Επιτακτική ανάγκη η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Έλληνες  11/12/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο τρόπος τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολιτική της ΕΕ, που αποφασίστηκε από την Κομισιόν και στηρίζεται στην λογική της λειτουργίας του κερδοσκοπικού - τζογαδόρικου μηχανισμού που ονομάζεται Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η σύνδεση με το Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν ένα από τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Τσίπρα, που συνεχίζει «επάξια» η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η τιμολόγηση δεν λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά κόστη παραγωγής του ρεύματος, αλλά τις διαμορφούμενες χρηματιστηριακά τιμές με την θεωρητική υπόθεση ότι η κύρια παραγωγή ρεύματος γίνεται από φυσικό αέριο («γερμανικό» μοντέλο τιμολόγησης που επέβαλλαν οι χώρες του Βορρά). Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα αν πλέον σε χώρες όπως η Ελλάδα οι ονομαζόμενες «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (ΑΠΕ), που συγκριτικά έχουν πολύ χαμηλό κόστος, συμμετείχαν κατά 39% στην συνολική παραγωγή ρεύματος το 2022 και το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά από χρόνο σε χρόνο. Η τιμολόγηση μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποτελεί μια τεράστια πηγή πλούτου, ουσιαστικά από τον «αέρα», για τους κατόχους των μεγάλων επενδύσεων σε ΑΠΕ. Έτσι, η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στο 100% από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, με το τελικό αποτέλεσμα να αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών, που πληρώνουν τις αυξήσεις, και υπέρ των παραγωγών και διανομέων, που εισπράττουν αυξημένα έσοδα χωρίς να έχουν το ανάλογο κόστος.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν οι καταναλωτές, να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Παράλληλα, τα τιμολόγια του ρεύματος θα έπρεπε να ορίζονται από το πραγματικό κόστος παραγωγής τής ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρχει επιβολή ανώτατης τιμής διατίμησης, αφού πρόκειται για ένα αγαθό πρώτης ανάγκης. Αιτήματα Επιβίωσης, αλλά και Αξιοπρέπειας.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης