Ύψωμα 731- Οι ΕΛΛΗΝΕΣ για την Πατρίδα τιμούν τις νέες Θερμοπύλες

Έλληνες  11/03/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΥΨΩΜΑ 731

Οι νέες Θερμοπύλες

"Ουδείς θα κινηθεί προς τα οπίσω.

Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των "

Αυτή την διαταγή δίνει στους άνδρες του, νεαρούς Στρατιώτες από τα Τρίκαλα και από την Καρδίτσα, ο ηρωϊκός ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς στις 9 Μαρτίου του 1941 ,στο ύψωμα 731, του όρους Τρεμπεσίνα .της Βορείου .Ηπείρου όταν, παρουσία του ίδιου του Μπενίτο Μουσολίνι , άρχιζε η εαρινή επίθεση των πάνοπλων Ιταλικών Μεραρχιών που θα κατέληγε στην συντριβή και ολοκληρωτική καταστροφή τους στις 24 Μαρτίου του 1941.

Η Μάχη στο Ύψωμα 731 θεωρήθηκε η πιο κρίσιμη μάχη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, τόπος θυσίας και ανιδιοτελούς αγάπης για την Πατρίδα, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως οι νέες Θερμοπύλες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Ιταλοί τον Μάρτιο του 1941 επιθυμώντας να ανατρέψουν την καθόλου ευνοϊκή για αυτούς εξέλιξη στα μέτωπα της Βορείου Ηπείρου, όπου ο ηρωϊκός Ελληνικός Στρατός με ελάχιστα μέσα διεξήγαγε διαδοχικές νίκες και τα Ελληνικά στρατεύματα να προελαύνουν ακάθεκτα ενάντια στον εχθρό, ξεκίνησαν την επιχείρηση Primavera ( Άνοιξη ) παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι ο οποίος έφθασε , ως άλλος Ξέρξης , στο μέτωπο των επιχειρήσεων στην Κλεισούρα, πρωτοφανές γεγονός για ηγέτη χώρας.

Ο Μουσολίνι δεν έφερνε μόνο τις περίφημες σιδερόφρακτες Μεραρχίες του τύπου Julia- το όνομα μιάς εκ των ιδρυτικών φυλών της Αρχαίας Ρώμης, γόνος της οποίας υπήρξε ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας- αλλά είχε επιστρατεύσει τα μέλη του Φασιστικού κόμματος και τον ανθό -τα τέκνα-της ιταλικής αριστοκρατίας.

Ο Μουσολίνι ήθελε να καταλάβει με κάθε κόστος την Ελλάδα πριν ο Χίτλερ τον προλάβει και η θέση της Ιταλίας θα υποβαθμίζονταν δραματικά στην εύθραυστη συμμαχία τους.

Το Ύψωμα 731 που βρίσκεται στα στενά της Κλεισούρας, ήταν ένα στρατηγικό πέρασμα στα βουνά της Βορείου Ηπείρου για το ιταλικό σχέδιο που προέβλεπε επίθεση μεταξύ των ποταμών Άψου και Αώου, διάνοιξη της κοιλάδας του ποταμού Ντεσνίτσα με απώτερο στόχο τα Ιωάννινα και την κατάκτηση της υπόλοιπης Ελλάδος.

Οι Ιταλοί συγκέντρωσαν τεράστιες δυνάμεις-πέντε μεραρχίες, μία λεγεώνα μελανοχιτώνων και τρεις μεραρχίες σε εφεδρεία στο Τεπελένι, υποστηριζόμενες από ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις και 400 πυροβόλα.

Το Β' Σώμα Στρατού, από Ελληνικής πλευράς, είχε διατάξει να αντιμετωπίσουν την ιταλική επίθεση πέντε Μεραρχίες ενώ την υπεράσπιση του στρατηγικής σημασίας Υψώματος 731 ανέλαβε το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος Τρικάλων με διοικητή τον ταγματάρχη Δημήτριο Κασλά.

Η πιο φονική καταμέτρηση αρχίζει με την ιταλική δύναμη πυρός να είναι διπλάσια της Ελληνικής, ενώ τις πρώτες δυόμιση ώρες της επίθεσης καταμετρήθηκαν 100.000 βλήματα.

"Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρις εσχάτων" είναι οι διαταγές Κασλά τις οποίες συντάσσει ενώ η μάχη μαίνεται.

Πράγματι το Θεσσαλικό 5ο Σύνταγμα, οι νέοι Στρατιώτες από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, φυλάττουν Θερμοπύλες για τρεις ημέρες και πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος, 546 μόνο οι νεκροί. Αλλά το Ύψωμα αντέχει. Ακόμη και όταν πεθαίνουν υπέρ Πατρίδος στην Μάχη οι γενναίοι Θεσσαλοί, το 19ο Σύνταγμα Σερρών υπό την διοίκηση του Λοχαγού Κουτρίδη συνεχίζει να γράφει ημέρες δόξας πάνω στο αιματοβαμμένο Ύψωμα 731 έως τις 24 Μαρτίου του 1941.

Ο λόχος Κουτρίδη, επιδεικνύοντας τον στρατιωτικό νου των Ελλήνων, αντιλαμβάνεται την πρόθεση των Ιταλών να παρακάμψουν την βασική γραμμή άμυνας και τους περιμένει σε παρακείμενη χαράδρα, την " χαράδρα του θανάτου" όπως ονομάστηκε , όπου τα πυροβόλα των εξαντλημένων Ελλήνων Στρατιωτών θερίζουν την ιταλική αλαζονεία.

Ταπεινωμένος και οργισμένος ο Μουσολίνι επιστρέφει στην Ρώμη έχοντας χάσει όχι μόνο την ευκαιρία να κάνει παρέλαση στην πόλη της Παλλάδος, αλλά μετρώντας 11.800 νεκρούς και τραυματίες στην φονικότερη μάχη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, στη Μάχη του Υψώματος 731, στην Τρεμπεσίνα όπου οι Έλληνες Στρατιώτες πιστοί στο κάλεσμα της Φυλής έπεσαν " τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι".

Δικαίως η θυσία των 5.000 Ελλήνων νεκρών και τραυματιών του Υψώματος 731 αποτυπώνεται στην Επιτύμβια Στήλη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα αλλά και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας , στο Μνημείο των Ελλήνων Στρατιωτών του ΙΙ/5 Συντάγματος που έπεσαν ηρωϊκά υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Οι " ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ " με τους Συναγωνιστές Γεώργιο Παρδάλη, Κωνσταντίνο Μάργαρη, Γεώργιο Γεωργούλα, Σωτήριο Μπιλιάλη και Μαρία Μπίλλη, Περιφερειακή Σύμβουλο Θεσσαλίας, απέτισαν φόρο τιμής καταθέτοντας Στεφάνι εκ μέρους του Επικεφαλής μας Ηλία Κασιδιάρη στα Τρίκαλα, στο Μνημείο των Ελλήνων Στρατιωτών του 5ου Συντάγματος οι οποίοι με την θυσία τους φύλαξαν Θερμοπύλες στο Ύψωμα 731 τον Μάρτιο του 1941.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης