O George Soros, το ουράνιο και ο ρόλος της εταιρείας του στην πλούσια Μακεδονία μας

  17/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Του Δήμου Κυριλίδη

Μετά από πολλές και διάφορες έρευνες σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα δείχνει να διαθέτει ποσότητες ουρανίου. Αν και από όσο γνωρίζαμε τα βεβαιωμένα αποθέματα ουράνιου είναι σχεδόν 10.000 τόνοι, το τελευταίο διάστημα μετά από έρευνες σε διεθνή επίπεδο ίσως αυτές οι τιμές να διπλασιάζονται μετά από το συνέδριο της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας "uranium 2009". Η Ελλάδα σίγουρα διαθέτει 7000 τόνους ουρανίου και υπάρχουν ακόμη άλλα τόσα πιθανά αποθέματα. Σίγουρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν πολλά αποθέματα που απλώς δεν έχει τύχει ακόμη να εντοπιστούν.

Στο δελτίο της ελληνικής γεωλογικής εταιρίας του ‘98 τα περισσότερα αποθέματα τα συναντάμε στην βόρεια Ελλάδα, στις Σέρρες, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, ενώ επίσης επεκτείνονται και ως την Αλεξανδρούπολη. Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλά διάσπαρτα σημεία ουρανίου στην Ελλάδα. Επειδή βέβαια πολλά αποθέματα εμφανίζονται σε ιζήματα και όξινα γρανιτικά πετρώματα και το προϊόν που συνήθως ζητείται είναι το οξείδιο του ουρανίου δηλαδή τα σημεία που έχουμε σημειώσει στον χάρτη, είναι αυτό που χρησιμοποιείται στον πυρηνικό τομέα.

Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει από το 1950 όπου διακόπηκαν και ξανά άρχισαν την περίοδο της διακυβέρνησης Γεωργίου Παπαδόπουλου ο οποίος σε συνεργασία με διάφορους επιστήμονες προσπάθησε να εντοπίσει αλλά και να αξιοποιήσει τα αποθέματα ουρανίου.

Στα σημεία της Δράμας η εξόρυξη ουρανίου λόγω της εδαφικής ιδιοσυγκρασίας του χώματος ήταν αρκετά εύκολη διαδικασία που σήμαινε πως θα μπορούσαμε να είμαστε άκρως ανταγωνιστικοί στην αγορά ουρανίου. Έτσι έγιναν ακόμη περισσότερες μελέτες. Όμως το υπουργείο βιομηχανίας που ήταν υπεύθυνο τότε για την ενέργεια, ενώ έβγαλε σχέδιο εξόρυξης το οποίο μιλούσε για 10.000 χιλιάδες τόνους ουρανίου τελικά δεν διεκπεραιώθηκε. Το 1999 οι έρευνες σταμάτησαν ακόμη και όταν υπήρχαν προτάσεις για ανταλλαγή ενέργειας, για λόγους τους οποίους κάνεις δεν ξέρει. Μάλιστα εκείνη την εποχή το κόστος εξόρυξης ήταν αμελητέο. Μια εξήγηση που μπορεί ίσως να δοθεί είναι πως η τότε πτώση του Βερολίνου οδήγησε σε πολύ χαμηλές τιμές του ουρανίου σχεδόν στο 50 % και έφτασε σε μείωση ανά κιλό στο 70 % κάτι το οποίο ήταν αρκετά αποθαρρυντικό.

Από το 2010 όμως η τιμή ανά κιλό ουρανίου φτάνει στα 130 ευρώ κάτι αρκετά ελπιδοφόρο για να προβεί μια κυβέρνηση σε εξόρυξη, μελλοντικά όμως αυτό το ποσό μπορεί είτε να αυξηθεί είτε να μειωθεί, το μόνο σίγουρο είναι πως λόγω της κλιματικής αλλαγής και της συνεχούς προστασίας του περιβάλλοντος να αναγκαστούμε να πάμε σε άλλες μεθόδους για την πλήρωση των εκάστοτε απαιτήσεων που χρήζουν ενέργειας. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία του George Soros TVX GOLD που δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα στην Χαλκιδική και στην βόρεια Ελλάδα βλέπουμε να έχει στην κατοχή της μεγάλες εκτάσεις μεταλλευτικής δραστηριότητας με στόχο την αξιοποίηση των αποθεμάτων της περιοχής που σίγουρα μόνο για όφελος της Ελλάδος δεν είναι.

O παρακάτω χάρτης μας δείχνει τα επιβεβαιωμένα αποθέματα ουρανίου αλλά και τα πιθανά. Αν κάποιος κάνει τις πράξεις θα καταλάβει πως μιλάμε για πάνω από 7 δις τζίρου μόνο για τα επιβεβαιωμένα, αν όμως εστιάσουμε σε ό, τι αναφέραμε πιο πάνω τότε ίσως να μιλάμε για πάνω από 12 δις. Βέβαια ο ορυκτός πλούτος θέλει τις ανάλογες συγκυρίες για να αξιοποιηθεί. Η Ελλάδα δυστυχώς λόγω της υποχωρητικής πολιτικής που έχει, δείχνει μάλλον να χάνει το παιχνίδι του ορυκτού πλούτου γιατί ήδη, οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες στο μέλλον θα την οδηγήσουν στο να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο της λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης