Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαταλείπει ξανά τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου

Έλληνες  28/02/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες των σχολείων «Όμηρος», στην Βόρειο Ήπειρο. Μάλιστα, η αιτία δεν προέρχεται από το αλβανικό κράτος, αλλά από το Ελληνικό. Δημοσιογραφικές διαρροές από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, ΥΠΕΠΘ, μάς πληροφορούν ότι τα Ελληνικά σχολεία «Όμηρος» στην Χιμάρα και στην Κορυτσά, δέχονται ανεπίσημες οδηγίες για την «σταθεροποίηση» του προϋπολογισμού με βάση τις περσινές ανάγκες, την στιγμή που οι ανάγκες των σχολείων αυξάνονται, καθώς αυτά είναι δημοφιλή στις περιοχές τους. Δηλαδή, οι εγγραφές αυξάνονται για ευνόητους λόγους, που αφορούν μια καλύτερη παιδεία για ένα εξίσου καλύτερο μέλλον των παιδιών των εκεί Ελληνικών οικογενειών που τα έχουν επιλέξει. Παρόλη την θερμή υποστήριξη που τους παρέχουν οι τοπικές κοινωνίες, οι οδηγίες «κόπτονται» για την μείωση του μαθητικού πληθυσμού, όπως και για την μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού  Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι λαμβάνουν το ισχνό επίδομα των 50 ευρώ.

Ταυτοχρόνως, και αντιφατικά προς την μείωση του προϋπολογισμού, οι οδηγίες, που δεν είναι επίσημες ακόμα, εξηγούν πως πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό των σχολείων από Ελλαδίτες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι λαμβάνουν τριπλάσιο ή τετραπλάσιο μισθό από τους Βορειοηπειρώτες εκπαιδευτικούς.

Το «ιδεολογικό» επικάλυμμα είναι: «Λιγότερα παιδιά - καλύτερη ποιότητα», δηλαδή το σύνθημα που θα εκτοπίσει την όποια προσπάθεια γίνεται για την προώθηση της Ελληνικής παιδείας. Συν αυτώ, «κόπτονται» και για την υποχρεωτική αύξηση της τάξεως 2%, την οποία προβλέπει το αλβανικό κράτος (για τους δικούς του λόγους) και η οποία, όπως λένε οι ανεπίσημες οδηγίες, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Κι αυτό χωρίς να ενδιαφέρονται -αν το γνωρίζουν- πως η μη καταβολή επισύρει πρόστιμο.

Εντέλει, με ποια μέτρα και σταθμά αναγνωρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις προσπάθειες να κρατηθεί η Ελληνική παιδεία στις περιοχές της Χιμάρας και της Κορυτσάς, όπου ανοικτά αμφισβητείται η ύπαρξη των Ελλήνων εκεί από το αλβανικό κράτος;

Η επίσκεψη του Δεκεμβρίου που έκανε ο Μητσοτάκης στην Βόρειο Ήπειρο και οι τότε διθυραμβικές εξαγγελίες του δεν συμβαδίζουν σε καμία περίπτωση με τα όσα πραγματικά συμβαίνουν εις βάρος του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης