ο Ήρωας Γρηγόρης Λιακατάς και η ιστορική Μάχη του Ντολμά

Έλληνες  26/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Του Νίκου Μακρή

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες μάχες που δόθηκε κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του '21 στην περιοχή μας ήταν η Μάχη του Ντολμά στο Αιτωλικό.Βρισκόμαστε στα τέλη Φλεβάρη του 1826 όπου ο τουρκοαιγυπτιακός κλοιός σφίγγει γύρω από το Μεσολόγγι. Η νησίδα Ντολμάς υπήρξε ένα από τα προπύργια μαζί με το Βασιλάδι και την Κλείσοβα. Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι η οχύρωση της νησίδας ήταν καθοριστικής σημασίας. Την υπεράσπιση του Ντολμά την ανέλαβε ο λεοντόκαρδος Γρηγόρης Λιακατάς μαζί με 300 άντρες. Ο Λιακατάς έχαιρε σεβασμού από τους συμπολεμιστές του λόγω της ανδρείας και των ικανοτήτων του. Επίσης λεγόταν ότι ήταν ο ωραιότερος οπλαρχηγός της Αιτωλοακαρνανίας.

Στις 26 του Φλεβάρη το Βασιλάδι πέφτει. Έτσι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να κινηθούν προς τον Ντολμά. Καταφθάνουν πάνοπλοι με 18 πυροβόλα να βάλλουν κατά της νησίδας. Ο Λιακατάς σαν νέος Λεωνίδας των Θερμοπυλών μαζί με τους 300 άντρες του πολέμουν με γενναιότητα.

Με τον πύρινο λόγο του προσπαθεί να εμψυχώσει τα παλικάρια του. Συγκεκριμένα λέει:

« “Εμείς οι λίγοι όπου βρεθήκαμε εδώ θα βαστάξουμε ετούτη τήν ντάπια καί αν ο Θεός βοηθήσει καί νικήσουμε η τιμή είναι δική μας. Βοήθεια δέν καρτεράμε από πουθενά”. «Κάλλιο τίμιος θάνατος εδώ» γιατί «όπου κι αν πάμε πόλεμον θα έχουμε».

Μέχρι τη δύση του ηλίου ο Λιακατάς και οι άντρες του απέκρουαν τις επιθέσεις. Αλλά μια οβίδα του εχθρού χτυπά τη μπαρουταποθήκη και οι περισσότεροι πέφτουν νεκροί. Όσοι επέζησαν προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά εις μάτην. Οι Οθωμανοί θα τους βρουν και θα τους κατακρεουργήσουν. Ανάμεσα τους και ο γενναίος αρχηγός της μάχης. Αναμενόμενο μετά την πτώση του Ντολμά να πέσει και το Αιτωλικό. Στις 1 Μαρτίου οι τούρκοι θα εισβάλουν και θα σφάξουν τους πάντες. Η αντίστροφη μέτρηση άρχιζε να μέτρα και για το Μεσολόγγι όπου 40 μέρες μετά από πράξεις αυτοθυσίας και ηρωισμού πέφτει στα χέρια του Ιμπραήμ.

Σήμερα, στον Ντολμά υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες, καθώς κι ένα εκκλησάκι. Ως Έλληνες εθνικιστές και δη Αιτωλοακαρνάνες δεν ξεχνάμε ποτέ τον σαρακατσάνο ήρωα Γρηγόρη Λιακατά και τους 300 άντρες που με το αίμα τους και τη θυσία τους δοξασαν την ιστορία του Τόπου μας.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης