Ο Λιγνάδης και το ποιόν αυτών που μας κατηγορούν

  23/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Του Νίκου Μακρή

Ένα ζήτημα που καλώς αναδείχθηκε το τελευταίο διάστημα μετά την καταγγελία της γνωστής αθλήτριας Σόφιας Μπεκατώρου, αφορά καταγγελίες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από άτομα που ανήκουν στον καλλιτεχνικό χώρο (αλλά και σε άλλους χώρους) και μάλιστα βρισκόταν σε θέλεις κλειδιά. Αυτά τα άτομα καταγγέλλονται πως είχαν ασκήσει σεξουαλική βία και έκαναν επίδειξη ισχύος σε νέους ηθοποιούς οι οποίοι θα έπρεπε να υποκύψουν στις ορέξεις αυτών των θλιβερών ατόμων ώστε να αποκτήσουν ένα ρόλο ή ένα αξίωμα. Πολλά τα άτομα που για πολλούς ήταν υπεράνω πάσης υποψίας μιας και για χρόνια ο ελληνικός λαός τους παρακολουθούσε στους τηλεοπτικούς του δέκτες. Ένας εξ' αυτών ο οποίος επί κυβέρνησης ΝΔ διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού θεάτρου με καθόλου αξιοκρατικά κριτήρια θα λέγαμε ήταν ο Δημήτρης Λιγνάδης. Σωρεία κατηγοριών προς το πρόσωπό του για άσκηση βίας, για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και για παιδεραστία.

Ας σταθούμε σε κάτι. Ο συγκεκριμένος και πολλοί άλλοι εκ των κατηγορουμένων πολλάκις είχαν αναφερθεί σε συνεντεύξεις τους ή μέσω των προσωπικών τους προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου εμφανιζόταν ως πολέμιοι του εθνικιστικού χώρου και ζητούσαν την καταδίκη των "ακραίων εγκληματιών". Όλως τυχαίως αυτά τα άτομα ανήκαν στην αριστερά. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο καλλιτεχνικός χώρος είναι αριστεροκρατούμενος.

Αυτοί λοιπόν που με βάση τα ιδεολογικά τους πιστεύω έλεγαν ότι μάχονται για κοινωνική δικαιοσύνη, για ελευθερία λόγου και απόψεων και για ισότητα, ήταν οι ίδιοι που στην επαγγελματική αλλά και προσωπική τους ζωή ασκούσαν εξουσία στους αδύναμους και κατώτερους τους (μιλάω για την επαγγελματική κλίμακα). Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ως άτομα με αντικειμενική σκέψη που βλέπουμε όλα τα κοινωνικά ζήτημα δίχως παρωπίδες, ότι η στάση μας απέναντι σε όλες αυτές τις ειδεχθείς πράξεις που έχουν έρθει τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο, σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμού, παιδεραστίας είναι ξεκάθαρη και αυτά τα φαινόμενα είναι κατακριτέα και καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχονται. Δεν κρίνουμε το έγκλημα με βάση τα πολιτικά, ιδεολογικά και θρησκευτικά πιστεύω. Επιπρόσθετα όμως, καλό είναι να δούμε και ποιοι είναι αυτοί που μισούν αυτά που εμείς πρεσβεύουμε. Ας είναι αυτή η απαρχή ώστε να εκλείψουν στο μέλλον τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις και να μην ξαναδούμε ούτε στον καλλιτεχνικό, ούτε στον αθλητικό αλλά και πουθενά στην κοινωνία μας κοπελίτσες και παιδιά να πέφτουν θύματα σωματικού και ψυχικού βιασμού από τέτοιου είδους τέρατα...


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης