κατηγορεί τις αζερικές Ένοπλες Δυνάμεις, και τους αζέρους να μιλούν για...ατύχημα.

Τα συγκεκριμένα γεγονότα ήρθαν σε συνέχεια της αναθέρμανσης του μετώπου στον νότιο Καύκασο η οποία συνετελέσθη στις 12-13 Μαΐου όταν δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στην Αρμενική επικράτεια, σε μια στιγμή κατά την οποία η κοινή γνώμη είχε στραμμένο το ενδιαφέρον της στην Μέση Ανατολή. Κατόπιν αυτού η Αρμενία ζήτησε και έλαβε την στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας καθώς η τελευταία απέσπασε δυνάμεις στην περιοχή.

Αντικειμενικός σκοπός των Αζέρων είναι η δημιουργία χερσαίου διαδρόμου προς το Ναχιτσεβάν. Για να το πετύχουν αυτό προσπαθούν να προκαλέσουν ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή εισβάλλοντας στην γειτονική περιοχή του Syunik, και προκαλώντας συνεχώς τις αρμενικές ΕΔ. Αυτή η πρακτική φυσικά μυρίζει...τουρκία καθώς το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η ίδια στην ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας ένα θερμό επεισόδιο στο οποίο θα ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα.

Η Ελλάς οφείλει να σταθεί στο πλευρό της Δημοκρατίας της Αρμενίας καταγγέλλοντας το Αζερμπαϊτζάν στον ΟΗΕ φωτογραφίζοντας φυσικά την Τουρκία, και παράλληλα να πιέσει την ΕΕ ώστε να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος των Αζέρων. Με αυτό τον τρόπο θα αναχαιτίσει τις τουρκοαζερικές βλέψεις στην περιοχή και θα αναδείξει το πόσο επικίνδυνη είναι η αναθεωρητική πολιτική της τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα μια τέτοια κίνηση θα υποστηρίξει εμπράκτως το ομόδοξο έθνος της Αρμενίας με το οποίο μας συνδέουν διαχρονικοί δεσμοί φιλίας και τα συμφέροντά μας ταυτίζονται στην περιοχή.

Κ.Η.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης