Υπόθεση Μπελέρη: Θλιβερές «μπίζνες» με την «σωστή πλευρά της Ιστορίας»…

Έλληνες  10/03/2024  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«ΕΕ και ΗΠΑ, αυτή είναι η δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς;». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, ο Φρέντι Μπελέρης, σε μια δήλωσή του, κατέδειξε τρόπον τινά τους υπεύθυνους κηδεμόνες και χρηματοδότες του θεσμού δικαίου της χώρας που τον καταδίκασε. Την προηγούμενη ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου είχε προηγηθεί ανοικτή επιστολή προς τους πρέσβεις των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ. Το δικαστήριο, που άκουσε την απολογία του (ένα κείμενο το οποίο συμπύκνωνε όλες τις λεπτομέρειες της σκευωρίας, περιλαμβάνοντας και τεκμήρια για παραπτώματα κατά δικαστού της έδρας), τον καταδίκασε σε 2 χρόνια φυλάκισης, ενώ τον συγκατηγορούμενό του Παντελή Κοκαβέση σε 1,5 χρόνο με αναστολή και περιοριστικούς όρους.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και ήδη είχε επικυρωθεί τόσο από τις έντονες παρεμβάσεις του αλβανού πρωθυπουργού όσο και από την κυριολεκτικά τυφλή «δικαιοσύνη», η οποία επέμενε να μην βλέπει τις ψευδείς κατηγορίες που στήθηκαν προκειμένου να συνεχίζεται το όριο παραβιάσεων στην Χιμάρα. Όμως, η απόφαση αυτή δεν θα μπορούσε να σταθεί πουθενά, αν δεν υπήρχαν οι διεθνείς παρεμβάσεις που διευκόλυναν τον Έντι Ράμα στην χειραγώγηση της υπόθεσης. Μόνο από τις τελευταίες επισημαίνονται:

α) Η Γερμανία έχει αναφερθεί επίσημα στο «διμερές ζήτημα» της δίωξης, ενώ η ΕΕ σε κείμενο της ανέφερε ότι απλά «παρακολουθεί το ζήτημα».

β) Οι ΗΠΑ, διαμέσου του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν, τόνισαν τον ευαγή ρόλο του δικαστικού θεσμού που διώκει τους δυο Έλληνες Χιμαριώτες.

γ) Ο ευρωπαίος επίτροπος Βαρχέλι, στην πρόσφατη Σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων - Ουκρανίας, υπονόησε ότι η Ελλάδα είναι ο κακός γείτονας που εμποδίζει την Αλβανία να ενταχθεί στην ΕΕ.

Το παράδοξο της τελευταίας κατηγορίας είναι ότι η Ελλάδα, αφού συναίνεσε σε όλες τις μέχρι τώρα διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας, στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια απέκλεισε την Αλβανία, χωρίς όμως εδώ και 10 μήνες να έχει προβάλλει βέτο στις χρηματοδοτήσεις της, ή να έχει κάνει κάποια κίνηση αποκλεισμού της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και στην συμφωνία Σένγκεν. Επίσης, δεν προέβαλλε καμιά ένσταση σε άλλους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν οι δυο χώρες. Προσεχώς, προβλέπονται 6+6 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αντίστοιχα για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι φήμες, που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, μιλούν για μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με την πλήρη ανικανότητα της (και) στο ζήτημα αυτό, με το να πείσει τον Μπελέρη να κατέβει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, παραδεχόμενη έτσι το αδιέξοδό της. Το «ελληνικό» υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την σύγχυση για τον ρόλο προστασίας των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ανέφερε για «ποινή δυσανάλογη του αδικήματος»! Η διάψευση από την κυβερνητική πολιτική έχει ξεκινήσει να γίνεται αισθητή ακόμη και σε όσους ήταν μέχρι πρότινος ακόλουθοί της. «Μα που είναι η Μητέρα Ελλάδα;», αναρωτιούνται. Σε θλιβερές «μπίζνες» με την «σωστή πλευρά της Ιστορίας», θα τους απαντούσαμε…

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης