Του Δήμου Κυριλίδη
Ανάπτυξη, άνευ της αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου, δεν μπορεί να υπάρξει στο άμεσο μέλλον.
Χωρίς διαμορφωμένες υποδομές, όσον αφορά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δεν υφίσταται ανάπτυξη. Είμαστε μια χώρα όπου λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης μπορούμε να διαπραγματευτούμε για τους αγωγούς αερίου αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής.
Οι υδρογονάνθρακες από την εποχή του Ιωάννη Μεταξά, που ήταν ο πρώτος που έθεσε σε εφαρμογή τα γεωτρύπανα, μέχρι και τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος το 1972-73 ήταν αυτός που έκανε διερευνητικές δραστηριότητες στον Πρίνο προς όφελος της χώρας μας, κανένας άλλος δεν έδειξε ενδιαφέρον για την εξόρυξη του ορυκτού μας πλούτου, με σκοπό το ίδιον μας όφελος προς μέγιστη απόδοση.
Πολλά σημεία της χώρας μας παραχωρήθηκαν με διάφορες συμβάσεις στο Ιόνιο και στην δυτική Κρήτη αλλά και στον Πρίνο. Το διάστημα 2000-2011 δεν υπήρξε καμία δημόσια εταιρία πετρελαίων και υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, γεγονός που την έθεσε εκτός συναγωνισμού όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα. Κανείς έως σήμερα δεν έχει προβεί στην εξήγηση των λόγων που κάτι τέτοιο έλαβε χώρα.
Στην λεκάνη του Ηροδότου ΝΑ της Κρήτης υπάρχουν επιβεβαιωμένα κοιτάσματα, όπως και νοτίως του Καστελόριζου και της Ρόδου, όπου εκεί μάλιστα υπάρχουν οι υδρίτες μεθανίου. Μεγάλο θέμα τίθεται πλέον για την υψηλή επένδυση που απαιτείται να γίνει στο σημείο Έψιλον στον Πρίνο, όπου εκεί ανευρίσκονται μεγάλα αποθέματα. Εξαιτίας της σύστασης της γεωτεκτονικής πλάκας εκείνου του σημείου, τα αποθέματα αυξάνονται και αποθηκεύονται, επένδυση ναι μεν πολύ υψηλή, κερδοφόρα δε μελλοντικά. Κάθε εθνική κυβέρνηση θα όφειλε να έχει προβεί σε ενέργειες εκμετάλλευσης του ορυκτού της πλούτου.
Οι «Έλληνες για την πατρίδα» δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο, επιστρατεύοντας την παιδεία και παράλληλα διατηρώντας συνεργασία με διάφορους επιστήμονες, πανεπιστήμια και εταιρίες ώστε να δημιουργήσουμε τα θεμέλια για τη μονομερή διαχείριση του ορυκτού πλούτου και όχι αντιθέτως με ανάθεση σε ξένες εταιρείες, που "ρουφάνε" τον δικό μας πλούτο ενώ εμείς μετέχουμε στο ελάχιστο.
Στόχος μας παραμένει, μέσω των έμπειρων επιστημόνων, η ικανότητα εκπόνησης οικονομοτεχνικών μελετών και διεκπεραίωσης εξόρυξης και ταυτόχρονα η αξιοποίηση σύγχρονων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων διότι αγαπάμε την χώρα μας και προσβλέπουμε στη βιωσιμότητα της. Ειδικότερα και όσον αφορά τον ορυκτό μας πλούτο αλλά και για τον σεβασμό που έχουμε προς το περιβάλλον.
Όραμά μας να γίνουμε μια ανταγωνιστική χώρα, χωρίς να είμαστε ετεροκαθοριζόμενοι, αναπτύσσοντας έτσι ένα διεθνές κύρος. Αξιοποιώντας τον ορυκτό μας πλούτο οδηγούμε κατ’ επέκταση τη χώρα στην ανάκαμψη της , ώστε να επανέλθουμε δυναμικά, έπειτα από μια περίοδο υποτονικής ενεργειακής πολιτικής και να καταφέρουμε να γίνουμε επίκεντρο επενδύσεων μεταγενέστερα.