Σε αναμονή εξελίξεων

Έλληνες  14/06/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Άρθρο του Μιχαήλ Παναγιωτόπουλου,

Αντιναυάρχου (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Από  τότε που ήμουν στα καράβια, ιδιαίτερα σαν κυβερνήτης στα περιπολικά που λόγω του σχετικά μικρού τους μεγέθους τα επηρέαζαν περισσότερο οι καιρικές συνθήκες, έμαθα να κοιτάω τα σημάδια του καιρού, να βλέπω στο μικρό λιμάνι την πρόγνωση μαζί με τους ψαράδες και να ετοιμάζω ανάλογα την πορεία μου τις επόμενες ημέρες, ώστε να φέρω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε επιτυχία την αποστολή μου. Αντίστοιχα την παρούσα περίοδο, έχουν αρχίσει να φαίνονται τα σημάδια των καιρών για τις αλλαγές που έρχονται στην περιοχή μας, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Εύφορης Ημισελήνου, όσο και στα Βαλκάνια. Την έναρξη των αλλαγών αυτών έχει σηματοδοτήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Κομβικό σημείο σχετικά με την επιστροφή των ΗΠΑ αναμένεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής που θα συμμετέχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν. Στην αναμενόμενη συνάντησή του με τον Ερντογάν την επομένη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, θα θέσει όλες τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, την παράνομη τουρκο-λιβυκή συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ, την καταπάτηση της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη. Δεν είναι γνωστή η θέση που θα κρατήσει ο Ερντογάν, του οποίου τα ποσοστά στην Τουρκία είναι πλέον πολύ χαμηλά, περί του 25%. Μπορεί να συνεχίσει την προσπάθειά του για εξάπλωση και ίδρυση χαλιφάτου με ζώνες επιρροής, αλλά αυτό φαίνεται πλέον απίθανο. Το πιθανότερο είναι να επαναπροσεγγίσει την Δύση και να δεχθεί το ρόλο  του αναχώματος έναντι στην πολύτροπη διείσδυση της Ρωσίας και της Κίνας. Κατά πάσα πιθανότητα όμως θα προσπαθήσει να έχει και τις δύο πόρτες ανοικτές, μεγιστοποιώντας τα οφέλη και ελαχιστοποιώντας τις ζημίες. Στην περίπτωση που θα δείξει το «δυτικό προσωπείο» της, η Τουρκία, είναι δυνατόν να ζητήσει ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, πιθανότατα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ένα άλλο σημείο ιδιαίτερης σημασίας για την πατρίδα μας, είναι από πλευράς των ΗΠΑ, η επέκταση του αμερικανικού Διατάγματος 13219 του 2001, σχετικά με κυρώσεις σε όποια πρόσωπα εντός των άλλων, «…είναι υπεύθυνοι για ή να εμπλέκονται σε, ή να έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα, σε παραβίαση ή σε πράξη που παρεμπόδισε ή απειλούσε την εφαρμογή οποιασδήποτε περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας ή συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης ή πλαισίου ή μηχανισμού λογοδοσίας που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Πρεσπών του 2018». Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα επιβάλλονται κυρώσεις από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και κατόπιν συνεργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών, σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται καθώς και των συμφερόντων σε ακίνητα που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Επίσης θα απαγορεύεται και η είσοδος των εμπλεκομένων ατόμων στη χώρα. Αυτό το διάταγμα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την χώρα μας αυτήν την περίοδο, διότι είναι πιθανόν να προσπαθήσει να το εκμεταλλευθεί ο κος Μητσοτάκης για να περάσει τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια. Βέβαια την Συμφωνία των Πρεσπών την έχουν καταπατήσει πρωτίστως τα ίδια τα Σκόπια και το αμερικανικό νομοσχέδιο δεν στοχεύει στην Ελλάδα, αλλά αυτό για την επιζήμια πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καμία σημασία.

Τρίτο σημαντικό σημείο, είναι το νέο αμυντικό νομοσχέδιο που καταθέσαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο στο αμερικανικό Κογκρέσο, τον «Νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», όπου εκφράζεται η στήριξη στο αμυντικό σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ (3+1). Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026, ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα. Αναφέρει μέσα ότι «Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της… θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό». Το τελευταίο βέβαια φέρνει αμέσως στο μυαλό όλων μας, την προσφορά των αμερικανικών «φρεγατών» MMMC ή HFF (Hellenic Future Frigate) ή  HF2. Η ουσία σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η δημιουργία μιας «αλυσίδας αποκλεισμού» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει όμως να έχουμε στο νου μας ότι αυτή η αλυσίδα μπορεί να σπάσει. Μπορεί να σπάσει είτε από πλευράς Ισραήλ όπου στην μετά Νετανιάχου εποχή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια επαναπροσέγγιση με τη Τουρκία, είτε να σπάσει από πλευράς ΗΠΑ, όπου στην προσπάθεια να επαναφέρουν την Τουρκία στην Δύση, να δεχθούν να της προσφέρουν επιζήμια για την χώρα μας ανταλλάγματα.

Για την Ελλάδα αυτή η περίοδος είναι η περίοδος που πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα, τόσο στρατιωτικά με σωστούς εξοπλισμούς όσο και πολιτικά με την πρέπουσα διπλωματία και τις ανάλογες συμφωνίες. Πρέπει να προετοιμαστούμε ώστε να μην οδηγηθούμε να παραχωρήσουμε κανένα τμήμα της κυριαρχίας μας, να μην υποστούμε καμία εθνική ήττα. Πρέπει να ακολουθήσουμε την καθαρή και εθνική πολιτική των «ΕΛΛΗΝΩΝ», η οποία διατυπώνεται τόσο στο πρόγραμμά μας, όσο και από κάθε εθνικά σκεπτόμενο απλό πολίτη ή διπλωμάτη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρέσβυς ε.τ. κος Περικλής Νεάρχου  (HUFFPOST 02/06/21) «…Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων, ανακήρυξη ΑΟΖ (πιθανότατα εννοεί με την Κύπρο) και καθορισμός συνορεύουσας ζώνης. Η παράταση της εκκρεμότητας παρέχει στην Άγκυρα τη δυνατότητα να επιδιώκει, με κάθε τρόπο, την παρουσία της σ′ όλο το Αιγαίο, ισχυριζόμενη ότι έχει δήθεν ”ίσα” δικαιώματα».

Οι «ΕΛΛΗΝΕΣ» θεωρούμε ότι την παρούσα περίοδο, την περίοδο των ανακατατάξεων, χρειάζεται να καθορίσουμε με σαφήνεια στους συμμάχους και στους εταίρους μας τις θέσεις μας αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας. Αυτές βέβαια τις κόκκινες γραμμές θα πρέπει να προετοιμαστούμε με κατάλληλες δυνάμεις αλλά και βούληση για να τις στηρίξουμε. Χωρίς περιθώριο για παρερμηνείες, χωρίς παρασκηνιακά παζαρέματα, χωρίς αναγκαστικά «δώρα και ανταλλάγματα». Δεν είναι δυνατόν ένα αμερικανικό νομοσχέδιο για σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια να φέρει την αναστάτωση σε μια σύμμαχο χώρα και να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή. Απλά χρειάζεται η θέληση και η δύναμη να υποστηρίξουμε αυτήν την θέση.

 Βέβαια όλες οι ενδείξεις της κυβέρνησης δείχνουν το αντίθετο. Η απόφαση για την αγορά των φρεγατών αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο, κάτι σαν «Βάστα Τούρκο να γεμίσω». Εδώ πρέπει να αναφέρω το παράδειγμα της πατριωτικά σκεπτόμενης Ινδονησίας, η οποία ανακοίνωσε την αγορά έξι, όχι τεσσάρων αλλά έξι, νέων φρεγατών Fremm-ΙΤ από την Ιταλία, τον εκσυγχρονισμό και πώληση δύο φρεγατών Maestrale του ιταλικού ναυτικού ως ενδιάμεση λύση καθώς και συναφή εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης, με κόστος συμβολαίου στα 4-5 δισ. ευρώ. Όσο για την μέχρι προ ολίγου παντελώς και τεχνηέντως απούσα αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Πέμπτη ήταν ενεργά παρούσα στην διαμαρτυρία και πορεία κατά του Εργασιακού Νομοσχεδίου, με τον κ. Τσίπρα να φέρει σημαία ΛΟΑΤΚΙ και να φωτογραφίζεται με αλλοδαπούς συναγωνιστές (δεν γνωρίζω αν εργάζονται ή είναι επιδοματίες), χωρίς βέβαια να έχει γνώση ή ενδιαφέρον ότι την ίδια σχεδόν ώρα ένα Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayractar σύμφωνα με την σελίδα flightradar24 φέρεται να διέσχισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να έφτασε ανενόχλητο μέχρι σχεδόν επάνω από την Καβάλα, γεγονός που όμως δεν επιβεβαιώνει το ΓΕΑ.

Έρχονται εξελίξεις και πιθανές ανακατατάξεις στην περιοχή μας και απαιτούν προπάντων καθαρή εθνική συνείδηση. Μέχρι την επόμενη Κυριακή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης