Γράφει ο Χρήστος Ρήγας,
υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
Η ΕΛ.ΑΣ το περασμένο διάστημα ανακοίνωσε τα παρακάτω:
«Οι αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλία και Ακαρνανία πέρασαν χειροπέδες σε χιλιάδες άτομα. Χαρακτηριστικό είναι πώς μόνο για κλοπές και διαρρήξεις στη Δυτική Ελλάδα είχαμε πάνω από 700 συλλήψεις και πιο συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους 771 συλλήψεις, 41 για ληστείες, 237 για όπλα, 801 για ναρκωτικά. Και φυσικά να τονίσουμε πώς όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν άτομα που συνελήφθησαν και όχι το σύνολο των περιστατικών που καταγγέλθηκαν».
Έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε την αιτία μιας ξαφνικής ή απροσδόκητης αύξησης των ποσοστών εγκληματικότητας. Η πολλαπλή κρίση της σύγχρονης κοινωνίας είναι το βασικότερο αίτιο της έξαρσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Κρίση οικονομική, οικογενειακή, πνευματική, ηθική. Η φτώχεια και η ανέχεια οδηγούσαν πάντα σε ανάλογες πράξεις. Σήμερα η φτώχεια μεγαλώνει. Όσο μάλιστα θα αυξάνονται οι άνεργοι τόσο το πρόβλημα θα κλιμακώνεται.
Σημαντικός παράγοντας της έξαρσης της εγκληματικότητας είναι, επίσης, η οικογενειακή κρίση. Οι διαλυμένες στον τύπο και στην ουσία οικογένειες αυξάνονται. Η έλλειψη στοργής, φροντίδας και οικογενειακής θαλπωρής έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή των παιδιών από το σπίτι και στην αναζήτηση τρόπου επιβίωσης όπου η πιθανότητα ανάμειξης σε κλοπές και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες είναι μεγάλη. Η πνευματική και ηθική κρίση της εποχής μας συμβάλλουν στην έξαρση της εγκληματικότητας. Η έλλειψη πνευματικής ηγεσίας ικανής να καθοδηγήσει τους νέους με οράματα και αξίες και η κυριαρχία των υλιστικών αξιών, του καταναλωτισμού και του ευδαιμονισμού έχουν οδηγήσει στο ξεπέρασμα των ηθικών φραγμών και στη χωρίς αναστολές αναζήτηση της καλής ζωής.
Στα πιο πάνω αίτια πρέπει να προστεθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Τηλεοπτικά προγράμματα, δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά εξωραΐζουν το έγκλημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μιμητές.
Μια άλλη αιτία είναι η ατιμωρησία, η έλλειψη δικαιοσύνης, η έλλειψη βαριών ποινών που αχρηστεύει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ που εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες και χωρίς υποδομές.
Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα είναι η αποθράσυνση των «ΡΟΜΑ» που αποτελούν την κυριότερη αιτία των δεινών της ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
Περισσεύει η υποκρισία στην ελληνική κοινωνία με πρωταγωνιστές φυσικά το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Ο τραυματισμός του 16χρονου «Ρομά» από σφαίρα αστυνομικού έφερε διαδηλώσεις, πολιτική σύγκρουση, ακόμα και την δήλωση πολιτικού αρχηγού ότι «στην Ελλάδα για 20 ευρώ σε πυροβολούν ενώ αν πάρεις ακίνητα με πλειστηριασμούς γίνεσαι βουλευτής». Δεν είδαμε την κοινωνία των «Ρομά» που βγήκε στους δρόμους, καίγοντας, λεηλατώντας και πυροβολώντας αστυνομικούς και πολίτες, να διαδηλώνει για τις συμμορίες ανηλίκων που συλλαμβάνονται επειδή ρημάζουν σπίτια, διακινούν ναρκωτικά, αρπάζουν τσάντες, κλέβουν ρεύμα, αναποδογυρίζουν αμάξια για να πάρουν τους καταλύτες και ότι άλλο φανταστεί ο νους του ανθρώπου.
Και δεν είδαμε τους «Ρομά» να διαδηλώνουν επειδή η κοινότητά τους εκπροσωπεί το 70% της εγκληματικότητας στη χώρα. Γνωρίζουν οι ίδιοι ότι ζουν μέσα από το έγκλημα που δυστυχώς περιλαμβάνει συστηματικά και φόνους.
Η κοινωνία των «Ρομά» δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία της χώρας. Συντηρεί μια αδικαιολόγητη αφόρητη βία που έχει θύματα και τα παιδιά τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η λύση είναι απλή, οικογένεια, σχολείο, κράτος, εκκλησία με παραδειγματικό κυρίως τρόπο μπορούν να εμπνεύσουν ιδανικά και αξίες στους νέους, ώστε να διαμορφώσουν ηθικούς κώδικες και αντιστάσεις σε κάθε αλλοτριωμένη κοινωνική συμπεριφορά. Ο νέος που θέτει στόχους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και πιστεύει στις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες σέβεται την ύπαρξη και τα δικαιώματα των άλλων, δεν τα παραβιάζει αλλά αγωνίζεται όταν αυτά παραβιάζονται από άλλους.
Στα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος κυρίαρχη θέση πρέπει να κατέχει η καταπολέμηση της ανεργίας και η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης σ’ όλους τους πολίτες. «Η πείνα δεν έχει μάτια» λέει ο λαός.
Παράλληλα με τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εγκληματικότητας μπορούν να ληφθούν και κατασταλτικά. Η καλύτερη αστυνόμευση των αστικών και μεγαλοαστικών κυρίως κέντρων είναι το σημαντικότερο. Μπορεί δε να γίνει καλύτερη με τον τεχνολογικό εξοπλισμό της αστυνομίας και την παράλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών. Παρατηρείται πολλές φορές οι διωκτικές αρχές να υπολείπονται σε εξοπλισμό από τους κακοποιούς, με άμεσο αποτέλεσμα να παραμένουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι. Η σύλληψη βέβαια για να έχει νόημα θα πρέπει να συνοδεύεται και από δίκαιη και αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης. Μ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί και ο παραδειγματισμός των υπολοίπων ενώ παράλληλα ικανοποιείται και το έμφυτο περί δικαίου αίσθημα.
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ
ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ!