Η απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης έναντι των Δικηγόρων

  15/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Φοίβου Μαργαρίτη, Δικηγόρου Αθηνών

Οι δικηγόροι αποτελούν έναν ιστορικό και σημαντικό επιστημονικό φορέα με ιδιαίτερη σημασία τόσο στην λειτουργία και την απονομή της δικαιοσύνης όσο και στην προστασία των βασικών συνταγματικών επιταγών που ρυθμίζουν τις διάφορες κοινωνικές και συναλλακτικές σχέσεις. Με λίγα λόγια οι δικηγόροι μέσω του επαγγέλματός τους αλλά και σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Κώδικα Δικηγόρων ενεργούν ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης.

Από την παραπάνω διατύπωση θα περίμενε κανείς ότι η στάση του κράτους έναντί των, θα ήτο τουλάχιστον υποστηρικτική ειδικά εν μέσω της πανδημικής περιόδου στην οποία ατυχώς διαβιούμε το τελευταίο έτος. Δυστυχώς, όμως, αυτή η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, με τους νόμους που ψηφίζουν ή ψήφισαν στο παρελθόν κατάφεραν να καταστήσουν το δικηγορικό επάγγελμα ως το πλέον κορεσμένο και προβληματικό από κάθε άποψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το καλό παιδί του συστήματος, Αλέξη Τσίπρα, κατάφερε με την ψήφιση του γνωστού μνημονιακού νόμου του υπουργού Κατρούγκαλου, να δημιουργήσει σημαντικές ανισότητες εις ό,τι αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων προβλέποντας μεταξύ άλλων την καταβολή στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ, υπέρογκων ποσών μηνιαίως και υποβαθμίζοντας εν γένει την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Εν ολίγοις, μια αριστερή κυβέρνηση κατάφερε να χαντακώσει έναν ολόκληρο επιστημονικό φορέα με έναν οριζόντιας εφαρμογής νόμο ο οποίος παρά τις όποιες τροποποιήσεις του, έχει καταστήσει το δικηγορικό βίο πραγματικά αβίωτο.

Με την άνοδο στην εξουσία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και την έναρξη της λεγομένης πανδημίας τα προβλήματα στο δικηγορικό σώμα δεν διορθώθηκαν, τουναντίον επιδεινώθηκαν με την περαιτέρω υποβάθμιση του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντιμετώπιση των δικηγόρων και οι πενιχρές ενισχύσεις τις οποίες με περίσσεια μεγαλοστομία αναγγέλλουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Αυτό όμως που δεν αποκαλύπτουν κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών τους εμφανίσεων στα χρυσοπληρωμένα, από τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι ότι τίθενται κριτήρια και προϋποθέσεις χορήγησης των εν λόγω ενισχύσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή και ένα εξευτελιστικό επίδομα ύψους 400 ευρώ) τα οποία επί της ουσίας αποκλείουν τους πραγματικά πληγέντες δικηγόρους από την πανδημική λαίλαπα.

Οι κυβερνώντες, ουσιαστικά, έχουν καταστήσει ανενεργούς επαγγελματικά, δεκάδες χιλιάδες δικηγόρους δεδομένου ότι η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των δημοσίων υπηρεσιών στις οποίες απευθυνόμαστε οι δικηγόροι για να φέρουμε εις πέρας τις όποιες εργασίες μας ανατίθενται, αφενός δυσχεραίνει σε μέγιστο βαθμό την εκτέλεση και την ολοκλήρωση των εντολών που λαμβάνουμε από τους εντολείς πελάτες μας και αφετέρου επιβραδύνεται σημαντικά η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απονομή της δικαιοσύνης.

Εν κατακλείδι, η αδιαμφισβήτητη υφιστάμενη οικονομική ύφεση ως προϊόν της εργαλειοποιημένης υγειονομικής κρίσης έχει αγγίξει όλους τους τομείς της παραγωγικής δύναμης του εθνικού ιστού και τούτο το γεγονός είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριγμούς και ρήγματα στην διαφαινόμενη μέχρι σήμερα, πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.

Ήδη πολλοί δικηγόροι, φίλα προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα έχουν αρχίσει και εκδηλώνουν φανερά τη δυσαρέσκεια τους λόγω των προαναφερόμενων άστοχων κυβερνητικών χειρισμών.

Οι Έλληνες ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριότητας οφείλουν να αντιδράσουν ΤΩΡΑ και να ανατρέψουν στις επερχόμενες εκλογές το πολιτικό σκηνικό που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί στην εθνική και οικονομική κατάπτωση.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης