H έννοια του Ψηφιακού κράτους και ο ρόλος της δικαιοσύνης

Έλληνες  20/06/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τι εννοούμε με τον όρο Ψηφιακό Κράτος που ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια; Στην ουσία πρόκειται για την διεπαφή που έχει ο πολίτης με τις δημόσιες υπηρεσίες και εν γένει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό για να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του. Για παράδειγμα, η έκδοση ενός πιστοποιητικού γέννησης γίνεται πλέον ηλεκτρονικά χωρίς την αναμονή ωρών σε κάποιο ΚΕΠ ή ληξιαρχείο, το ίδιο μπορεί να γίνει και για ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για κάποια υπεύθυνη δήλωση ή κάποια άλλη βεβαίωση.

Αυτό, μολονότι μειώνει κατά πολλή την γραφειοκρατία, εντούτοις δεν την εξαλείφει εντελώς, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που ο πολίτης πρέπει αναγκαστικά να προστρέξει σε κάποια δημοσία υπηρεσία (εφορία, ΕΦΚΑ, δημαρχείο) σπαταλώντας πέρα από πολύτιμο χρόνο και χρήμα, για τις μετακινήσεις του.

Στόχος του Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ είναι η ενοποίηση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε μια ενιαία πλατφόρμα, καθώς και εμπλουτισμός τους με παραπάνω υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το διαδικτυακό σύστημα e-justice.

Πρόκειται για μια καινοτόμα ιδέα στην οποία όλες οι δικαστικές υποθέσεις για ελάσσονος σημασίας αδικήματα θα γίνονται διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης. Έτσι, δεν θα χρειάζεται φυσική παρουσία των κατηγορούμενων στις δικαστικές αίθουσες. Αυτομάτως γίνεται εξοικονόμηση πόρων, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό αφού θα απασχολούνται λιγότερα άτομα όσο και σε υλικοτεχνικό αφού απελευθερώνονται εκατοντάδες αίθουσες δικαστηρίων, για να επικεντρωθούν σε πιο βαρύτερα αδικήματα. Παράλληλα, λύνεται οριστικά και αμετάκλητα το τεράστιο θέμα της κωλυσιεργίας της δικαιοσύνης και έτσι αυτή θα αποδίδεται τάχιστα, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ένα διαχρονικό αίτημα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών για το οποίο όλες οι κυβερνήσεις αδιαφόρησαν, με αποτέλεσμα να έχουμε υποθέσεις να βαλτώνουν σε συρτάρια 5 και 10 χρόνια. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η γρήγορη εκδίκαση μιας υπόθεσης αποτελεί και αποτρεπτικό χαρακτήρα για διάφορους επίδοξους... παραβάτες.

Πριν λίγες μέρες, ο Υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι ΑΔΤ, ΑΜΚΑ και ΑΡΔ γίνονται ένα, στον αριθμό του πολίτη. Αυτό θα μας έβρισκε σύμφωνους αν γνωρίζαμε τις προθέσεις της κυβέρνησης και κατά πόσο αυτή μπορεί να εγγυηθεί για τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων. Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν μεγάλο αδελφό να παρακολουθεί κάθε μας κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, συσχετισμός τραπεζικών καρτών με κάρτα εργασίας και κάρτα του πολίτη όχι μόνο θα μας βρει κάθετα αντίθετους αλλά και απέναντι!

Για μας, ο μοναδικός αριθμός κάθε πολίτη θα έβρισκε πρακτική εφαρμογή αν επέστρεφε η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και αυτό μπορεί να γίνει οριστικά, όταν επέλθει η πολυπόθητη πολιτική κάθαρση. Κάτι που βεβαίως μπορεί να εγγυηθεί μόνο το Εθνικό Κόμμα!

Γιώργος Μανούσος

Μηχανικός Πληροφορικής Τ.Ε

Τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης