Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει τον Μπελέρη έρμαιο στις διαθέσεις των αλβανών

Έλληνες  27/12/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, έχοντας τον Γερμανό καγκελάριο Σόλτς στο πλευρό του, αξιοποιεί όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ περί του «διμερούς θέματος Μπελέρη» και της κατάργησης του Βέτο, για το οποίο έχουν κατατεθεί δεκάδες προτάσεις αναθεώρησης! Ο πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος το αξιολόγησε χαρακτηριστικά: «Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πριν από 10 περίπου ημέρες {Σ.Σ. πριν την Σύνοδο Κορυφής} την έγκρισή της να φύγει μια επιστολή των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ προς την αλβανική κυβέρνηση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης σε 5 κεφάλαια, ενώ δεν επέτρεπε έως τότε να φύγει η επιστολή προς τα Τίρανα… Πως εξηγείται η σημερινή δήλωση της κυρίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι ”αν θέλουμε, αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Αλβανίας από την Πέμπτη”; Μήπως η στάση της Ελλάδας στην προχθεσινή Σύνοδο ήταν ένα θέατρο για να πέσει στάχτη στα μάτια του Ελληνικού Λαού; Από που άντλησε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν το δικαίωμα για να ξεκινήσει η ΕΕ με την Αλβανία διαπραγματεύσεις ένταξης παρά την αρνησικυρία της Αθήνας; Γιατί επιτρέψαμε να φύγει η παραπάνω επιστολή προς την αλβανική κυβέρνηση, ενώ ήταν άλυτο το ζήτημα Μπελέρη;». Σύμφωνα με την επιστολή, η Αλβανία ολοκλήρωσε την διαδικασία αναθεώρησης συμβατότητας για την ένταξή της στην ΕΕ!

Οι επίσημες δηλώσεις της αρχικομισάριας Ούρσουλα Φον Ντεν Λάιεν και του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ότι μπορούν να ξεπεράσουν την αντίθεση τού Όρμπαν όσον αφορά την παροχή βοήθειας ύψους 50.000.000.000 ευρώ προς το Κίεβο (να γράψουν δηλαδή τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, εφόσον δεν τους εξυπηρετούν), δείχνουν τον ζόφο τής «σωστής πλευράς της Ιστορίας». Η Ελλάδα, που εξάλλου φρόντισε δια των περισσότερων ευρωβουλευτών της να στείλει ήδη το αυτοκτονικό μήνυμα ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την κατάργηση του Βέτο, έχει «φυσικά» συνταχθεί στο μέτωπο κατά του Όρμπαν. Και αυτό, παρόλο που μπορεί εύκολα να βρεθεί στην θέση του, έχοντας την αντίστοιχη αντιμετώπιση, εάν θα είναι το μοναδικό κράτος μέλος που θέτει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, και δη για το… «διμερές θέμα» του Μπελέρη!

Πέραν αυτών, το ζήτημα είναι, από που αντλεί την αισιοδοξία του ο Ράμα; Μήπως κάτι δείχνει για τις διαθέσεις των «ετέρων» και «συμμάχων» μας το γεγονός ότι η Αλβανία, δίπλα σε άλλες διακρίσεις (Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), αναλαμβάνει την προεδρία της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, όπως και της Χάρτας της Αδριατικής, ενώ γίνεται συνομιλητής της Μελόνι και του Σούνακ για τα θέματα μετανάστευσης στην Μεσόγειο; Όσον αφορά δε τις αστείες επικλήσεις του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ερώτημα είναι: Η Κομισιόν (που δεν θα ασχοληθεί με τις παρακολουθήσεις του Predator ή με τόσες άλλες υποθέσεις, όπως του μαζικού εγκλήματος στα Τέμπη), γιατί να ασχοληθεί με έναν διωκόμενο (και μάλιστα για «διαφθορά») εκλεγμένο δήμαρχο στην Χιμάρα;

Σε όλα αυτά τα σοβαρά ερωτήματα αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει η («διόλου αφελής», αλλά εθνικά επικίνδυνη) κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία απλώς παραδίδει τον Μπελέρη έρμαιο στις διαθέσεις των αλβανών.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης