H οικονομία στην εντατική

  27/01/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Δημήτριου Βαλασίδη, Συνταγματάρχη εα, Οικονομολόγου-ΜΒΑ-Συγγραφέα

Η επιδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μια τεράστια οικονομική κρίση παγκοσμίως, η οποία δημιούργησε μια ακραία φτώχεια. Σύμφωνα με το Bloomberg οι μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού θα κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους πτωχούς πτωχότερους. Βεβαίως, η συνέχιση δημιουργίας χρεών και η μετατόπιση πληρωμής υποχρεώσεων δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Τρεις είναι οι παράγοντες που επηρέασαν την οικονομία:

1. Προσφορά. Μειώθηκε η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω της μερικής ή ολικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων πολλών κλάδων

2. Ζήτηση. Περιορίστηκε σημαντικά η κατανάλωση, λόγω των μειωμένων εισοδημάτων από την ανεργία και διαθεσιμότητα πολλών εργαζομένων, καθώς και της ανασφάλειας για το μέλλον. Ακόμη και σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς, παρατηρείται μείωση της ζήτησης.

3. Δυσλειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα κύριο ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες σε όλες τις αναπτυγμένες κοινωνίες είναι ποια θα είναι η έκταση της οικονομικής ύφεσης που θα λάβει χώρα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Για την Ελλάδα, η μεγάλη ατυχία ήταν ότι μετά την πρωτοφανή καταστροφή της περιόδου 2009-2019 ακολούθησε η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία θα οδηγήσει φέτος σε ύφεση που θα μειώσει το ΑΕΠ κατά περίπου 10%, θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 10%, ενώ το εθνικό χρέος θα προσεγγίσει το 200%. Μόνο κάτω από πολύ ευνοϊκές συνθήκες το ΑΕΠ της χώρας το 2022 θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019. Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του ιού και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η τρέχουσα υγειονομική κρίση και η ανικανότητα της ΝΔ να την διαχειριστεί προκαλεί βαριές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση βραχυπρόθεσμα και θα επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για τέτοιας έκτασης ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το χειρότερο είναι ότι διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι η απλή άρση των υφιστάμενων υγειονομικών περιορισμών αποτελεί την αναγκαία, αλλά όχι την ικανή συνθήκη για την επανάκαμψη των οικονομιών στα επίπεδα του 2019. Έχει εκτιμηθεί, ότι μια καθυστέρηση τριών μηνών στην εξουδετέρωση του ιού συνεπάγεται μια εξάμηνη καθυστέρηση στην επαναφορά του ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα. Το επίσημο κόστος της επιδημίας είναι μηνιαίως 3 δις ευρώ και το 25% των μικρομεσαίων δεν θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν μετά την κρίση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η διάχυτη αβεβαιότητα που προκάλεσε η υγειονομική κρίση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις πρέπει να περιοριστεί, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και η κανονικότητα στην οικονομία και την κοινωνία. Η επαναφορά της εμπιστοσύνης και της κανονικότητας μπορεί να γίνει με πέντε τρόπους:

1. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων πρέπει να συγκρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο και να διενεργούνται μεγάλης έκτασης διαγνωστικά τεστ.

2. Το σύστημα υγείας να είναι σε θέση να προσφέρει θεραπεία στα θύματα του ιού, χωρίς να υποβαθμίζει την παροχή των κανονικών υπηρεσιών υγείας. Υπάρχουν φάρμακα, τα οποία όμως δεν χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα σε ασθενείς. Άγνωστο για ποιό λόγο. Δυστυχώς την περίοδο μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου κύματος δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα στην υγεία, την παιδεία και τις συγκοινωνίες.

3. Η ενημέρωση των πολιτών να είναι αξιόπιστη, συνεπής, και έγκαιρη, ώστε οι πολίτες και οι δημόσιοι φορείς να σχεδιάζουν τις προσεχείς δράσεις τους. Ακατάλληλα πρόσωπα έχουν τοποθετηθεί σε επιτροπές και άλλες νευραλγικές θέσεις. Πολλά από τα πρόσωπα αυτά θα τα δούμε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

4. Τα υγειονομικά μέτρα εφαρμόζονται με στόχευση, ώστε να περιορίζουν την μεταδοτικότητα.

5. Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ιού να μην προκαλούν δομικά εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη.

Έχει εκτιμηθεί ότι η εφαρμογή αυτών των πέντε μέτρων για μια περίοδο 12 εβδομάδων μπορεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη σε μια χώρα και την κανονικότητα στην οικονομία. Δυστυχώς η χώρα μας δεν το έχει καταφέρει λόγω ανικανότητας και αδιαφορίας της κυβέρνησης.

Για την μείωση των επιπτώσεων προτείνουμε:

1. Ενίσχυση των τίμιων Ελλήνων και όχι των κομματικών φίλων και των μεγαλοεργολάβων που πλούτισαν εις βάρος του δημοσίου. Οριζόντια μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και εξομοίωσή τους με αυτούς γειτονικών χωρών, Έτσι θα ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα και θα επιστρέψουν από το εξωτερικό οι επιχειρήσεις.

2. Εκμετάλλευση του Εθνικού μας πλούτου

3. Αυτάρκεια για όλα τα βασικά είδη διαβίωσης του Λαού μας, όπως τρόφιμα φάρμακα και καύσιμα


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης