"Εξαφανισμένοι" ΕΠΟ και κυβέρνηση στη νέα πρόκληση της Εθνικής των Σκοπίων

Έλληνες  10/06/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σακελλάρης

Στις 11 Ιουνίου θα έχουμε το εναρκτήριο λάκτισμα για το EURO 2021 χωρίς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να συμμετέχει σε αυτήν την διοργάνωση. Από την άλλη για πρώτη φορά θα έχουμε σε EURO την εθνική ομάδα των Σκοπίων. Από μόνο του αυτό σαν είδηση μας είναι αδιάφορη, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η φανέλα της εθνικής ομάδας των Σκοπίων στο έμβλημα της έχει τα αρχικά ΦΦΜ. Τα αρχικά ΦΦΜ σημαίνουν Football Federation of «Macedonia». Εδώ, λοιπόν, προκύπτει πρόβλημα. Όχι μόνο οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν σεβάστηκαν την κοινή γνώμη και προχώρησαν σε υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, όχι μόνο με Ελλήνων υπογραφές χαρίστηκε ο προσδιορισμός «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», αλλά η τωρινή κυβέρνηση σιωπά και σε αυτήν την πρόκληση δίνοντας έτσι το δικαίωμα στα Σκόπια σε επίπεδο Ευρώπης να εδραιωθούν στον φίλαθλο κόσμο ως «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Καθησυχαστικός, λοιπόν, ο πρωθυπουργός στο site Primeminister.gr μας διαβεβαιώνει:

«Η γειτονική μας χώρα ονοματίζεται «Βόρεια Μακεδονία» και τερματίζεται η σταθερή δυναμική διεθνούς αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία (πάνω από 130 χώρες). Στο εξής, όχι μόνον το όνομα της χώρας παύει να είναι «Μακεδονία», αλλά δεν μπορούν να ονομάζονται «μακεδονικοί», χωρίς τον επιθετικό προσδιορισμό «Βόρεια» όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα δημόσια κτίρια ή ακόμη και ιδιωτικοί φορείς, εφόσον χρηματοδοτούνται από το κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο (άρθρο 1 παρ. 3 εδ. ζ΄)».

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο των εργασιών τους κατά καιρούς έχουν προβεί σε λάθη που τα έχουμε συναντήσει μπροστά μας. Στην περίπτωση της εθνικής ομάδας των Σκοπίων απλά έχει περάσει έτσι η χρήση του ονόματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» είτε επειδή οι κυβερνώντες είναι μικροί μπροστά στις περιστάσεις είτε ηθελημένα... 

Η ΕΠΟ και η Ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να όχι απλά να έχει απαιτήσει να μην αναγράφεται η λέξη "MACEDONIA" στην φανέλα της ομάδας των Σκοπίων, αλλά πρωτίστως να συλλέξουν και τις υπόλοιπες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και να την καταγγείλουν ΑΜΕΣΑ και να την ακυρώσουν με βάση τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης.

Άλλη μία πρόκληση που παραμένουμε σιωπηλοί. Άλλη μία φορά που οι ασκούντες εξωτερική πολιτική πιάστηκαν στον ύπνο. Ή μήπως το κάνουν εσκεμμένα;

Για εμάς, ούτε Βόρεια, ούτε Νότια, η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Άμεση καταγγελία των παραβιάσεων και ακύρωση της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης