Η Μαύρη Θύελλα κρατάει ζωντανή την εθνική μνήμη

Έλληνες  24/03/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Ιωάννης Γεωργουλόπουλος

Ό, τι δεν κατάφερε να κάνει το ελλαδικό κράτος, δηλαδή να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη 200 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του Γένους, το κάνει η πρωτοβουλία ορισμένων ανθρώπων. Έτσι και στην Καλαμάτα. Με επετειακές φανέλες για τα 200 χρόνια από την έναρξης της Επανάστασης που συμπληρώνονται φέτος, θα αγωνιστεί η Καλαμάτα στο πρωτάθλημα της Football League.

Η ανακοίνωση:

«Αυτές είναι οι νέες επετειακές εμφανίσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης που στην Καλαμάτα γιορτάζεται στις 23 Μαρτίου και θα φορέσει η Μαύρη Θύελλα στο πρωτάθλημα της Football League. Οι εμφανίσεις θα είναι διαθέσιμες τις επόμενες ημέρες για τους φιλάθλους. Η παρουσίαση των συλλεκτικών εμφανίσεων θα γίνει σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από την ΠΑΕ, όπου θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19».

Οι Μανιάτες φθάνουν έξω από την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου και καταλαμβάνουν τους γύρω λόφους. Τότε μόνο ο αγάς της πόλης κατανοεί τι συμβαίνει. Είναι αργά για να διαφύγει στην Τριπολιτσά, καθώς η Καλαμάτα είναι ολόγυρα αποκλεισμένη και αποφασίζει να αντιτάξει άμυνα με τους Τούρκους της πόλης. Όταν το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες εισέρχονται στην Καλαμάτα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί, τονίζοντάς του το μάταιο της προσπάθειάς του. Πράγματι, ο αγάς παραδίδει στους επαναστάτες με πρωτόκολλο την πόλη και τον τουρκικό οπλισμό. Το μεσημέρι, μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι ιερείς ευλογούν τις σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές. Η Καλαμάτα είναι πλέον ελεύθερη!


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης