Ένοχο ολόκληρο το πολιτικό σύστημα

Έλληνες  06/03/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δήλωσε ο πρωθυπουργός, το λένε και τα «πετσωμένα» ΜΜΕ σε όλους τους τόνους: Για την Εθνική τραγωδία στα Τέμπη ευθύνεται «κυρίως ο σταθμάρχης». Ήταν «ανθρώπινο σφάλμα», «λάθος ενός μόνο ανθρώπου». Πολύ βολικό αφήγημα, αφού έτσι όλοι οι πραγματικοί υπεύθυνοι θα μπορέσουν να την βγάλουν «καθαρή» για το αποτρόπαιο έγκλημα που υπέθαλψαν και διέπραξαν για σχεδόν 30 χρόνια. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό το «λάθος» ήρθε μόνο ως η αναμενόμενη κατάληξη μιας σειράς εγκληματικών ενεργειών και αποφάσεων που πήρε το σύνολο του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

Η μνημονιακή χρεωκοπία της Χώρας και η κατάρρευση βασικών της δομών σε συνδυασμό με τις ασταμάτητες ιδιωτικοποιήσεις και το πλιάτσικο ντόπιων και ξένων αρπακτικών στις δημόσιες υποδομές είναι η πραγματική αιτία πίσω από την Εθνική τραγωδία των Τεμπών, αλλά και όλων των αντίστοιχων τραγωδιών που έγιναν τα τελευταία χρόνια (Μάνδρα, Μάτι, Εύβοια, Αττική Οδός κ.ο.κ).

Στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δικτύου η διάλυση, η συρρίκνωση, η απαξίωση και η αποκρατικοποίηση είναι οι αιτίες του εγκλήματος των Τεμπών. Τα δρομολόγια των τρένων γίνονται σε ένα απαρχαιωμένο δίκτυο, χωρίς επαρκή σηματοδότηση και με τηλεδιοίκηση στο 50% του δικτύου. Επί της ουσίας, η μόνη γραμμή που εκτελούν τα σταθερά δρομολόγια είναι η γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, κάτι που μάλλον γίνεται μετά από απαίτηση της COSCO για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της.

Πάνω σε αυτό το απαρχαιωμένο δίκτυο λειτουργούν ο ΟΣΕ (δημόσια επιχείρηση), ο ΕΡΓΟΣΕ (δημόσια επιχείρηση), και η Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και από το 2017 ιδιωτική επιχείρηση ιταλικών συμφερόντων, με την πώληση να γίνεται από την κυβέρνηση Τσίπρα έναντι του ευτελούς τιμήματος των 45.000.000 ευρώ). Ο ΟΣΕ διαχειρίζεται το δίκτυο, ο ΕΡΓΟΣΕ τα έργα και η Hellenic Train τα δρομολόγια. Ένα πλήρες αποτυχημένο μοντέλο, αφού η απαξίωση και η διάλυση συνεχίστηκε παρά τα μεγάλα λόγια για εκσυγχρονισμό και ασφάλεια των επιβατών. Καμία από τις τρεις επιχειρήσεις δεν νοιάστηκε να βελτιώσει την κατάσταση, παρά τα πολλά χρήματα που «έπεφταν» από διάφορες μεριές. Μόνο η Hellenic Train λαμβάνει 50.000.000 ευρώ ενίσχυση τον χρόνο από το Ελληνικό κράτος για την διατήρηση δικτύου σε άγονη γραμμή! Πραγματικά, κάτι το αδιανόητο, καθώς της πουλήσαμε τον σιδηρόδρομο για 45.000.000 και της δίνουμε 50.000.000 κάθε χρόνο… Κι όλα αυτά, την στιγμή που οι εταιρείες αυτές λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού που προβλέπεται από τα οργανογράμματά τους. Έτσι απαντιέται και η ερώτηση γιατί υπήρχε μόνο ένας σταθμάρχης βάρδιας στην Λάρισα, σε έναν σταθμό νευραλγικό με τόσο φόρτο εργασίας.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον πρώην πλέον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και την διοίκηση του ΟΣΕ, την Τετάρτη 1 Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς την ημέρα που ξημέρωσε μετά την τραγωδία, θα επισκεπτόταν το Κέντρο Τηλεδιοίκησης - Σηματοδότησης, Σιδηροδρομικού Δικτύου Βορείου Ελλάδος. Ένα Κέντρο που δεν λειτουργεί, αφού είναι ελάχιστη η τηλεδιοίκηση και η σηματοδότηση στην Ελλάδα. Όπως δεν υπάρχει και στην Λάρισα, αφού δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό -που αν υπήρχε τηλεδιοίκηση στην Λάρισα και στην Θεσσαλονίκη δεν θα είχε γίνει το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Συμπέρασμα: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης προγραμματίστηκε μόνο για τα μάτια των ψηφοφόρων και τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ… Σε καθεστωτικό - «ούλτρα» φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό ο δημοσιογράφος ρώτησε τον συνδικαλιστή του ΟΣΕ: «Γιατί δεν κάνατε απεργίες ή δεν προειδοποιήσατε για τους κινδύνους;». Για να λάβει την αποστομωτική απάντηση ότι όσες απεργίες προσπάθησαν να κάνουν κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια, ενώ όλες οι προειδοποιήσεις που έκαναν αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τον υπουργό Υποδομών και την διοίκηση του ΟΣΕ, με τον δημοσιογράφο να αλλάζει αμέσως θέμα… Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι μόλις 8 μέρες (20 Φεβρουαρίου) πριν την τραγωδία των Τεμπών ο Καραμανλής, με απύθμενο θράσος και αναίδεια, δήλωνε στην Βουλή ότι «δεν παίζουμε με την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα»… Ενδεικτικά, αναφέρουμε τρία μόνο γεγονότα: Με εξώδικο οι μηχανοδηγοί, μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, κατήγγειλαν τον Νοέμβριο του 2022 την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, θέτοντας προ των ευθυνών τους το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την διοίκηση του ΟΣΕ, ενώ τον Απρίλιο του 2022, ο Χρήστος Κατσιούλης, ο τότε πρόεδρος του έργου της εγκατάστασης του συστήματος σιδηροδρομικής σηματοδότησης ERTMS/ETCS και υπεύθυνος ασφαλείας των δρομολογίων, υπέβαλλε στην ΕΡΓΟΣΕ την παραίτησή του, εκφράζοντας την διαφωνία του για ενέργειες του οργανισμού επί θεμάτων ανάταξης των γραμμών και των συστημάτων ασφαλείας. Ακόμα, στις 15 Φεβρουαρίου, η ΕΕ παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη τήρηση των κανόνων αναφορικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Εγκληματική, όμως, είναι και η διαχείριση της τραγωδίας από το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, κόμματα που κυβέρνησαν προηγουμένως (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) και καθεστωτικά ΜΜΕ στήνουν και στηρίζουν το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους». Το χυδαίο ρεφρέν, που επαναλαμβάνεται μονότονα, λέει ότι: «Δεν είναι ώρα για ευθύνες, αλλά για πένθος». Σε ελεύθερη μετάφραση εννοούν ότι πρέπει «να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα» και να κερδίζουν συνεχώς χρόνο, για να δουν πως θα διαχειριστούν την κατάσταση.

Ποιοι είναι τελικά οι πραγματικοί ένοχοι; Αναμφίβολα είναι τόσο η νυν κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και όλες οι άλλες κυβερνήσεις του ψευδεπίγραφου «δημοκρατικού τόξου» που πέρασαν τα τελευταία 30 χρόνια και δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να σταματήσει η απαξίωση του σιδηρόδρομου. Δεν είναι άλλη από όλους τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Οικονομικών που υπέγραψαν τα εθνοκτόνα μνημόνια, όλους τους υπουργούς Μεταφορών, όλες τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και όλα τα ΜΜΕ που «δεν ήξεραν» και στήριζαν την σάπια αυτή κατάσταση. Αυτοί όλοι είναι που αξίζουν και πρέπει να τιμωρηθούν (ποινικά, ηθικά, πολιτικά) για τον άδικο χαμό τόσων συνανθρώπων μας.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης