Η στατιστική μελέτη των αριθμών και η αλήθεια

Έλληνες  09/06/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε όσοι έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με την επιστήμη των υπολογιστών είναι το λεγόμενο δυαδικό σύστημα. Σε αυτό, κάθε πληροφορία που βλέπουμε στην οθόνη, εκπροσωπείται από μια ακολουθία μηδενικών και άσσων. Τα λεγόμενα Bits. 8 bits = 1 byte. Tα Bytes, είναι η πιο γνωστή μονάδα μέτρησης αποθηκευτικών χώρων (σκληρών δίσκων, ssd, usb flash κτλ.) για την οποία λίγο-πολύ έχουμε γνώση όλοι μας.

Στους υπολογιστές η αναπαράσταση των αριθμών γίνεται με τη χρήση του δυαδικού συστήματος αρίθμησης ή βάση2 (base2).  Σύμφωνα με το σύστημα αυτό οι αριθμοί αναπαρίστανται με τα δυαδικά ψηφία 0 και 1. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι οι πρωταρχικές λογικές μονάδες των ψηφιακών υπολογιστών ήταν τα on/off ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Δηλαδή, στην φάση 1 περνάει ρεύμα από το κύκλωμα, στην φάση 0 δεν περνάει. 

Συνεπώς, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα αναγνωρίζουν ΜΟΝΟ δυο καταστάσεις και για αυτό τον λόγο είναι και τόσο απλά στην υλοποίηση τους. Δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και στην πολιτική, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας αψηφά την λογική (δηλαδή το ναι ή το όχι) και παραποιεί την αλήθεια (για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα).

Την περασμένη εβδομάδα, είχαμε δυο συστημικές δημοσκοπήσεις που -τελικά- έδειξαν το Κόμμα μας σε ξεχωριστή καρτέλα. Η πρώτη, στο MEGA μας απεικόνισε στο 1.4% και η δεύτερη στο SKAI στο 1%. Παράλληλα, έτρεξαν άλλες δυο διαδικτυακές δημοσκοπήσεις σε zougla.gr και στο κανάλι του γνωστού youtuber Terry Xatzieremia στις οποίες η μεν πρώτη μας έδωσε στο 3.7%, η δε δεύτερη στο 39%.

Ποια είναι η αλήθεια; Για τους λάτρεις της στατιστικής, οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα. Ωστόσο, επειδή κάθε μέθοδος έχει τις ιδιαιτερότητες της (σταθμισμένο δείγμα, γεωγραφική κατανομή, ηλικιακή ομάδα, ερωτηματολόγιο κτλ) θα ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο να σταθούμε στην μία ή στην άλλη πλευρά.

Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι μπορούμε να εξάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Θυμίζω, ότι στο πρώτο τρίμηνο ίδρυσης των ΕΛΛΗΝΩΝ υπήρξαν συστημικές δημοσκοπήσεις που μας έδιναν 2.2% και διαδικτυακές στο 5.4%.

Μπορεί να πιστέψει κάποιος τώρα, ότι μετά από έναν χρόνο κινηματικής δράσης, με πλήθος άξιων στελεχών να έχουν πλέον έντονη κοινωνική δραστηριότητα, με τον Ηλία Κασιδιάρη παράνομα στην φυλακή και την κυβέρνηση-οπερέτα της ΝΔ να φυλλοροεί ότι η δυναμική μας έχει μειωθεί; Ασφαλώς όχι! Πάμε πάρα πολύ καλά!

Τρανή απόδειξη οι αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις (η παραποίηση της αλήθειας που αναφέραμε παραπάνω) τις οποίες απεργάζονται για να σταματήσουν την άνοδο μας. Χωρίς επιτυχία φυσικά, αφού το Εθνικό Κόμμα των ΕΛΛΗΝΩΝ το έχει ήδη αγκαλιάσει μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας και θα είναι παρόν στις επερχόμενες εκλογές όποτε αυτές και αν πραγματοποιηθούν.

Άλλωστε για εμάς, σημασία δεν έχουν οι αριθμοί, αλλά το δίκαιο και η αλήθεια, και αυτή την στιγμή στην Βουλή, απουσιάζουν και τα δύο.

 Κάνοντας λοιπόν έναν παραλληλισμό με το δυαδικό σύστημα που αναφέραμε παραπάνω και τις δυο καταστάσεις, αυθόρμητα ένα ερώτημα έρχεται στο μυαλό: Στις επερχόμενες εκλογές θα στηρίξεις τους ΕΛΛΗΝΕΣ ή αυτούς που είναι αντίθετοι σε όσα εκφράζουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ;

Γιώργος Μανούσος


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης