Πανηγυρίζει ο Άδωνις στο Twitter - Αδειάζουν οι τσέπες των πολιτών από την ακρίβεια

Έλληνες  15/01/2023  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο λαλίστατος Υπουργός υπ-ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε ένα από τα συνηθισμένα του διθυραμβικά tweets στα οποία επαινεί τον... εαυτό του, πανηγύριζε επειδή -λέει- ο economist έβαλε την Ελλάδα πρώτη οικονομία στον κόσμο. Πρώτη σε τι; Σε ρυθμό ανάπτυξης; Σε μείωση χρέους; Σε επενδύσεις; Σε αύξηση των καταθέσεων; Σε μείωση της ανεργίας; Που; Πρωτιά με αοριστίες ΔΕΝ γίνεται.

Έβαλε μάλιστα και την παρακάτω εικόνα για να πιστοποιήσει τα λεγόμενά του:

Όπως θα παρατηρήσει ο κάθε πολίτης, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται κραταιές οικονομίες και κράτη πρότυπα εις ότι αφορά την δημοσιονομική τους πολιτική όπως η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία ακόμα και η Ουγγαρία!

Επειδή δεν είμαστε όλοι οικονομολόγοι και τεχνοκράτες, ανατρέξαμε στα επίσημα στοιχεία όπως τα παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την ομάδα του Yahoo Finance. Σύμφωνα λοιπόν με τους οικονομικούς οίκους, οι χώρες με ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι χώρες των οποίων το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο. Σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, παράγονται περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες και έτσι η χώρα στο σύνολό της γίνεται πιο πλούσια.

Το ΔΝΤ εξηγεί το πραγματικό ΑΕΠ, "Ένα πράγμα που οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν για μια οικονομία είναι εάν η συνολική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών της αυξάνεται ή συρρικνώνεται. Επειδή όμως το ΑΕΠ συλλέγεται σε τρέχουσες ή ονομαστικές τιμές, δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει δύο περιόδους χωρίς να κάνει προσαρμογές για τον πληθωρισμό. Για να προσδιοριστεί το «πραγματικό» ΑΕΠ, η ονομαστική του αξία πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ληφθούν υπόψη οι μεταβολές των τιμών για να μας επιτρέψει να δούμε αν η αξία της παραγωγής έχει αυξηθεί επειδή παράγονται περισσότερα ή απλώς επειδή οι τιμές έχουν αυξηθεί. Το εργαλείο που ονομάζεται αποπληθωριστής τιμών χρησιμοποιείται για την προσαρμογή του ΑΕΠ από ονομαστικές σε σταθερές τιμές.

Το ΑΕΠ είναι σημαντικό γιατί δίνει πληροφορίες για το μέγεθος της οικονομίας και την απόδοση μιας οικονομίας. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης της γενικής υγείας της οικονομίας. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η οικονομία πηγαίνει καλά. Όταν το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται έντονα, η απασχόληση είναι πιθανό να αυξάνεται καθώς οι εταιρείες προσλαμβάνουν περισσότερους εργάτες για τα εργοστάσιά τους και οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους».

Όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, το ΔΝΤ έγραψε τον Οκτώβριο ότι αναμένει η παγκόσμια ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ να επιβραδυνθεί από 6% το 2021 σε 3,2% το 2022 και 2,7% το 2023. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2021 ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο λόγω της πανδημίας.

Για όλες τις χώρες της λίστας με τις 15 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο το 2022, η καθεμία αυξάνεται ταχύτερα από 3,2% όσον αφορά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2022.

Αναπτυσσόμενες χώρες

Δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού φέτος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χρειάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές το 2022.

Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στις 11/10, η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου τριών μηνών ήταν 4,16%, αυξημένη κατά 412 μονάδες βάσης σε ένα έτος. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ είναι 4,33%, αυξημένη κατά 382 μονάδες βάσης σε ένα έτος. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ είναι 3,81%, αυξημένη κατά 226 μονάδες βάσης σε ένα έτος.

Αν και ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο για μια χρονική περίοδο. Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων, πολλά κεφάλαια έχουν ρέει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο έχει επιβραδυνθεί.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες κατάφεραν να επεκτείνουν τις πραγματικές τους οικονομίες παρά τους αντίθετους ανέμους, με αρκετές να επεκτείνονται γρήγορα χάρη στην ανάκαμψη του τουρισμού. Πολλές άλλες χώρες επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Ας δούμε λοιπόν τώρα την λίστα με τις 15 πιο αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, όπως τις παρουσιάζει το ΔΝΤ, από την οποία -φυσικά- απουσιάζει η Ελλάδα:

15. Παναμάς

14. Σαουδική Αραβία

13. Κολομβία

12. Μπαχάμες

11. Μαλβίδες

10. Κουβέιτ

9. Ιρλανδία

8. Γεωργία

7. Αγία Λουκία

6. Ιράκ

5. Άγιος Κιτς και Νεβί

4. Μπαρμπάντος

3. Σευχέλλες

2. Νησιά Φίτζι

1. Γκουιάνα

Θα πρέπει να τονιστεί ότι πέρα από τα χρηματοπιστωτικά μοντέλα, τους οικονομικούς όρους και τις τεχνοκρατικές στατιστικές και νούμερα, αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η λεγόμενη πραγματική οικονομία. Εκείνη που έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα τους, δηλαδή, η χαμηλή φορολόγηση, οι υψηλοί μισθοί, η δυνατότητα αποταμίευσης και κατανάλωσης. Σε απλά Ελληνικά «Έχω χρήματα και μπορώ να ξοδέψω». Όταν έχεις πάνω από 25% ανεργία στους νέους, ένα δημόσιο χρέος πάνω από 400 δις που αυξάνεται συνεχώς και ένα ασφαλιστικό σύστημα υπό κατάρρευση, πραγματική ανάπτυξη ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει.

Στο Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ πιστεύουμε ότι για να επέλθει πραγματική -και όχι πλασματική στηριζόμενη σε επιδόματα- ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει η χώρα στοχευμένα να εκμεταλλευτεί τον τεράστιο θησαυρό των Ελληνικών υδρογονανθράκων και του ορυκτού της πλούτου εν γένει και να κάνει μια γενναία στροφή στην πρωτογενή παραγωγή.

Πάρτε για παράδειγμα την τιμή του Ελαιόλαδου, που αγγίζει φέτος τα 5 ευρώ με αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχθεί τα ημερομίσθια στα 60-70 ευρώ και να μην βρίσκουν οι ελαιοπαραγωγοί εργάτες για να τις μαζέψουν! Μόνο έτσι θα μπορέσει να επέλθει πραγματική ανάπτυξη. Η ψευδαίσθηση ασφάλειας και η εμμονή στην παροχή υπηρεσιών όπως είναι για παράδειγμα ο τουρισμός, όχι μόνο είναι επισφαλής για την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας, αλλά δυνητικά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη και αυτό φάνηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας τα έτη 2020 και 2021, κατά τα οποία πάρα πολλές επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού έβαλαν οριστικά λουκέτο. Επίσης, με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης κάνουμε ένα τεράστιο βήμα στην αυτάρκεια και θωράκιση της οικονομίας μας από ξένους παράγοντες (βλέπε πόλεμο στην Ουκρανία κ.α)

Αυτό είναι το σχέδιο και το όραμα των ΕΛΛΗΝΩΝ! Μια ελεύθερη και ισχυρή Ελλάδα!

Διαβάστε εδώ το άρθρο για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες εδώ:

https://finance.yahoo.com/news/15-fastest-growing-economies-world-161239151.html

Γιώργος Μανούσος

Μηχανικός Πληροφορικής Τ.Ε

Τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης