Εκτεθειμένη η Πολιτεία: Αυξάνονται οι απαγωγές ανηλίκων

Έλληνες  24/03/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στις μέρες μας η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κυρίως όσον αφορά τις απαγωγές των ανήλικων παιδιών. Η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει πρακτικούς τρόπους πρόληψης, υπάρχει έλλειψη προτάσεων ώστε να τεθούν τεχνικά εμπόδια να μειωθούν οι ευκαιρίες για εγκλήματα ,να ενεργοποιηθεί η πολιτεία ώστε οι πολίτες και κυρίως τα ανήλικα να είναι υπό προστασία και επίβλεψη.

Το πολιτικό σύστημα είναι αδιάφορο για τις κοινωνικές συνέπειες κυρίως σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Δεν διαθέτουν ασφαλείς χώρους ψυχαγωγίας, σχολικών δομών εξωτερικούς χώρους , αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ. Υποβαθμίζουν, αποδιοργανώνουν τις αστικές περιοχές με λαθρομετανάστες, με τους οποίους διαφέρουμε σε ήθη, έθιμα, πολιτισμό, θρησκεία, ιστορία, δημιουργώντας πολιτισμικό σοκ και αύξηση εγκληματικών φαινομένων. Οι σύγχρονες κοινωνίες και η αδιαφορία της κυβέρνησης δίνουν πολλαπλές ευκαιρίες ώστε να διαπράττονται εγκλήματα. Άμεση παρέμβαση με λήψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας, ανάπλαση χώρων ώστε να μην δείχνουν παραμελημένοι, φωταγωγημένους και καθαρούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αύξηση επιτήρησης ώστε να έχουν οι πολίτες εποπτεία επί εικοσιτετράωρης βάσης.

Κλασικές στερεότυπες συμβουλές μεταφέρουν στα ανήλικα οι γονείς και οι εκάστοτε φροντιστές τους.

Συμβουλεύοντας τα παιδιά να μην πλησιάζουν άγνωστους, να μην επικοινωνούν, να μην έχουν καμία μορφή αλληλεπίδρασης με τον άγνωστό, έχουν την αίσθηση ότι έχουν μεταφέρει έναν εξ ολοκλήρου κλοιό προστασίας στα παιδιά.

Βάσει στατιστικών δεδομένων έχει αποδειχτεί ότι ο κίνδυνος αρπαγής των ανηλίκων προέρχεται από οικεία πρόσωπα, πρόσωπα τα οποία έχουν πλήρη εικόνα για το πως κινείται το παιδί και οι οικογένειες τους, επομένως δεν είναι πάντα ο άγνωστος ο <<κακός >>. Άνθρωποι οι οποίοι αλληλεπιδρούν σε καθημερινή βάση με τα ανήλικα, φίλοι, γνωστοί ακόμη και μέλη της οικογένειας ώστε να τα προσεγγίσουν.

Φροντίζουν να περνούν αρκετές ώρες μαζί τους, κάνοντας δώρα στα παιδιά αποφεύγουν να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους , είναι πρόθυμοι-ες σε κάθε τους επιθυμία. Παρουσιάζονται ως ευεργέτες και σωτήρες των γονιών, καθώς ο χρόνος τους είναι περιορισμένος. Εισβάλλουν ώστε να είναι βοηθητικοί παράγοντες και να συμβάλλουν στις δραστηριότητες , στο διάβασμα, στην μεταφορά των παιδιών από το σχολείο και τα φροντιστήρια.

Είναι εξαιρετικά φιλικά άτομα δήθεν φιλότιμα και καλοπροαίρετα σε όλους τους τομείς έτσι κερδίζουν την εμπιστοσύνη των γονιών και των παιδιών, εξασφαλίζουν ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον μέχρι να γίνει επιτεύξιμος ο στόχος τους.

Οι παγίδες που διατρέχουν κίνδυνο τα παιδιά είτε είναι άγνωστος είτε είναι γνωστός όταν είναι κάποιος, με ανάρμοστη και αποκρουστική συμπεριφορά είναι αναμενόμενο ότι θα αποκρούσει τα ανήλικα και δεν θα τα προσεγγίσει θα παραμείνει πάντα ο <<κακός >>.

Οι απαγωγείς προέρχονται κυρίως από ξένες χώρες, παραμονεύουν να εκτελέσουν το σχέδιο δράσης τους, αφού έχουν τάξει υψηλά ποσά στους μεσολαβητές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τους καταθέτουν τελικά κάποια μικρά ποσά ή καταλήγουν να είναι και οι ίδιοι οι μεσολαβητές θύματα. Τους εξαφανίζουν σε άλλες χώρες μαζί με τα ανήλικα παιδιά όπου τους εκβιάζουν να μην μιλήσουν διότι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους θα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Καταλήγουν σε ενήλικη και ανήλικη πορνεία καθώς και εμπόριο ζωτικών οργάνων .

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ

Κατά πρώτο και κύριο λόγο προσέχουμε ιδιαίτερα κατά την βρεφική ηλικία έως τα 5 έτη να μην φεύγει από το οπτικό μας πεδίο, τα εκπαιδεύουμε ώστε όταν θέλουν να απομακρυνθούν να ζητούν πάντα την άδεια μας, να εξερευνούν εξονυχιστικά τον εκάστοτε χώρο όπου κινούνται σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά, παράξενη αμφίεση οχήματα χωρίς πινακίδες με επιβαίνοντες όπου είναι αρκετές ώρες μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Τα εκπαιδεύουμε ώστε να αποτρέπουν τους πάντες και τα πάντα να φωνάζουν βοήθεια να τρέχουν προς το μέρος μας καθώς και να μην χάνουν κι εκείνα ποτέ την οπτική επαφή μαζί μας .

Σε μετεφηβική και εφηβική ηλικία να βρίσκονται πάντα με παρέα (που έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από τους φροντιστές) να μην είναι ποτέ μόνα τους σε οποιοδήποτε πλαίσιο , ούτε σε εξωτερικούς χώρους δρόμο , πλατείες κτλ. Να έχουν διερευνήσει κατά την άφιξη τους αν το περιβάλλον είναι ασφαλές , σε καμία περίπτωση να μην έχουν ενδοβάλλει το αίσθημα της ντροπής και του φόβου, να έχουν πειθαρχεία και αυτοπεποίθηση σε κάθε περίπτωση αρνητικών συμβάντων να είναι σε θέση να καλέσουν βοήθεια.

Ακούστε τα παιδιά σας τι έχουν να σας πουν , αφιερώστε χρόνο μιλήστε τους να είστε ολόκληροι μέσα στην σχέση έτσι τους παρέχετε ασφάλεια, να είστε καλοί ακροατές και να μην λειτουργείτε ως κριτές. Την ζωή τους την χαρίσατε μην προσπαθείτε να την υποθηκεύετε. Να τους παρέχετε άνευ όρων αποδοχή αλλά και όρια όπου κρίνεται αναγκαίο , πλήρη ενημέρωση για τους κινδύνους του διαδικτύου εξίσου σημαντικό είναι να μπαίνετε μαζί σε ρόλους κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να αφομοιώσει καλύτερα αυτά που του έχετε πει μέσω πρακτικής και όχι θεωρίας.

Ειρήνη (Ρένια) Μπακογιάννη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ιδιωτικός ερευνητής .


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης