«Τον κακό τους τον καιρό»…

  22/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Γιώργου Μάστορα

Στο ίδιο έργο θεατές, καθώς, για μια ακόμη φορά, ένα «ακραίο καιρικό φαινόμενο» απέδειξε όχι μόνο την γύμνια, αλλά και την συνειδητή ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού.

Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη θάφτηκε κάτω από το χιόνι, που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια». Ομοίως στο παρελθόν, επί «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το «κράτος αρωγός στον πολίτη» είχε πνιγεί στην Μάνδρα και είχε καεί στο Μάτι. Αντίστοιχα οδυνηρές υπήρξαν για τον Ελληνικό Λαό οι καταστάσεις επί όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Με το εγχώριο πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτως κυβερνητικού «χρώματος», το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Σε κάθε δυσμενές καιρικό φαινόμενο το κράτος αποδεικνύεται γυμνό κι επικίνδυνα ανίκανο να βοηθήσει τους πολίτες του, παρά τα όποια παχιά λόγια των εκάστοτε κυβερνώντων.

Το μέγεθος της επικινδυνότητας της κακοκαιρίας «Μήδεια» ήταν γνωστό εδώ και μέρες. Επομένως, και ήξεραν και είχαν τον χρόνο να σχεδιάσουν τα προληπτικά μέτρα και τις απαραίτητες ενέργειες πριν την έναρξη της κακοκαιρίας. Η κυβέρνηση και τα «μπουκωμένα» απ’ αυτήν με κρατικό χρήμα ΜΜΕ μας διαβεβαίωναν ότι το «επιτελικό κράτος» είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η «πραγματική προετοιμασία» και η ανάλογη «αποτελεσματικότητα» του κράτους αποτυπώθηκε στα όσα συνέβησαν τόσο τις ημέρες της κακοκαιρίας όσο και τις επόμενες ημέρες. Η κατάληξη ήταν να μην κυκλοφορεί σχεδόν τίποτα στην Αττική λόγω του χιονιού, αμέσως μετά την έναρξη της κακοκαιρίας, ενώ μια σειρά περιοχών έμειναν για ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό.

Φυσικά, η ανικανότητα και η συνειδητή αδιαφορία δεν ήταν στοιχείο αντίδρασης μόνο από τον κρατικό τομέα και την κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο ιδιωτικός τομέας που εμπορεύεται κοινωνικά αναγκαίες υποδομές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο της εθνικής οδού. Οι μεγαλοεργολάβοι εισπράχτορες των υπέρογκων διοδίων δεν θέλησαν, για πολλοστή φορά, να αντιμετωπίσουν ένα προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο και να ρίξουν αλάτι. Σε παράλληλη διαδρομή, όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα με κεκτημένη ταχύτητα από τα «λοκντάουν», η κυβέρνηση «έκλεισε το μάτι» προς τους μεγαλοεργολάβους κλείνοντας την εθνική οδό. Προχώρησε έτσι σε μια ακόμη έμμεση επιδότηση σε αυτούς, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση να καταβάλουν οποιαδήποτε προσπάθεια, με το απαραίτητο σχετικό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κακοκαιρίας.

Οι ζημιές έγιναν, οι απώλειες καταγράφηκαν, αλλά η κατάσταση παραμένει δραματικά η ίδια. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην τραγική λογική των «ακραίων καιρικών φαινομένων», με την αντιπολίτευση να συνεχίσει να την καταγγέλλει. Και στην επόμενη ή μεθεπόμενη αντίστοιχη δραματική κατάσταση μπορεί να έχουν αλλάξει μεταξύ τους ρόλους, το έργο όμως της καταστροφής θα παραμένει το ίδιο σε βάρος του Έθνους και του Ελληνικού Λαού…


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης