Κυβέρνηση του Μητσοτάκη – Η χαρά του Νομιναλισμού

  23/02/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Νομιναλισμός (Nominalismus) ή ονοματοκρατία στη φιλοσοφία, ονομάζεται το σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι λέξεις και τα ονόματα τα οποία αποδίδουμε στα πράγματα, δεν αφορούν την ουσία, την αλήθεια ή την αντικειμενική πραγματικότητα των φαινομένων, αλλά την ύπαρξη και τις ιδιότητές τους. Ο νομιναλισμός θεωρεί ότι η χρήση μιας γενικής έννοιας δεν συνεπάγεται την ύπαρξη συγκεκριμένου πράγματος (π.χ. υγεία, ανθρωπότητα ή οποιοδήποτε αντικείμενο), χωρίς όμως και να αρνείται τη χρήση τους. Έτσι η εφαρμογή γενικών λέξεων για συγκεκριμένα πράγματα χαρακτηρίζονται εύλογα ως αυθαίρετη. Ένας από τους βασικούς φιλοσόφους του νομιναλισμού είναι ο Άγγλος Γουλλιέλμος του Όκαμ (Ockham). Υποστήριζε ότι οι γενικές έννοιες (universals) δεν υπάρχουν έξω από το μυαλό. Το γνωστό «ξυράφι του Όκαμ» μπορεί να αποδοθεί με το «ό, τι μπορεί να συμβεί με λιγότερες αρχές συμβαίνει μάταια με περισσότερες».

Πώς όμως συνδέονται όλα αυτά με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη; Η απάντηση είναι οφθαλμοφανής και τα φαινόμενα της νομιναλιστικής της προσέγγισης όχι στην διακυβέρνηση της χώρας μας αλλά καλύτερα στην διαχείριση της εξουσίας, εφόσον μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την «Νέα Δημοκρατία» ως κόμμα εξουσίας, τα συναντάμε συνέχεια. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα πιο πρόσφατα.

Πρώτο και σημαντικότατο θέμα είναι η αντιμετώπιση της αποκαλούμενης «πανδημίας». Σίγουρα δεν επιθυμώ να μειώσω τη σοβαρότητα της ασθένειας του κορωνοϊού και σέβομαι απόλυτα και τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς που συνεχώς δίνουν μάχη με την ίωση αυτή. Για τη σωστή της όμως διαχείριση απαιτείται ένα λειτουργικό σύστημα διαχείρισης της κρίσης για το οποίο μόνο νομιναλιστικά μπορούμε να το θεωρήσουμε αφού υπάρχει περισσότερο σαν όρος και πολύ λιγότερο σαν ουσία και ενέργειες που φέρνουν αποτελέσματα. Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες των Μητσοτάκη, Κικίλια και Χαρδαλιά. Πρώτον τα περιοριστικά μέτρα στους πολίτες για τον έλεγχο της εξάπλωσης και δεύτερον ο εμβολιασμός ικανού ποσοστού των πολιτών ώστε να σταματήσει η διάδοσή του.

Για τα μέτρα περιορισμού των πολιτών ή καλύτερα περιορισμού της ελευθερίας και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών (όπως μετακίνησης και συνεύρεσης), βασικό κριτήριο είναι η διαθεσιμότητα ελευθέρων ΜΕΘ. Με αυτό το κριτήριο διατηρούνται ή αυξάνονται τα αυστηρότατα μέτρα που έχουν επιβληθεί στους πολίτες, την στιγμή που οι διαθέσιμες ΜΕΘ ανέρχονται από 656 έως 748 και σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Κικίλια κατειλημμένες είναι οι 351 και οι κενές είναι 305, δηλαδή σχεδόν οι μισές ΜΕΘ είναι κενές. Επίσης ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ο μισός σχεδόν (255-313) από αυτόν του περασμένου Δεκεμβρίου (498-536) (iatronet 18/2), τo 86.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (καθημερινή 17/2). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πληρότητα ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχεται σε 88% και γίνονται διακομιδές ασθενών με CoViD-19, από γεμάτες κλινικές νοσοκομείων σε άλλα, όμως προβλήματα με τον αριθμό ΜΕΘ στην Αττική πάντοτε υπήρχαν.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι πασιφανές ότι έχει καθυστερήσει, ειδικότερα με την έλευση της κακοκαιρίας «Μήδεια», τις διακοπές της ΔΕΗ και τις επιπτώσεις στην διατήρηση των εμβολίων στους -70ο C. Η κυβέρνηση προνόησε και προτού «ζεσταθούν» τα προγραμματισμένα εμβόλια, εμβολίασε νυχθημερόν τους τροφίμους και το προσωπικό των φυλακών Κορυδαλλού. Η προσέλευση ξεπέρασε το 89%, αλλά εκτιμώ ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού δεν σημειώθηκαν αποδράσεις.

Η «καμπάνια» για να το θέσω κοσμικά, του Μητσοτάκη για να μας «πείσει» ή καλύτερα αναγκάσει να εμβολιαστούμε είναι εμφανέστατη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πρόσφατα παραδείγματα είναι οι συμφωνίες με την Σερβία και το Ισραήλ για το λεγόμενο «πιστοποιητικό εμβολιασμού». Η προσπάθειά του στην ΕΕ φαίνεται ότι δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα οπότε έχει στραφεί σε διμερείς συμφωνίες. Στην ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε την Απόφαση 2361/2021, στην οποία αναφέρεται ότι «(τα κράτη δηλαδή οι κυβερνήσεις) να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν θα υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα για να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί» (7.3.1) και ότι «(τα κράτη) να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις για το ότι δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή διότι δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί» (7.3.2). Μετά από τα παραπάνω εκτιμώ ότι είναι πλέον αντιληπτή η Νομιναλιστική προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα της Υγείας.

Όσον αφορά στην διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια», είναι γεγονός ότι θα μπορούσαν οι αρμόδιοι να τα καταφέρουν καλύτερα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθάρισαν υποδειγματικά την περιοχή του Da Capo και το Κολωνάκι, ενώ έξω από την Βουλή οι υπάλληλοι καθάριζαν το χιόνι με ξύλινες σκούπες. Όμως στην Εθνική Οδό δεν απέδωσαν οι προσπάθειες με αποτέλεσμα να κλείσει η ΕΟ για μία ημέρα, παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης ημέρας ότι δεν θα έκλεινε. Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας Γεραπετρίτη, η «Μήδεια» ήταν ένα «σπάνιο καιρικό φαινόμενο» που οφείλεται και στην «κλιματική αλλαγή». «Υπήρξε σωτήρια η παρέμβαση αυτή… το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης. Ναι, θα την ξανακλείναμε». Βέβαια από το κλείσιμο της ΕΟ ευεργετήθηκε ο «παραχωρησιούχος» ο οποίος εκμεταλλεύεται τα διόδια και στην περίπτωση που δεν έκλεινε η κυβέρνηση την ΕΟ, θα έπρεπε αυτός είτε να αναλάβει τον καθαρισμό της με μέσα και μηχανήματα ως όφειλε, είτε να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα και αποζημιώσεις. Το λυπηρό βέβαια είναι ότι από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος έχασαν την ζωή τους τρείς άνθρωποι, ένας στον Άγιο Στέφανο, ένας στην Κρήτη και ένας στην Εύβοια και επίσης δεν άντεξε το κρύο ένας άστεγος στην Θεσσαλονίκη. Όλα τα παραπάνω σίγουρα είναι μια νομιναλιστική προσέγγιση για την λειτουργία του Κρατικού Μηχανισμού, που την πληρώνουν συνήθως τα λιγότερο ισχυρά άτομα της πολιτείας μας. Το ξυράφι του Όκαμ εφαρμόζεται πλήρως στον κρατικό μηχανισμό, όλα δουλεύουν με τις απαραίτητες αρχές και δεν υπάρχει ουδεμία σπατάλη. Τα κρατικά γρανάζια ευτυχώς λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυστυχώς αυτό το ζούμε κάθε ώρα και στιγμή στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Και ενώ συμβαίνουν τα ανωτέρω, ο γείτονάς μας Ερντογάν βγάζει το ερευνητικό «Τσεσμέ» καταμεσής του Αιγαίου, σε πλήρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εδώ ο νομιναλισμός αφορά στην «ισχυρή» μας εξωτερική πολιτική, στην «στήριξη» των εταίρων και συμμάχων μας και στην δηλωθείσα προ έτους σχεδόν προσέγγιση του Μητσοτάκη ότι «θα κάνει ό, τι χρειάζεται, για να μην κάνει αυτό που χρειάζεται».

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, οι «Έλληνες για την Πατρίδα» λένε τα πράγματα με το όνομά τους, δίνουν περιεχόμενο στις έννοιες. Στο πλήρες πρόγραμμα του κόμματος υπάρχει ο σχεδιασμός για όλες της πτυχές ενός λειτουργικού και ισχυρού κράτους, είναι ένα πρόγραμμα που θα αναγεννήσει πραγματικά την πατρίδα μας σε όλες τις πτυχές. Η βασική μας διαφορά όμως από όλους τους άλλους, από όλα τα προγράμματα, είναι η αποφασιστικότητά μας να το εφαρμόσουμε και να το τηρήσουμε ώστε αυτός ο τόπος να μην περιμένει τις κακοκαιρίες για να δει άσπρες ημέρες. Η αναβάθμιση της Υγείας και ο σεβασμός στα δικαιώματα του πολίτη είναι μέσα στις βασικές μας προτεραιότητες, όχι μόνο προεκλογικά αλλά συνεχώς. Καλή δύναμη σε όλους/ες και καλή συνέχεια.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης