Non paper της ΕΕ μιλά για αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια: Η ελληνική κυβέρνηση κοιμάται;

Έλληνες  19/04/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες, με non paper-«φάντασμα» για ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία και διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης!

Το ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο φέρεται να έφτασε στα χέρια του Σαρλ Μισέλ, ωστόσο από το γραφείο του η είδηση δεν επιβεβαιώνεται, αλλά και δεν διαψεύδεται - Άγνοια δηλώνουν εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ένα «non paper φάντασμα» που αναφέρεται σε αλλαγές των συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπως στην ειρηνική διάλυση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις χώρες της περιοχής αλλά και στις Βρυξέλλες, καθώς φαίνεται ότι παραλήπτης αυτού του ανεπίσημου διπλωματικού εγγράφου, του οποίου οι συγγραφείς είναι άγνωστοι, είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την περασμένη Δευτέρα, υπήρξαν εικασίες στη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σχετικά με το εάν ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα έστειλε πραγματικά στις Βρυξέλλες ένα ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο (non paper), το οποίο αναφέρεται σε συνοριακές αλλαγές σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (το διπλωματικό σώμα της ΕΕ) δήλωσαν στο δίκτυο Euractiv, ότι έχουν πλήρη άγνοια για το εν λόγω έγγραφο, το γραφείο όμως του πρόεδρου Σαρλ Μισέλ ούτε αρνείται, αλλά ούτε επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του εγγράφου. Παράλληλα άγνοια δηλώνουν και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που υποστηρίζουν ότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα τέτοιο έγγραφο στους αντιπροσώπους των κρατών μελών.

Ωστόσο μια ενημερωτική ιστοσελίδα στην Σλοβενία, και συγκεκριμένα η necenzurirano.si, δημοσίευσε τμήματα αυτού του παράξενου non paper, όπου κάνει λόγο για επαναπροσδιορισμό των συνόρων στην περιοχή "για να επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο".

Συγκεκριμένα το περίεργο αυτό έγγραφο αναφέρει ότι "μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον που έληξε τον πόλεμο στη Βοσνία η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής οδήγησε στη βελτίωση των σχέσεων και στη σταθερότητα, αλλά δεν έλυσε βασικά προβλήματα". Παράλληλα αναφέρει ότι "είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα ότι υπάρχει περίπτωση για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ της Σερβίας και του Κοσόβου, ενώ άλλες χώρες, όπως η Τουρκία προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια".

Οι «λύσεις» που αναφέρονται στο έγγραφο είναι οι εξής:

α) Ενοποίηση του Κοσόβου και της Αλβανίας

β) Παραχώρηση, ως αντάλλαγμα, στη Σερβία του ευρύτερου μέρους της Republika Srpska, δηλαδή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας

γ) Ένωση των κροατικών περιοχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία ή παραχώρηση ειδικού καθεστώτος όπως αυτό που ισχύει στο Νότιο Τιρόλο.

δ) Το ίδιο καθεστώς προβλέπεται και για τις σερβικές περιοχές του Κοσόβου.

ε) Οι Βόσνιοι θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος και με δημοψήφισμα θα μπορούν να επιλέξουν είτε την ΕΕ, είτε την σύσφιξη των σχέσεων τους με άλλη χώρα, όπως η Τουρκία.

«Προς το παρόν, η συντριπτική πλειοψηφία των Βοσνίων τάσσονται υπέρ της ΕΕ, με την απότομη αύξηση της τουρκικής επιρροής και του ριζοσπαστικού Ισλάμ όμως, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραστικά την επόμενη δεκαετία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σλοβενία πρόκειται να αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, Σεράγεβο στις 14 Απριλίου 2021 και προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και να ηρεμήσει τα πνεύματα: δήλωσε ότι η Κροατία σε κάθε περίπτωση υπερασπίζεται την ακεραιότητα της γειτονικής χώρας, ενώ για το «non paper-φάντασμα» είπε ότι δεν δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τη γνησιότητά του.

Τα όσα φρικώδη αναφέρονται στο εν λόγω non paper, δείχνουν ότι στην περιοχή μας κυοφορούνται επικίνδυνες για τα ελληνικά συμφέροντα εξελίξεις. Το ερώτημα είναι, τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Κοιμάται ακόμα;


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης