Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο μεγάλος Διδάσκαλος του Ελληνισμού

Έλληνες  24/08/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 – 1779)

Ο Άγιος Κοσμάς ήταν ένας Έλληνας ιερομόναχος, ιερομάρτυρας, ισαπόστολος και εθνεγέρτης. Γεννήθηκε με το όνομα Κώνστας στο Μεγάλο Δέντρο της Αιτωλίας το 1714. Μετά την εκπαίδευσή του, αφοσιώθηκε στην κηρυγματική δραστηριότητα και ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές για να διδάξει την Ορθόδοξη πίστη.

Ο Άγιος Κοσμάς είχε έντονη αφοσίωση στην εκπαίδευση και στην πίστη. Υποστήριζε την ίδρυση σχολείων και εκκλησιών, πιστεύοντας ότι αυτά ήταν ουσιαστικά για την αναγέννηση του ελληνικού λαού. Με τις προφητείες του προέβλεπε την απελευθέρωση του γένους και την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Η ζωή του και οι διδασκαλίες του είχαν μεγάλη επίδραση στους ανθρώπους, και η μνήμη του Άγιου Κοσμά παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα. Το 1961, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης τον ανακήρυξε Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου, την ημέρα του μαρτυρίου του.

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας γιορτάζει τον δικό του Άγιο και προστάτη!!

Όργωσε κυριολεκτικά την Ελλάδα πραγματοποιώντας ένα εθνοσωτήριο έργο!!

Γνωρίζοντας τις ανάγκες, τις αγωνίες, το φόβο του Δυνάστη και τον πόθο της λευτεριάς συγκινούσε και ενδυνάμωνε τον σκλαβωμένο λαό τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας που τα σκίαζε η φοβερά και τα πλάκωνε η σκλαβιά.

Οι φίλοι και υποστηρικτές του κινήματός μας σταθήκαμε μπροστά σε αυτή την ιερή μορφή του Πατροκοσμά που δεσπόζει υπερήφανα στην Κλεισούρα Μεσολογγίου στο προαύλιο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας μας Ελεούσης, όπως έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν.

Καταθέσαμε Στέφανο για τον ιδρυτή του εθνικού Κόμματος Έλληνες Ηλία Κασιδιάρη που είναι άδικα φυλακισμένος και καθημερινά δίνει την δική του μάχη για τις ιδέες του την πίστη και τα ιδανικά!!

Την ευλογία του Αγίου να έχουμε!!

Χρόνια πολλά στο Μέγα Δέντρο Θέρμου,  την γενέτειρα του Πατροκοσμά μας!!!

Μαντώ Καραγιάννη


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης