Κυβέρνηση ανίκανων - Έλληνες σε απόγνωση: 19οι στους μισθούς και 4οι στην ακριβότερη βενζίνη

Έλληνες  14/02/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές σχεδόν σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με τους καταναλωτές να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού οι ανατιμήσεις ξεπερνούν ακόμα και τον μηνιαίο μισθό τους.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μία από τις ακριβότερες χώρες σε όλη την Ευρώπη στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που ο μέσος όρος των μισθών στη χώρα μας παραμένει σχεδόν στον… πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης. Με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους, οι πολίτες ετοιμάζονται για εφιαλτικούς μήνες, αφού, πέρα από τις απλησίαστες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων, έρχεται και το «σοκ» των τριψήφιων αριθμών στους λογαριασμούς του ρεύματος, που στα περισσότερα νοικοκυριά αγγίζουν έως και έναν βασικό μισθό!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και την ακρίβεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο μέσος μισθός στη χώρα μας βρίσκεται στη 19η θέση από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανέρχεται στα 1.116 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως για τον υπολογισμό των ελληνικών μισθών πραγματοποιείται αναγωγή με τους 14 μισθούς που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία στους 12 μισθούς που είναι η βάση υπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση τους 14 μισθούς, οι μέσες αποδοχές στη χώρα μας πέφτουν ακόμα χαμηλότερα, στα 956 ευρώ τον μήνα, δηλαδή η Ελλάδα κατεβαίνει στην 24η θέση των 27 κρατών-μελών. Την ίδια ώρα, όμως, η Ελλάδα διαθέτει την 4η υψηλότερη τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης σε όλη την Ευρώπη, καθώς έχει «σκαρφαλώσει» στα 1,85 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας έχει ξεπεράσει κατά πολύ και τα 2 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως η πορεία ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει τις τιμές της βενζίνης πάνω από το όριο των 2 ευρώ και στις μεγάλες αστικές περιοχές, μέσα στους επόμενους μήνες.

Με την κυβέρνηση να αδυνατεί να καλύψει τις ανατιμήσεις, το «μάρμαρο» της ακρίβειας θα συνεχίσουν να πληρώνουν για πολλούς μήνες ακόμα ο απλός πολίτης και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, από τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως θα υπάρχουν ανατιμήσεις διαρκείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις άμεσες ανάγκες τους, δηλαδή να αγοράσουν τρόφιμα και να

βάζουν βενζίνη στο όχημά τους για να μετακινούνται από και προς την εργασία τους.

Με τις οικονομικές τους αντοχές να έχουν μηδενιστεί εδώ και καιρό, δεν αποκλείεται πολλά νοικοκυριά να έρθουν αντιμέτωπα ακόμα και με κατασχέσεις.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης