Άνθρακες (και αυτός) ο «θησαυρός»…

Έλληνες  21/07/2022  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ζούμε έναν καταιγισμό ανακοινώσεων και εφαρμογών για «επιδοτήσεις». «Επιδοτήσεις» για την θέρμανση τον χειμώνα, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό, την αλλαγή των ηλεκτρικών συσκευών, τα ηλεκτρικά οχήματα, τα ενοίκια, τα δάνεια, τις διακοπές και πάει λέγοντας. Μόνο που ανάμεσα στις εξαγγελίες και στο πρακτικό τελικό αποτέλεσμα, τι φτάνει δηλαδή πραγματικά στο πορτοφόλι του καταναλωτή, η διαφορά είναι η «μέρα με την νύχτα»… Κάπου εκεί φαίνεται η κοροϊδία σύσσωμου του πολιτικού συστήματος, τόσο της παρούσας κυβέρνησης όσων και των προηγούμενων.

Έτσι έγινε και με το περιβόητο «Power Pass». Ο Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, είχε δηλώσει στις 6 Μαΐου: «Η πολιτεία επιστρέφει σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ».

Η αναξιοπιστία της παραπάνω δήλωσης - δέσμευσης του πρωθυπουργού καταγράφηκε αυτές τις μέρες με την εμφάνιση των ποσών που επιστρέφονται σε κάθε πολίτη. Οι περισσότερες επιστροφές είναι συνολικά μερικές δεκάδες ευρώ, για την ακρίβεια γύρω στα 50 ευρώ (!) ή ακόμα και λιγότερα. Μέχρι και αρνητικές επιστροφές διαπιστώθηκαν. Πρακτικά, άνθρωποι που επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ, λόγω του παράλογου τρόπου τιμολόγησης του ρεύματος, που απέχει πολύ από το πραγματικό κόστος παραγωγής, εξ’ ου και το άλμα στα υπερκέρδη των παρόχων, πρέπει να ικανοποιηθούν με τα «ψίχουλα» της επιστροφής. «Ψίχουλα», που δεν έχουν καμία επαφή με την κάλυψη του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων που υποσχόταν ο Μητσοτάκης, αλλά στην πραγματικότητα κινούνται γύρω στο 10%.

Από τα δημοσιευμένα στοιχεία προκύπτει μια τεράστια απόκλιση μεταξύ της αρχικής προβολής του «Power Pass» και τι τελικά δίνει. Επί συνόλου 4,2 εκατομμυρίων καταναλωτών, που υποστήριζε πως θα στήριζε, έμειναν τελικά εκτός 1,7 εκατομμύρια ή το 40%. Οι 2,5 εκατομμύρια δικαιούχοι λαμβάνουν ένα μέσο ποσό της τάξης των 17,3 ευρώ ανά μήνα (260 εκατομμύρια επιδότηση οι 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές για 6 μήνες).

Συμπερασματικά, οι πολίτες, με πληθωρισμό πάνω από το 12%, με καταγεγραμμένη από την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιούνιο του 2022 έναντι του Ιουνίου το 2021 να είναι 70,4%, θα πρέπει να αισθάνονται… ικανοποιημένοι, όσοι φυσικά παίρνουν την… πλούσια «επιδότηση» των 17 ευρώ ανά μήνα. Με αυτήν την «επιδότηση» η κυβέρνηση ξεπέρασε σε κοροϊδία τον εαυτό της. Το προηγούμενο ρεκόρ κοροϊδίας ήταν τα 13 ευρώ μηνιαία για τα καύσιμα, καθώς εκεί η αντίστοιχη αύξηση των τιμών είναι στο 45,6%.

Η συνέχεια, όσον αφορά την επιβάρυνση των νοικοκυριών με το ηλεκτρικό ρεύμα, θα είναι ανάλογη, καθώς «καταργείται» η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής για ένα ενδεκάμηνο από 1η Ιουλίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει σταθερή τιμή ρεύματος. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται ότι απλά αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και το κόστος θα συνεχίζει να είναι «κυμαινόμενο» ανά μήνα. Το επόμενο ερώτημα, ποιος θα ελέγχει αυτό το κόστος, είναι απλά ρητορικό, καθώς στην νεοφιλελεύθερη εποχή που υπηρετούν όλοι με ζήλο η απάντηση είναι ότι και αυτό, όπως και όλα, «τα λύνει η αγορά…». Θα έχουμε την δυνατότητα να αλλάζουμε πάροχο χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

Κάπως έτσι, θα φτάσουμε στο σημείο να «χωνέψουμε» την παγίωση στις υψηλές τιμές ρεύματος που θα συνεχίζουμε να επιβαρυνόμαστε και απαίτησαν οι πάροχοι για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Έτσι πράττουν η κυβέρνηση και τα καρτέλ ρεύματος στην περίοδο του πολέμου, για να παγιώσουν και να δικαιολογήσουν πολιτικές λεηλασίας και αναδιανομής σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. 

Γιώργος Μάστορας


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης