Η τρωτή ηλεκτρονική άμυνα της Ελλάδας-Αμύνεσθαι περί Πάτρης

  22/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο της Ελένης Σουλάνη, Δικηγόρου

ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;;

Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής της 16ης Φεβρουαρίου του 2021 άγνωστοι παραβίασαν το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών και απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Η Ελλάδα βρέθηκε "πληγωμένη" από μία κακόβουλη κυβερνοεπίθεση, όταν άγνωστοι έχοντας ισχυρά ψηφιακά ‘’όπλα’’ υπέκλεψαν άγνωστου όγκου και σημασίας αρχεία.

Η ψηφιακή επίθεση σημειώθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ως κράτος μέλος της ΕΕ θα έπρεπε να διαθέτουμε ισχυρή ηλεκτρονική προστασία έναντι τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων που στην ουσία θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική μας ακεραιότητα.

Το άρθρο αναφέρει συγκεκριμένα πως ‘’πιθανότατα δεν έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες’’. Ήτοι ευαίσθητα δεδομένα που αποτελούν πυλώνα της εδαφικής μας ακεραιότητας ενδεχομένως (βασιζόμαστε δηλαδή σε πιθανολόγηση) να μην έχουν γίνει γνωστά μέσω κατασκόπων-χάκερς σε κάποια γειτονική εχθρική χώρα η οποία φυσικά επιβουλεύεται εις βάρος Ελληνικών Εδαφών.

Η Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε θέση αμυνόμενου εξαιτίας του γεωγραφικού της σημείου, όφειλε μέσω κρατικών επιχορηγήσεων του υπουργείου Αμύνης και των υπολοίπων αρμόδιων υπουργείων, να είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό και απαραβίαστο ηλεκτρονικό τείχος έναντι τέτοιων επιθέσεων ώστε να αποτρέπονται κακόβουλες ηλεκτρονικές παραβιάσεις.

Αξιοσημείωτο δε είναι πως η υποκλοπή ηλεκτρονικών αρχείων από την εν λόγω εταιρεία μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη ανακοίνωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ότι αναλαμβάνουν την παραγωγή του λεγόμενου <<Εθνικού Τουφεκιού>>, το οποίο υπολογίζεται πως θα αντικαταστήσει το σημερινό όπλο G3 που χρησιμοποιείται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ας θυμηθούμε παλαιότερες όμοιες ηλεκτρονικές επιθέσεις μέσω κυβερνοχώρου, που συνέβησαν κατά την θητεία της σημερινής Κυβέρνησης Μητσοτάκη , σε ιστοσελίδες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πολυάριθμων υπουργείων (Εξωτερικών, Οικονομικών κ.ά.), της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΥΠ, όπως και αρκετών δημόσιων οργανισμών , οι επιθέσεις των Τούρκων είχαν ως συνέπεια να «κατέβουν» προσωρινά δεκάδες ιστοσελίδες του Γενικού Επιτελείου Στρατού (υπό το domain army.gr) . Ας θυμηθούμε εκείνη την περίοδο Σεπτέμβριο του 2020 όταν βοούσαν οι Ελληνικές εφημερίδες με τίτλους όπως ‘’ «Πόλεμος» Ελλάδας και Τουρκίας στο Διαδίκτυο – Εκατοντάδες χτυπήματα από χάκερ’’ .

Στον 21ο αιώνα είναι τουλάχιστον ντροπή μας να μην μπορούμε να προστατέψουμε την εξέλιξη του όπλου G3 σε <<Εθνικό Τυφέκιο>> και κάθε άλλη ύψιστης σημασίας Εθνική Πληροφορία.

Κάθε ηλεκτρονική χαμένη μάχη στην σύγχρονη εποχή του 21ου αιώνα είναι αντίστοιχη με μία χαμένη Ναυμαχία του 1821. Η κυβέρνηση φέρει το βάρος να προστατέψει κάθε πληροφορία που αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα ανεξαρτήτως του μεγέθους της, έχει ευθύνη για κάθε μελλοντική και παρούσα διαρροή εθνικών πληροφοριών η οποία χαράζεται στο βιβλίο της ιστορίας του 21ου αιώνα.

Έχουν προκύψει πλέον νέες προκλήσεις και ανάγκες, που επιτάσσουν να αμυνθούμε κατά των Κυβερνοεπιθέσεων για την προστασία των απόρρητων πληροφοριών που αφορούν την Εθνική Ασφάλεια της χώρας.

Το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο υπάγεται η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, το υπουργείο Αμύνης και φυσικά ο Πρωθυπουργός της χώρας πρέπει επιτέλους να επιληφθούν των αρμοδιοτήτων τους και να προστατέψουν τα Εθνικά απόρρητα αρχεία της Ελλάδας, διαφορετικά η Κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί ως ανάξια να εκτελέσει τα καθήκοντα της τα οποία έχουν χαρακτήρα ύψιστης Εθνικής σημασίας.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης