Αδιάφορη για τα εθνικά συμφέροντα η κυβέρνηση

Έλληνες  15/11/2021  

Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος,

Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ

Στην Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής

Την εβδομάδα που μας πέρασε, τρία κατά την γνώμη μου ήταν τα κυριότερα θέματα που σημειώθηκαν. Από αυτά, μόνο με ένα ασχολήθηκε επαρκώς ένα τμήμα του ενημερωτικού συστήματος, του Τύπου, των εκπομπών και των ειδήσεων. Το θέμα αυτό βέβαια είναι η συνεχόμενη και μεθοδευμένη αναποτελεσματική αντιμετώπιση της λεγόμενης πανδημίας, στο οποίο θα αναφερθώ στο τέλος λόγω σπουδαιότητας και άμεσης επίδρασης. Τα άλλα δύο είναι το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, σίγουρα είδαμε όλοι στην τηλεόραση την κοινή συνέντευξη τύπου του κου Π/Θ με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρούτε στο Μαξίμου, την περασμένη Τρίτη. Η δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, η οποία ζει χρόνια στην Ελλάδα, κατηγόρησε ατυχώς τον κο Μητσοτάκη για ψέματα και επαναπροωθήσεις μεταναστών, προκαλώντας την «θυμωμένη» απάντησή του. Αυτό το συμβάν κάλυψε εντέχνως την κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Πολωνία και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή με την επιχειρούμενη “εισβολή” μεταναστών από τα σύνορά της με την Λευκορωσία. Για να αντιμετωπίσει αυτήν την καθοδηγούμενη μεταναστευτική ροή, η Πολωνία ενίσχυσε την προστασία των συνόρων της για να αποκρούσει χιλιάδες μετανάστες  και χαρακτήρισε την στάση της Λευκορωσίας ως εχθρική δραστηριότητα. Η Λευκορωσία κατηγορείται ότι προσπαθεί να προκαλέσει μια νέα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη ως αντίποινα για την κριτική της ΕΕ, όσον αφορά στην  βάναυση καταστολή της αντιπολίτευσης από τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος αποκαλείται ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,  οι μετανάστες φτάνουν αεροπορικώς στην Λευκορωσία από την Μέση Ανατολή και πιθανότατα με την βοήθεια ή τα στραβά μάτια της κυβέρνησης, προωθούνται στα σύνορα με την ΕΕ και προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Η κατάσταση αυτή έχει ενταθεί από τον περασμένο Αύγουστο και την εβδομάδα που μας πέρασε η Πολωνία για να τους αντιμετωπίσει, ανέπτυξε στην συγκεκριμένη περιοχή των συνόρων της 12.000 στρατιώτες.

Η Γερμανία υποστήριξε λεκτικά την Πολωνία και κάλεσε την ΕΕ να λάβει μέτρα για να συμβάλλει στην αποτροπή της εισροής μεταναστών, χωρίς ουσιαστικά να είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει την πηγή του προβλήματος, η οποία είναι η ίδια τόσο με την περίπτωση της Πολωνίας αλλά επίσης όσο και με τις εισροές μεταναστών στην χώρα μας. Η πηγή του προβλήματος εκτιμώ ότι είναι πιθανότατα η Τουρκία, αφού ακολουθείται η ίδια μεθοδολογία, η ίδια στάση της Λευκορωσίας και της Τουρκίας, η ίδια προέλευση των μεταναστών. Αυτοί χρησιμοποιούνται  καθαρά πολιτικά, ως μοχλός πίεσης για την επίτευξη των εκάστοτε επιδιώξεων και συμφερόντων και δεν υπάρχει καμία σχεδόν σχέση των μεταναστών με ένοπλες συγκρούσεις στους τόπους τους ή γενικότερες καταστροφές. Τα ανθρώπινα δικαιώματά τους καταπατούνται παράφορα από τα κυκλώματα που τους διακινούν, τους χρησιμοποιούν και τους εκμεταλλεύονται.

Ο Πρωθυπουργός, με αφορμή την Εθνική Ημέρα της Πολωνίας στις 11 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι η κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας είναι εντελώς απαράδεκτη. Δεν έχει κάνει όμως τίποτε παραπάνω, δεν έχει στείλει κανένα ειδικό τμήμα προστασίας συνόρων να βοηθήσει την Πολωνία. Σε αντίθεση, η Πολωνία, μαζί με Τσεχία, Κύπρο και Αυστρία είχαν στείλει προσωπικό και μας βοήθησαν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο. Τι παραπάνω περιμένει για να πάμε να τους βοηθήσουμε και εμείς με την σειρά μας; Όμως ούτε η ΕΕ ούτε και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει κάτι ουσιαστικό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κυρίως στην ρίζα του.  Μπορεί να επιχειρεί στα σύνορά μας η ευρωπαϊκή Frontex, μπορεί να δαπανώνται μεγάλα ποσά για την στήριξη των μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί κατά του Ερντογάν. Αντίθετα, ο Ερντογάν απειλεί ότι θα προωθήσει τα πέντε εκατομμύρια μεταναστών που είναι στην Τουρκία και η ΕΕ σπεύδει να τον στηρίξει οικονομικά για να μην το κάνει, υποκύπτοντας έτσι στις απειλές του. Πού είναι οι προτάσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και τα Βέτο στις συνεδριάσεις της ΕΕ; Δυστυχώς απολύτως τίποτα.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εδώ η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εντελώς αδιάφορη για τα συμφέροντα της πατρίδας μας στην περιοχή. Στις αρχές της εβδομάδας, την προηγούμενη Δευτέρα 08 Νοεμβρίου, ο κος Δένδιας μετέβη στην Ρώμη στο πλαίσιο ολοκλήρωσης (“ανταλλαγή οργάνων επικύρωσης”) της συμφωνίας των δύο χωρών για την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Στην ομιλία του ανέφερε ότι οι δύο χώρες σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην συνέντευξή του στο πρακτορείο NOVA ανέφερε ότι “Η τελευταία κριτική που μπορεί να ασκηθεί στην Ελλάδα είναι ότι θέλει να απομονώσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που και εγώ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλάβαμε τόσες φορές, είναι ότι επιθυμούμε μια Τουρκία σύγχρονη, κοσμοπολίτικη, ευημερούσα και η οποία να ακολουθεί τον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό όμως σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να προσεγγίσει τις αξίες, τα ιδεώδη, τις υποχρεώσεις και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Η δήλωση αυτή δείχνει ότι δεν έχει γίνει αντιληπτός από την κυβέρνηση της ΝΔ ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο στηρίζεται διαχρονικά η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Αυτή η πολιτική βασίζεται στην συνεχή επέκταση μέσω διπλωματίας, πίεσης και δύναμης, χωρίς να διέπεται απαραίτητα από το Διεθνές Δίκαιο. Όσον αφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να θυμηθούμε ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να ενταθεί στα τέλη Νοεμβρίου με την έναρξη των γεωτρήσεων από την Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό βέβαια πρέπει να συνδυαστεί με τις προκλητικές και απαξιωτικές δηλώσεις τούρκων πολιτικών για την Ελλάδα και το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς και με τις πρόσφατες Navtex νότια της Καρπάθου, στην περιοχή Χίου- Ικαρίας – Σάμου, στην περιοχή πλησίον της Λέσβου αλλά και στην Κύπρο.  Οι ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά της Γερμανίας και της Τουρκίας και να μιλάμε για “κοσμοπολίτικη, σύγχρονη και στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Τουρκία”. Αντίθετα πρέπει να διεκδικούμε τα έννομα συμφέροντά μας στις περιοχές των Κυριαρχικών μας Δικαιωμάτων, τόσο με έντονη διπλωματία, όσο και με προνοητικές κινήσεις μονάδων μας, πράγματα που από ό,τι φαίνεται η τωρινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης (emvolio.gov.gr/vaccinationtracker) έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις σχεδόν 6.5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, δηλαδή σχεδόν τα δύο τρίτα. Βέβαια ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχει ήδη κλείσει το εξάμηνο από τον αρχικό εμβολιασμό τους, οπότε σύμφωνα με την κυβέρνηση και αυτοί χρειάζονται εκ νέου εμβολιασμό. Αν μάλιστα δούμε τον αριθμό αυτών των πολιτών, φαίνεται ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες θεωρούνται από τους ιθύνοντες επαρκώς εμβολιασμένοι. Δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένος. Αυτό σίγουρα δεν δικαιολογεί την επαίσχυντη προσπάθεια περιθωριοποίησής τους και κατηγόρησής τους για όλα τα δεινά που μας βάζουν να περάσουμε. Δεν μιλάω για τον εμβολιασμό, την αποτελεσματικότητά του ή τις πιθανές παρενέργειες, αλλά για όλες τις άλλες διακρίσεις και τους περιορισμούς, που όπως φαίνεται θα ενταθούν ακόμη περισσότερο. Αν ο μισός πληθυσμός δεν σας ακούει κε Μητσοτάκη, μάλλον δεν φταίνε οι πολίτες αλλά αυτά που λέτε και κάνετε. Οι μέχρι τώρα ενέργειες των κυβερνώντων είναι εντελώς αναποτελεσματικές και δεν οδηγούν πουθενά. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και τα μέτρα που σχεδιάζονται να ληφθούν και είναι πολύ πιο σκληρότερα,

όπως φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις των αρμοδίων όσο και από τα μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εστιάζονται στον περιορισμό των μη εμβολιασμένων. Ο περιορισμός αυτός τυπικά αφορά στις μετακινήσεις και στις δραστηριότητές τους, αλλά ουσιαστικά μπορεί να αφορά στα δικαιώματά τους. Όμως αυτός ο περιορισμός των ανεμβολίαστων έχει πολύ σοβαρές επιδράσεις στις δραστηριότητες και των εμβολιασμένων, οι οποίοι όχι μόνο δεν βλέπουν κάποια πλεονεκτήματα, αλλά ούτε στην κανονικότητά τους θα μπορούν να επιστρέψουν.  Υπάρχει σημαντικό οικονομικό κόστος για όλους από τον περιορισμό των δραστηριοτήτων και το κόστος αυτό αφορά σε όλους τους πολίτες. Ειδικότερα στην εστίαση και στο εμπόριο, τα αποτελέσματα είναι άμεσα και εμφανέστατα. Τα μέτρα σας δεν πολεμούν την αρρώστια αλλά τους  ανθρώπους, χωρίς καμία διάκριση. Οπότε οι διακρίσεις και τα μέτρα, ουσιαστικά, αποσκοπούν όχι στον περιορισμό της “πανδημίας” αλλά στον περιορισμό των ίδιων των ανθρώπων, σε καταστολή των δραστηριοτήτων και των ελευθεριών τους σε μία Οργουελική κοινωνία, σε μια σπηλιά σαν αυτή του Πλάτωνα, θεατές των καλοστημένων ΜΜΕ. Τα μέτρα που σχεδιάζονται και εξετάζονται για την είσοδο σε Σούπερ Μάρκετ και φαρμακεία, θεωρώ ότι κινούνται στο παραπάνω πλαίσιο και ότι δεν θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια στοχευμένη πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, όχι με διχαστικά μέτρα και υποχρεωτικότητες αλλά με ενέργειες στήριξης και ενίσχυσης τού πρόσφατα αποδυναμωμένου από την κυβέρνηση ΕΣΥ, ενημέρωσης και ατομικής πρόληψης.  Μέχρι την άλλη Κυριακή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.


Μοιραστείτε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης