Ελληνο – τουρκικός Διάλογος: Θέατρο του Παραλόγου ή Θέατρο Σκιών;

Έλληνες  19/03/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εδώ και πολλούς μήνες γινόμαστε μάρτυρες σε ένα σκηνικό των Ελληνο – τουρκικών επαφών εν μέσω προστριβών και απειλών, που πραγματικά προκαλεί στους επιστήμονες του αντικειμένου των Διεθνών Σχέσεων αλλά και στον απλό κόσμο ένα αίσθημα ανησυχίας, εκνευρισμού, παλινωδίας, οριακών καταστάσεων και ισορροπίας του τρόμου μεταξύ Ειρήνης και Πολέμου.

Από τη μία παρατηρούμε την Ηγεσία της Τουρκίας να προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για μια πλήρως Αναθεωρημένη Προσέγγιση εφ’ όλης της ύλης και για θέματα που τα έχουν επιλύσει εδώ και αιώνες Διεθνείς Συμβάσεις που δεν επιδέχονται ούτε παρερμηνείες αλλά ούτε και γκρίζα σκιαγράφηση.

Από την άλλη, με ανησυχία, αμηχανία και εκνευρισμό πολλές φορές βλέπουμε τις αστοχίες, τις ατολμίες, την πολιτική παλινδρόμηση και τα φοβικά σύνδρομα που διακατέχουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη φυσική Ηγεσία του Υπουργείου των Εξωτερικών σε ότι αφορά τις Σχέσεις μας με την Τουρκία που ως αποτέλεσμα και συμπεράσματα έχουν την ραγδαία υποχωρητικότητα από την πλευρά της Ελλάδας και την ίδια στιγμή, τη ραγδαία και άνευ ορίων αποθράσυνση και επιθετικότητα από τη γείτονα χώρα.

Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει επιθετικό και αναθεωρητικό Δόγμα που να διέπει και να αντικατοπτρίζει τις σχέσεις της με την Ελλάδα κι εμείς να ‘ποιούμε την νήσσαν.’ Δεν μπορεί η Τουρκία να ομιλεί και να προπαγανδίζει το Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας κι τη δική μας πλευρά να την χαρακτηρίζει η ατολμία, η φοβικότητα κι ο καθωσπρεπισμός.

Είναι ανεπίτρεπτο η Τουρκική πλευρά να επιδιώκει την αποστρατικοποίηση των νησιών μας στο Ανατολικό Αιγαίο με πρόσχημα την δήθεν παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης, να αμφισβητεί το status και την επικυριαρχία της Ελλάδας σε διάφορα νησιά και νησίδες, να αμφισβητεί το απαράγραπτο δικαίωμα της Ελλάδας σε έρευνα και διάσωση.

Αυτή η κυβέρνηση της υποχωρητικότητας προκαλεί αλγεινή εντύπωση όταν δέχεται να παραβιάζεται συνεχώς ο Εθνικός εναέριος χώρος , τα Εθνικά χωρικά μας ύδατα αλλά και να διχοτομείται σιωπηρά και ύπουλα το Αιγαίο και όλες αυτές οι προκλήσεις να μένουν αναπάντητες στο βωμό της Ειρήνης, διαλλακτικότητας, σταθερότητας και κατευνασμού.

Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να επιδιώκει να αποφλοιώσει, να απενεργοποιήσει, να εκφυλίσει, να αποδομήσει και ταυτόχρονα να επιχειρεί να επικαιροποιήσει τη Συνθήκη της Λοζάνης και η δική μας η πλευρά να σύρεται, επειδή το απαιτούν οι Γερμανοί και κάποιες περίεργες πολιτικά φυγόκεντρες και αποσταθεροποιητικές δυνάμεις εντός των τειχών όπως το περιβόητο ΕΛΙΑΜΕΠ, σε έναν αέναο, μη εποικοδομητικό, ατέρμονο, ανούσιο, άκαρπο και σε πολλές περιπτώσεις ανήθικο και ψυχοφθόρο διάλογο με έναν συνομιλητή που έχει ενστερνιστεί το ρόλο του απόλυτου κινδύνου, που με τη πρώτη ευκαιρία αλλά και σε κάθε ευκαιρία βερμπαλίζει, ξεστομίζει εκτοξεύει απειλές και επιβουλές ενάντια στην Εθνική μας ακεραιότητα, κυριαρχία και Εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα.

Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό από την Ελληνική πλευρά να συνεχίζει να κρατά τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία μόνο και μόνο για να μην προκαλέσουμε περαιτέρω κρίση και αποσταθεροποίηση στη περιοχή του Αιγαίου και της Νοτιο – ανατολικής Μεσογείου μη τυχόν οι Ευρωπαίοι Εταίροι και Σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ μας χρεώσουν τυχόν αποτυχία στη ροή του διαλόγου και μια πιθανή ένοπλη σύρραξη εντός του Οργανισμού, όταν την ίδια ακριβώς στιγμή η Τουρκία έχει κάνει σουρωτήρι το Αιγαίο, και τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις της.

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δε δύναται να παίζει το ρόλο του φτωχού συγγενή, το ρόλο του πολιτικού Γιουσουφακισμού, ούτε να αποδεχτεί η Εξωτερική της Πολιτική να διακατέχεται από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Μα θα ρωτήσει κάποιος, θέλετε να πάμε σε πόλεμο, επιζητείτε την στρατιωτική σύρραξη και την θυσία παιδιών της Ελλάδας αλλά και το ενδεχόμενο ένα τέτοιο σκηνικό να μας πάει πολλά χρόνια πίσω τη στιγμή που η βιομηχανία του τουρισμού είναι ο μοναδικός αιμοδότης της πολύπαθης Ελληνικής οικονομίας;

Η απάντηση είναι πολύ απλή, απόλυτα διαχειρίσιμη, ξεκάθαρη και Εθνικά απόλυτα προσαρμοσμένη στο ήθος και το χαρακτήρα που αρμόζει σε μας τους Έλληνες.

Η Ελλάδα είναι ισχυρή σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, διπλωματικά αλλά κυρίως στρατιωτικά. Η Πατρίδα μας έχει πολύ ισχυρές υποδομές και πάνω απ’ όλα διαθέτει το έμψυχο υλικό που εδώ και χιλιάδες χρόνια συνεχούς ιστορίας και παρουσίας στον Ιερό τόπο που κατοικούμε και μεγαλουργούμε, να μας κάνει επάξια και υπερήφανα να ανταποκριθούμε και να ανταπεξέλθουμε απέναντι σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε εισβολέα σε κάθε πρόκληση.

Αν αγαπάς και θέλεις την Ειρήνη ετοιμάζεσαι για πόλεμο.

Εμείς οι Έλληνες για την Πατρίδα το γνωρίζουμε αυτό, το υιοθετούμε και το υπερηφανευόμαστε. Η κυβέρνηση της ΝΔ τι ακριβώς επιδιώκει και κυρίως ποια είναι η δική της ατζέντα και από ποια κέντρα ελέγχεται και σε ποια εδράζεται;

Έλληνες για την Πατρίδα

Βαρσάμης Κωνσταντίνος

Πολιτικός Επιστήμονας/Διεθνολόγος


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης