Μαρία Μπίλλη - Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας το θέμα της διάθεσης κονδυλίων για το Τέμενος Χασάν - Μπάμπα στα Τέμπη

Έλληνες  14/06/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας 

Αίτημα για θέμα προς συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία  όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.


Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την "Στερέωση και Αποκατάσταση του Τεκέ Χασάν-Μπαμπά στα Τέμπη" προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και η έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 , έργο το οποίο αναφέρεται ως "ένα ακόμη μνημείο της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας". 

Όπως δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, "με την αποκατάσταση του μαυσωλείου του Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη αναβαθμίζεται ο πολιτιστικός χάρτης της περιοχής και αυξάνεται η επισκεψιμότητα και  αναδεικνύεται ένα ακόμη μνημείο της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας " !

Και ερωτώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ως Περιφερειακή Σύμβουλος, ως εκπαιδευτικός , ως Ελληνίδα και Θεσσαλή , Στέλεχος του Κινήματος " ΕΛΛΗΝΕΣ "που ιδρύθηκε από τον κ. Ηλία Κασιδιάρη , προς τι και γιατί τώρα , στην παρούσα χρονική συγκυρία , αυτή η ενέργεια που προσβάλλει πρωτίστως τα Πατριωτικά αισθήματα του Θεσσαλικού Λαού ,την ιστορική Μνήμη και την Εθνική αξιοπρέπεια; Η Ελλάς εορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία , η Θεσσαλία όμως εορτάζει 140 χρόνια Ανεξαρτησίας αφού απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1881 εκτός από ένα μέρος αυτής που απελευθερώθηκε μόλις το 1912 κατά τους ένδοξους Βαλκανικούς Πολέμους..Και θα θυμίσω στους έχοντες επιλεκτική μνήμη ή είναι απλά ανιστόρητοι, ότι η Θεσσαλία υποδουλώθηκε από τους Οθωμανούς κατά τα έτη 1383-1386 μ.Χ. δηλαδή πεντακόσια (500) χρόνια Οθωμανικής κατάκτησης και  δουλείας , ποταμών αίματος για την πατρίδα και ανείπωτου πόνου από το αιμοσταγές Οθωμανικό καθεστώς.


Όπως αναφέρεται στο μνημειώδες έργο "Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους"," μέσα στον τάφο (türbe) του Χασάν Μπαμπά σώζονται ακόμη και σήμερα τμήματα επιγραφής από κείμενο του 48ου κεφαλαίου του Κορανίου που έχει τον τίτλο "Η νίκη ", στο οποίο εκφράζονται πολύ χαρακτηριστικές για τον φανατισμό των μουσουλμάνων ιδέες: πόλεμος κατά των απίστων, θεϊκή ανταμοιβή των πιστών που θα πάρουν μέρος , αλλά και τιμωρία εκείνων που θα απόσχουν. Τις βασικές αυτές έννοιες τις συνόψιζε επιγραμματικά και η επιγραφή " Θάνατος στους απίστους " σκαλισμένες επάνω στις λόγχες..." ( Ι.Τ.Ε. τόμοι Θ' σ.69 ,Ι ).

Αρκετοί ιστορικοί και περιηγητές αναφέρονται στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, πως δηλαδή οι άτακτοι Τουρκομάνοι γαζήδες με επικεφαλής τον δερβίση Χασάν Μπαμπά , θρησκευτικό και πολεμικό αρχηγό τους, έσπασαν την αμυντική γραμμή του Κάστρου της Ωριάς και ξεχύθηκαν στα Τέμπη  ενώ ο ίδιος ο φανατικός δερβίσης Χασάν Μπαμπά " με όπλα το αραβικό του σπαθί και το φοβερό του τοπούζι(ρόπαλο), έσπειρε τον πανικό στους Χριστιανικούς πληθυσμούς όλης της περιοχής". Αυτό το μνημείο της τουρκικής τυραννίας που στοιχειώνει ακόμη και σήμερα τις ειδυλλιακές όχθες του Πηνειού, θέλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού να αναστηλώσει και να αναδείξει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς !

Ως Έλληνες βιώνουμε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή όπου η ισλαμοποίηση της χώρας προχωρά με γοργούς ρυθμούς  και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , ο αποχριστιανισμός της Ευρώπης έχει προ πολλού ξεκινήσει, τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος (Αλβανία ,Σκόπια) ευθυγραμμίζονται επικίνδυνα με τον πολιτικό Αναθεωρητισμό της γείτονος ανακαινίζοντας και ιδρύοντας τεμένη, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν προκαλεί και διατηρεί τον θρησκευτικό φανατισμό του Ισλάμ με τις εικόνες -όνειδος για τον Χριστιανικό κόσμο ,την Αγία του Θεού Σοφία να έχει μετατραπεί σε τζαμί και τον  ανώτατο ιμάμη να ομιλεί από τον ιστορικό άμβωνα του κάλλους της Ορθοδοξίας κρατώντας στο χέρι το σύμβολο της κατάκτησης ,ένα τεράστιο Οθωμανικό σπαθί. Θεωρώντας ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία στις δύσκολες αυτές εποχές για τον Ελληνισμό , καλώ τον Θεσσαλικό Λαό σε εγρήγορση και ζητώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ,τον Δήμο Τεμπών και τους όμορους Δήμους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέψουν  την ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημείου  της τουρκικής θηριωδίας και τυραννίας. Ως  Ελληνίδα και εκπαιδευτικός,  ως Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας που τιμά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Εθνεγερσίας , θα αναφερθώ στα λόγια του ιστορικού Λαζάρου  Αρσενίου , ο οποίος στο έργο του "Η Θεσσαλία στην Τουρκοκρατία 1893-1881", αναφέρει χαρακτηριστικά : "Η Θεσσαλία θυσίασε χιλιάδες τέκνων της. Τα βουνά της υπήρξαν καταφύγια του έθνους και άσβεστες εστίες του ανεπανάληπτου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, του ανυπότακτου πνεύματος και της λεβεντιάς...Με την παιδεία της, με τους διδασκάλους της και με τον Ρήγα, κατέχει πρώτη θέση στην προσπάθεια  αφύπνισης της εθνικής συνείδησης. Στον ένοπλο αγώνα κατέλαβε αξιόλογη θέση με τα αμέτρητα ξεσπάσματα των αρματωλών της και με τις επαναστάσεις  των Διονύσιου, Νικοτσάρα , παπα-Βλαχάβα, Γεωργάκη Ολύμπιου. Αυτοί,ο Ρήγας ,ο Άνθιμος Γαζής, ο Χριστόφορος Περραιβός διαπνέονταν απί την ιδέα Επαναστάσεως Εθνικής και όχι τοπικιστικής. Αυτή ακριβώς η Ιδέα αποτελεί το κύριο γνώρισμα της αγωνιζόμενης Θεσσαλίας".

 Μαρία Μπίλλη

Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Περιφερειακή  Σύμβουλος Θεσσαλίας ΕΛΛΗΝΕΣ -Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης