Δασικοί χάρτες: Εφιάλτης για χιλιάδες αγρότες στη Μεσσηνία

  23/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Ιωάννη Γεωργουλόπουλου

Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιδοτήσεις 140.000 καλλιεργούμενων στρεμμάτων στη Μεσσηνία, καθώς χαρακτηρίζονται δασικά και στην αναθεωρημένη ανάρτηση των δασικών χαρτών. Συνολικά στην Ελλάδα κινδυνεύουν επιδοτήσεις 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, αφού η πολυδιαφημισμένη αναθεώρηση τελικώς αποδείχτηκε... φενάκη. Χιλιάδες αγρότες που είχαν πιστέψει τις κυβερνητικές υποσχέσεις κινδυνεύουν, όχι μόνο να χάσουν τις επιδοτήσεις, αλλά και να επιστρέψουν όσες είχαν λάβει για τις "δασικές εκτάσεις" τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τη νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών, πριν από λίγες ημέρες οι Μεσσήνιοι μπόρεσαν επιτέλους να δουν στον υπολογιστή τους το απόλυτο φιάσκο της υπόθεσης – αφού μεταξύ άλλων χρειάστηκαν 7 μέρες για να ανέβουν τα αρχεία. Έκπληκτοι λοιπόν οι παραγωγοί διαπίστωσαν ότι παραμένουν ΔΑ (δάσος που έγινε αγρός – εκχέρσωση) και ΑΔ (αγρός που δασώθηκε) χιλιάδες στρέμματα επιδοτούμενων εκτάσεων. Έτσι, διαψεύστηκαν όσα είχαν ακουστεί και γραφτεί περί "κουμπώματος" του ελαιοκομικού μητρώου πάνω στους δασικούς χάρτες, ώστε να λυθεί τουλάχιστον το πρόβλημα με τις δεκάδες χιλιάδες επιδοτούμενες εκτάσεις που καλλιεργούνται από γενιά σε γενιά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το κυριότερο ζήτημα που αναδείχθηκε για άλλη μια φορά είναι η ανικανότητα και μη αποτελεσματικότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί σε ένα τόσο σπουδαίο και μεγάλο έργο μεταρρύθμισης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπαίνει πάλι απλός κόσμος σε μια διαδικασία κουραστική, πολυέξοδη και χρονοβόρα. Χρήματα στο υποθηκοφυλακείο για τα χαρτιά, χρήματα στις περιφέρειες για τους χάρτες, λεφτά στους συμβολαιογράφους, στους πολιτικούς μηχανικούς, στους τοπογράφους και αν χρειαστεί και στους δικηγόρους. Και εντάξει, δεν λογαριάζουν τα λεφτά, που θα δώσει ο απλός κόσμος για να αθωωθεί σε τελικό στάδιο, όπως λένε. Την διαδικασία που βάζουν τον λαό φορτώνοντάς του ένα ακόμη πρόβλημα, από τα πολλά που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, δεν το σκέφτονται; Το τρέξιμο, την ασυνεννοησία στις δημόσιες υπηρεσίες, την αναμονή και το άγχος, είναι ζητήματα που δεν απασχολούν την κυβέρνηση. Ο κομματικός στρατός να είναι καλά. Μεταρρύθμιση σε κράτος διαλυμένο, υπόσχεση που τελικώς αλλάζει δέκα φορές, δεν είναι λύση, είναι εφιάλτης.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης